کد خبر: 1373431
تاریخ انتشار : ۲۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۳
نگاهی به وضعیت اسلام در آفریقا/6

ضرورت حضور فعالان قرآنی شیعه در جبهه مقابله با وهابیت در تانزانیا

: یکی از تبلیغات ضدشیعی وهابیت در تانزانیا، ادعای کذب«اعتقاد شیعیان به قرآنی دیگر» است؛ لذا حضور فعالان قرآنی شیعه به‌ویژه قاریان در محافل اسلامی تانزانیا برای مقابله با این اتهامات بیش از پیش ضروری به‌نظر می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) شعبه آفریقا، در شماره ششم از سلسله مقالات «نگاهی به وضعیت اسلام در آفریقا» نگاهی به فعالیت وهابیون در تانزانیا می‌پردازیم.

فعالیت فرقه ضاله وهابیت در کشور تانزانیا به سال 1970 میلادی باز‌می‌گردد. فعالیت مذکور با ورود مبلغان وهابی تبعه پاکستان و تحصیل‌کرده عربستان سعودی مانند «شیخ مالک» از شاگردان «مودودی» آغاز شد.
شیخ مالک، جمعیت وهابیون تانزانیا را تأسیس کرد، ولی با توجه به اینکه در رئوس فعالیت‌های خود حمله به عقاید مسیحیان را در پیش گرفته بود و شورای عالی مسلمانان تانزانیا(با کواتا) را دست‌نشانده مسیحیان می‌دانست، از همان ابتدا با مخالفت برخی مسلمانان مواجه شد. با وجود این، بر اثر انتشار کتاب، آموزش وهابیت در تانزانیا تاحدی اشاعه یافت و سازمان «انصارالسنه» در دارالاسلام تأسیس شد.

تلاش وهابیت جهت حضور در دانشگاه‌ها و مدارس تانزانیا

وهابیان در شهرهای بزرگ تانزانیا دفاتری دارند، به‌خصوص سعی می‌کنند، در دانشگاه‌ها و مدارس این کشور دانشجویان و استادان را به عقاید خود جلب نمایند و تا حد بسیاری در این رویه موفق هستند. البته یکی از بزرگترین عواملی که موجب می‌شود، وهابیت نسبت به  هزینه‌ای که در تانزانیا می‌کند، از بهره‌وری و اشاعه گسترده برخوردار نباشد، اعتقادات مسلمان تانزانیا است که بیشتر پیرو مذهب شافعی هستند. شافعی مذهبان با بیشتر اصول و عقاید وهابیان مخالف هستند. علاوه براین، رویدادهایی که در سطح جهان و نیز تانزانیا اتفاق می‌افتد، بی‌تأثیر بر عدم استقبال مسلمانان از عقاید وهابیت نیست، مانند رویداد 11 سپتامبر و یا آگاهی از فتنه‌ها و تفرقه‌هایی که وهابیان در میان جامعه تانزانیا برسر مسائل مختلف ایجاد می‌کنند.

اعطای تسهیلات به جوانان تانزانیا؛ از اقدامات وهابیت

با این حال، اکنون وهابیت معتقد است برای جذب پیروان بیشتر نیاز به فعالیت‌های نظام‌مند است و اعظم سرمایه‌گذاری‌هایی که آن‌ها برای اشاعه عقاید خود می‌کنند، شامل روش‌هایی مانند اهدای بورسیه تحصیلی به دانشجویان مسلمان و ایجاد پایگاه عقیدتی در دانشگاه‌های تانزانیا، تأسیس رادیو و یا اعطای کمک‌های مالی و معنوی به برخی ایستگاه‌های رادیویی و یا تلویزیونی، برگزاری دوره‌های آموزشی در شهرهای مختلف، چاپ کتاب و نشریه، هفته‌نامه و دراختیار گذاردن بودجه جهت سفر به عربستان سعودی جهت بازدید، دوره‌های مطالعاتی و حج است.
همچنین، از دیگر برنامه‌های وهابیون در تانزانیا می‌توان به برپایی سمینارهایی برای بررسی دیدگاه‌های شیعیان اشاره کرد که در این سمینارها موضوعاتی مانند چگونگی آغاز تشیع، احادیث پیامبر(ص) در این خصوص، نظر شیعه در مورد اهل سنت و جماعت، اهل بیت(ع)، اصحاب پیامبر(ص) و خلفای اربعه مطرح می‌شود و در آخر این طور عنوان می‌شود که تشیع جزء مذاهب اسلامی نیست. 

