به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، پایگاه اطلاعرسانی «ahlus-sunna.com» در مقالهای به بررسی گفتارهای علمای اهل سنت در مورد فتنه تکفیر پرداخته است.
در ابتدای این مقاله آمده است: تکفیر چالش بزرگی است که سالیان سال است در امت اسلامی رخنه کرده است. برخی که خود را مسلمان راستین میدانند به خود اجازه میدهند که دیگران مثلاً حنفیها را مشرک بشمارند، چه برسد به شیعیان و مهملاتی که در مورد آنها در کتابهای خود مینویسند.
این مقاله در ابتدا به تشریح حدیثی در این باره از رسول اکرم(ص) پرداخته و مینویسد: بگذارید ببینیم که پیامبر(ص) چگونه به اتهام شرک علیه امت اسلام از سوی افراطگرایانی که خود را موحد فرض میکردند اما در حقیقت اکثرشان جزء فرقه لامذهبان هستند، نگاه میکردند.
حضرت محمد(ص) بعد از اقامه نماز برای شهدای جنگ احد، خطاب به پیروان سخنرانی کردند و در بخشی از این سخنان فرمودند «به خدا سوگند، از آن نمیترسم که شما بعد از مرگ من در کنار پروردگار چیزهای دیگری را پرستش کنید بلکه از آن میترسم که بهخاطر منافع دنیوی با یکدیگر به جنگ برخیزید».
جلد دوم کتاب «صحیح بخاری» - معتبرترین کتاب حدیث نزد اهل سنت - در تفسیر این حدیث میگوید: پیامبر(ص) فرمود «ما با یکدیگر به خاطر "منافع دنیوی" خواهیم جنگید. این جنگ چگونه آغاز میشود؟ این جنگ با کافر خطاب کردن دیگر مسلمانان شروع میشود، این در حالی است که هیچ مسلمانی بر روی زمین نمیخواهد که از سوی هم کیش خود کافر خوانده شود».
در ادامه این مقاله حدیث دیگری از «عبدالله بن عمر»، یکی از راویان حدیث، به نقل از کتاب صحیح بخاری آمده است که میگوید: خوارج و ملحدین آیاتی از قرآن را که در وصف کافران آمده است، علیه دیگر مؤمنان استفاده میکردند.
این مقاله میافزاید: این حدیث بسیار مهم است و ماهیت پلید افراطگرایان را روشن میکند. آنها آیات قرآن کریم در مورد کفار را برمیدارند و علیه دیگر مؤمنان به کار میبرند. آنها مصداق خوارج هستند که خود را بسیار دیندار نشان میدادند، به زیبایی قرآن میخواندند و به نماز میایستادند اما در حقیقت مانند تیری بودند بر قلب دیانت.
خداوند در آیه 94 سوره نساء میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ إِذَا ضَرَبْتُمْ فِی سَبِیلِ اللّهِ فَتَبَیَّنُواْ وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ أَلْقَى إِلَیْکُمُ السَّلاَمَ لَسْتَ مُؤْمِنًا تَبْتَغُونَ عَرَضَ الْحَیَاةِ الدُّنْیَا: ای کسانی که ایمان آوردهاید هنگامی که در راه خدا گام بر میدارید، تحقیق کنید و به کسی که اظهار صلح و اسلام میکند نگوئید مسلمان نیستی بهخاطر اینکه سرمایه ناپایدار دنیا را بدست آورید».
این آیه زیبایی است که تکفیر انسانها را منع میکند اما جالب است که افراطگرایان حتی همکیشان خود را نیز تکفیر میکنند، چه رسد به دیگران.
در ادامه این مقاله به چند حدیث دیگر در نکوهش تکفیر از دیگر علمای اهل تسنن پرداخته میشود.
آخرین حدیث از «احمد الصاوی» است که در حاشیه تفسیر الجلالین، در مورد آیه 6 سوره فاطر «إِنَّ الشَّیْطَانَ لَکُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا إِنَّمَا یَدْعُو حِزْبَهُ لِیَکُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِیرِ: در حقیقت شیطان دشمن شمااست. شما [نیز] او را دشمن گیرید [او] فقط دار و دسته و حزب خود را میخواند تا آنها از یاران آتش باشند» آورده است.
الصاوی مینویسد: این آیه به خوارج اشاره دارد که تفاسیر قرآن و احادیث را تغییر دادند تا آزادانه به قتل مسلمانان و غصب اموال آنان بپردازند ـ همانطور که امروز میبینیم همکاران مدرن آنها، مثلا فرقهای به نام وهابیت در حجاز ـ به همین کار میپردازند اما در حقیقت آنها کاذبین هستند. شیطان بر آنان غلبه کرده و آنان یاد خدا را فراموش کردهاند و به تعبیر قرآن کریم آنان به حقیقت حزب شیطان هستند.