حجتالاسلام مهدی مقامی، عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با ارائه راهکارهایی برای رفع معضل ضعف مادی مؤسسات قرآنی، گفت: مشکل مؤسسات قرآنی این است که پیوست فرهنگی مسجد ندارند، یعنی مؤسسات قرآنی باید فعالیتهای علمی و کارهای فرهنگی، قرآنی، پژوهشی و غیره را با محوریت مسجد انجام دهند.
وی عنوان کرد: مساجد، مرکز و مأوایی هستند که مردم تمایل دارند آنجا حضور پیدا کنند، اما برای شرکت در محافل قرآنی و جلسات آموزش قرآن که در مؤسسات قرآنی برگزار میشود، باید جاذبههایی وجود داشته باشد، تا افراد جذب این مراکز شوند.
حجتالاسلام مقامی در رابطه با این که آیا تأمین مکان مؤسسات را میتوان گامی در جهت مستقلسازی مالی این مراکز بهشمار آورد، اظهار کرد: استقلال مکانی مؤسسات قرآنی، گامی در جهت استقلال مالی مؤسسات است، اما مهمترین گام جهت پیشرفت مؤسسات قرآنی، استقلال مالی نیست.
تعامل مؤسسات قرآنی با خیران
وی ضمن تأکید بر حمایت خیران از مؤسسات و مراکز قرآنی، بیان کرد: مؤسسات قرآنی باید سعی کنند با خیرین و با کمک افرادی که به دنبال صرف اموال خود در جهت پیشرفت قرآن و معارف اهل بیت(ع) هستند، تعامل برقرار کنند و لازم است این بعد مؤسسات قرآنی فعال شود.
عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور درمورد این که استقلال مالی مؤسسات قرآنی نیازمند فراهم شدن چه زیرساختهایی است، تصریح کرد: ظرفیت بالقوه خیرین قرآنی باید بالفعل شود و این با تعامل و برقراری ارتباط با خیرین و همافزایی و همفکری با یکدیگر و استفاده از مشاورههای اقتصادی امکانپذیر است.
وی با اشاره به نقش مدیران در تحقق استقلال مالی مؤسسات قرآنی، افزود: مدیران مؤسسات قرآنی برای پیشبرد اهداف مالی مؤسسات باید با برخی مشاوران اقتصادی مشورت کنند تا بدانند که با انجام چه فعالیتهایی میتوانند در آینده نزدیک به خروجی مطلوب دست پیدا کنند، همچنین مدیران مؤسسات قرآنی باید در عرصههای مختلف فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و اداری و مالی، مشورت کنند.
حجتالاسلام مقامی در رابطه با این که تقویت سیستم نظارت چه نقشی در تخصیص بودجه به مراکز قرآنی دارد، عنوان کرد: اصل نظارت، یک سیستم قابل دفاع است و هر چه سیستم نظارتی در تخصیص بودجه و هم در نحوه استفاده از بودجه در مؤسسات قرآنی دقیقتر شود، خروجی مؤسسات بیشتر میشود و در کمیت و کیفیت فعالیتهای قرآنی تأثیرگذار است.
پرورش نخبگان قرآنی در دانشگاهها و حوزههای علمیه پیگیری شود
وی درباره این که استقلال مالی مؤسسات چه تأثیری در فرآیند نخبهپروری قرآنی خواهد داشت، اظهار کرد: مؤسسات قرآنی کار عمومی انجام میدهند و اکثر مؤسسات این ظرفیت را ندارند که به نخبهپروری بپردازند و اعتقاد ما این است که پرورش نخبگان قرآنی و فرهنگی باید در مکانهایی غیر از مؤسسات اتفاق بیافتد و این موضوع باید در دانشگاهها و حوزههای علمیه پیگیری شود، سپس از خروجیهای دانشگاه و حوزه در مؤسسات قرآنی استفاده شود.
عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور، گفت: ممکن است برخی از مؤسسات به لحاظ مالی، برنامهریزی آموزشی و نوع کاری انجام میدهند، ظرفیت این را داشته باشند که فردی را از ابتدا پرورش و آموزش دهند تا در نهایت به نخبه قرآنی تبدیل شود، همانطور که میدانیم افرادی مختلف در مؤسسات حضور دارند که در زمینه روخوانی، ترجمه و قرائت قرآن برای تبدیل شدن به نخبه از ظرفیت لازم برخوردارند، ولی با توجه به بضاعت کم و مشکل برنامهریزی در مؤسسات عملاً فعالیت مراکز به نخبهپروری قرآن منتهی نمیشود.
وی عنوان کرد: مشکل اصلی مؤسسات قرآنی بحث مالی نیست، کما اینکه مشکل امروز جامعه نیز مشکل اقتصادی نیست و اگر مشکلات قرآنی در زمینه نرمافزاری برطرف شود، مشکلات سختافزاری نیز برطرف میشود.
بهرهمندی مؤسسات قرآنی از نیروهای آموزشی کیفی
حجتالاسلام مقامی با بیان این که در مؤسسات قرآنی باید از حضور مسئولان و نیروهای آموزشی کیفی و توانمند بهره گرفته شود، تصریح کرد: موفقیت مؤسسات قرآنی منوط به متن آموزشی، قالب آموزشی، استاد، مدیریت آموزشی و غیره میشود و اگر این پشتوانههای قوی وجود داشته باشد، مابقی مشکلات برطرف میشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر خیری احساس میکند که ظرفیت این را دارد که فعالیتهای قرآنی را در جامعه ترویج دهد، باید به کمک مؤسسات بشتابد تا از این ظرفیتهای بالفعل استفاده شود، در این راستا شناسایی این افراد، از وظایف مدیران است و در حال حاضر مؤسسات قرآنی وجود دارند که از بهترین امکانات برخوردار هستند، اما از امکانات آنها استفاده نمیشود و این ضعف مدیریت را نشان میدهد.
دستمریزاد حاج آقای مقامی