ضرورت حضور فعالان قرآنی شیعه در جبهه مقابله با وهابیت در تانزانیا                                                                                                                                                                                                                        
می‌توان گفت، اینگونه نشست‌ها و تشویق افراد به جلوگیری از فعالیت شیعیان، احتمال اصطکاک و برخورد خشونت‌آمیز با شیعیان را در تانزانیا افزایش می‌دهد و نیازمند تدبیر و هوشیاری است. زیرا یکی از تبلیغات وهابیون، ادعای کذب «اعتقاد شیعیان به قرآنی دیگر»  است. لذا  حضور قاریان شیعه در محافل اسلامی تانزانیا را قبول ندارند و آن‌ را برای ادعاهای خود خطرناک می‌دانند.

در این باره پیشنهاد می‌شود، حضور قاریان شیعی از کشورهایی همچون ایران اسلامی در تانزانیا یا پخش مسابقات بین‌المللی قرآن کریم ایران از تلویزیون‌های تانزانیا و سایر رسانه‌ها در مبارزه با توطئه و اعتقادات این گروه تقویت شود. زیرا علی‌رغم عدم جذابیت اعتقادات وهابیون برای بسیاری از مسلمانان تانزانیا، متأسفانه به علت ضعف اعتقادی و مالی اکثریت مسلمانان و هزینه سنگین وهابیون برای تبلیغات، روند افزایش هواداران وهابیون نگران‌کننده است.
همچنین از جمله فعالان وهابی در تانزانیا؛ «شیخ ابوالفضل قاسم مافوتا»، از رهبران و نویسندگان وهابی ساکن در تانگا است که بر حجم فعالیت‌های خود افزوده است و با حضور در مجامع دانشگاهی چون دانشگاه «موروگورو» و دانشگاه «دارالسلام» به ایراد سخن ضد تشیع پرداخته است.
وی در تاریخ 1/10/91 در دانشگاه دارالسلام سخنرانی خود را تحت عنوان «تشیع، شیعه و اعتقادات آن‌ها» ارائه کرد و در این سخنرانی، ابتدا به تعریف شیعه از لحاظ لغوی و اصطلاحی و ذکر تاریخچه پیدایش تشیع پرداخت و با سفسطه و نشر اکاذیب سعی نمود، شیعیان را گروهی معرفی کند که خواهان تفرقه مسلمانان هستند و فقط خودشان را برحق می‌دانند و ایمان باقی مسلمانان را صحیح نمی‌دانند.

وی از جهالت مردم و عدم اطلاع صحیح و عمیق مردم سوء استفاده کرده و با همراه داشتن کتب شیعه مانند «بحارالانوار» و «المراجعات» مدعی است، گفته‌های خود را مستند به کتب شیعی بیان می‌دارد و از آنجا که در فن خطابه هم تبحری دارد، حداقل در بخشی از مستمعین خود تأثیر مخرب ضد شیعی را دارد.
شیخ قاسم مافوتا قصد دارد، برنامه سخنرانی خود را در مراکز مختلف خاصه دانشگاه‌ها ادامه دهد.
لذا در نیمه دوم و سوم سال 1391 شاهد گسترش کمی و کیفی فعالیت وهابیون ضد شیعه به مناسبت‌های مختلف و به اشکال گوناگون چون سخنرانی و انتشار مقاله در مجامع عمومی تانزانیا هستیم که لازم است، تدابیر جدی در تببین صحیح اصول تشیع و همزمان پاسخ به شبهات بدون ایجاد درگیری از سوی مراجع ذی‌صلاح بومی و غیره اتخاذ شود.

ادامه دارد...

سیدکاظم مهرنیا

captcha