حسین تنهایی، دکترای جامعهشناسی، در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) به مؤلفههای حقوق شهروندان یک جامعه اسلامی اشاره و عنوان کرد: شهروندان باید مورد احترام باشند و این احترام باید در برخوردهای مختلف مورد توجه قرار گیرد.
تنهایی ادامه داد: بدرفتاری در ارتباطات اداری و در برابر ارباب رجوع به وفور دیده میشود، گویا برخی مسئولان کارکنان ادارات به کرامت انسانی معتقد نیستند. این بدرفتاری در بسیاری از برخوردها به چشم میخورد و فقط مخصوص قشر خاصی نیست، حتی در بیمارستانها که مخاطب شهروندان دکترها هستند نیز این بیاحترامیها از جانب قشر تحصیل کرده نیز به چشم میخورد.
برخورداری از موقعیت شاد زیستن
وی رعایت حریم خصوصی را حق دیگر شهروندان برشمرد و گفت: شهروندان یک جامعه باید از موقعیتهای شاد زیستن در جامعه برخوردار باشند.
آلودگیهای هوایی و صوتی جامعه مغایر با حق شهروندان است
تنهایی شرط سلامت را برای شهروندان ضروری ارزیابی و عنوان کرد: آلودگیهای هوایی و صوتی امروز در جامعه مغایر با حق شهروندان است. شرط سلامت اقتضا میکند افراد به راحتی به بیمه دسترسی داشته باشند.
این جامعهشناس به مهمترین حقوق بانوان در جامعه نیز اشاره کرد و افزود: بانوان باید به عنوان یک انسان در جامعه شناخته شوند و نگاه جنسیتی از آنان در هنگام حضور در جامعه برداشته شود.
وی با بیان اینکه در آموزههای دینی اسلام قوانین منسجمی در ارتباط با رعایت حقوق افراد به چشم میخورد گفت: مشکل امروز ما این است که این گنجینه غنی به صورت تئوریک باقی گذاشته شده است و به مرحله عمل نرسیده است.
این جامعهشناس قانون اساسی کشورمان را تا حد زیادی در برگیرنده حقوق شهروندی دانست و گفت: ولی این قوانین به مرحله اجر نمیرسد و در کتابها و بر روی کاغذها باقی مانده است.