به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان، امام جمعه نیکشهر در این گفتمان با اشاره به حق نماز و جمال خیرهکننده او از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع) طی سخنانی با اشاره به چیستی و چرای نماز، گفت: نماز محکمترین رشته الفت بین بندگان و خداست.
وی ادامه داد: نماز واقعیتی است که خداوند مهربان از باب عشق و محبت از انسان خواسته و نورانیترین حکم در شبستان حیات بندگان شایسته الهی است. نماز پناه بیپناهان و سنگر دردمندان گلستان روحافزای عاشقان، منبع برکات و کلید گشاینده کل مشکلات است. نماز حقیقتی است که کیمیای حیات بدون آن بیسوداست. انسان فاقد نماز هیزم جهنم است. میدان زندگی بدون نماز همچون منطقهای بدون خورشید و خانهای خالی از حقیقت است. نماز حقیقت بندگی، اصل پایندگی و نبود آن مایه شرمندگی، سستی از آن علت سرافکندگی، نور نماز حرارت بخش زندگی و فرار از آن ریشه شر و افسردگی و اقامه آن عین آزادگی و سازندگی است..
این استاد دانشگاه بیان کرد: امید است همانگونه که امام حسین(ع) در ظهر عاشورا در آن لحظهای که ابوثمامه صیداوی از حضرت خواست نماز ظهر را در آن باران اسلحه در حال جماعت با آن حضرت به جا آورد و حضرت به او فرمود «خداوند ترا جزء نمازگزاران محسوب فرماید». نماز در تربیت فرد و جامعه تأثیر زیادی دارد. نماز مقدمه فکر، انگیزه و عمل است. نماز غفلت زداست که هدف اصلی آفرینش را فراموش نکنیم و غرق در زندگی مادی و لذایذ زودگذر آن نشویم. نماز خودبینی و کبر را در هم میشکند نماز وسیله پرورش فضائل اخلاق است.
وی افزود: نماز به سایر اعمال انسان ارزش و روح میدهد، نماز مجموعهای است از نیت خالص گفتار پاک و اعمال خداپسندانه، تکرار این مجموعه در شبانهروز بذر سایر اعمال نیک را در جان انسان میپاشد. نماز دعوت به پاکسازی زندگی است. نماز روح انضباط را در انسان تقویت میکند از طریق نماز میتوان به نابترین حقیقتها رسید. نماز عبادتی است که از ابتدای سن تکلیف تا لحظه مرگ با آن سر و کار داریم. نماز مانع آن میشود که غوغای زندگی روزمره و جاذبه تجملات و دنیا، خدا و مسئولیت را از یادمان ببرد. این عبادت شاد و شیرین پیوسته ما را به سوی خود میخواند و ما را از فرورفتن در لجنزار فساد و فحشا باز میدارد.
حجتالاسلام لطفیان عنوان کرد: نماز نیز بر گردن ما حقوقی دارد، باید ارزش و کیفیت آن را درک کنیم. پیام و محتوایش را بشناسیم بدانیم در نماز چه میگوئیم و چه میکنیم و در برابر چه کسی ایستادهایم. باب صداقت را در گفتوگو با خدای متعال رعایت کنیم یعنی مشتاق لقای دوست ترسان از گناه و عذاب خدا و امیدوار به رحمت و لطف خدا باشیم. آیا کسی که شب و روزش در گناه و نافرمانی میگذرد و همیشه در رابطه با بندگان خدا از موضع مکر، فریب و نیرنگ عمل میکند و فقر و بیچارگی فلاکت و سیهروزی و جهل و گمراهی مردم او را دچار غم و رنج نکرده و احساس مسئولیتی در او بر نمیانگیزد. حال چگونه میتواند خود را نمازگزار تلقی کرده و در برابر خداوند زمزمه ایاک نعبد و ایاک نستعین سر دهد.
وی بیان کرد: ای کاش در گفتار و کردار صداقت و یک رنگی بود تا ریا و تزویر از میان مردم رحت بر میبست. ای کاش چهره مفاهیم بلند و اعمال حسنهای همچون نماز از دستبرد انسانهای دو رو و چند چهره محفوظ میماند. قرآن مجید در سوره عنکبوت آیه 45 میفرماید «به درستی که نماز آدمی را از فحشا و اعمال زشت باز میدارد». روایت شده هرکس که نمازش او را از بدیها و پلیدیها بازندارد آن نماز جز دور ساختن انسان از خدا، برایش ثمره دیگری نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه گفت: باز روایت شده که یکی از انصار که با رسول خدا(ص) حضرت محمد بن عبدالله نماز میخواند مرتکب اعمال زشت هم میشد مثلاً به تعبیر امروزیها وابسته به ماهواره و رسانههای غربی شده بود. این را برای رسول اعظم(ص) بیان کردند ایشان فرمود «همین نماز روزی او را از این کار باز خواهد داشت». طولی نکشید که آن مرد دست از اعمال خطرناک و زشت خود برداشت و توبه کرد و در مسیر مستقیم و الهی قرار گرفت.
وی با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) که فرمودند «هر کس دوست دارد بداند که نمازش قبول شده است یا نه پس ببیند آیا آن نماز او را از فحشا و منکرات بازداشته»، گفت: به همان اندازه که آن نماز از ارتکاب کارهای ناپسند زشت و خطرناک او را مانع شده همان اندازه هم نمازش قبول شده است. قرآن کریم به صراحت این خاصیت بازداشتنی از منکرات و زشتیها را برای نماز اثبات میکند.
وی ادامه داد: پس نمازی که این خاصیت در او نباشد و تنها صورت نماز در آن یافت شود، آن نماز عملی برخاسته از نفاق خواهد بود زیرا اگر ذرهای از روح نماز با خود میداشت به همان اندازه انسان را از بدیها باز داشت و خاصیت نماز باز دارندگی و اصلاح به صورت تدریجی و همراه با احساس خوشایند است. هنوز کسی نتوانسته ادعا کند که توانسته حق نماز و جمال خیره کنند. او را ادا کرده نماز محفل انس و ابر رحمت بر زمین اجابت است که نهال سبز دانش و بصیرت را بارور میکند. «قُل» مهارت گفتوگو کردن است. از انواع گفتوگو پرسش گری است، هم سؤال از علم خیزد هم جواب همچنان که خار و گل از خاک و آب.
حجتالاسلام لطفیان یادآور شد: هرکس سؤالهایش آسمانی است دانش و بصیرت و بینش، پاسخش خواهد بود. پویایی و پایایی جامعه و فرهنگ در گرو پرسشهای حقیقت طلبانه و پاسخهای منطقی و خطری خرد و روزانه است. نماز جوان را پاکدل، کمالخواه و پرسشگر میکند و معارف بلندش گوارای دلهای عطشناک بندگان حقیقی است.
وی با اشاره به حق در رساله حقوق امام سجاد(ع)، افزود: انسان آزاد آفریده شده و قادر است در راه ارضای غرایز تندرو و کندروی کند و به انگیزه خودپرستی و تمایلات فردی مرتکب جرایم و جنایات شود. حال چه عاملی قادر است غرایز سرکش را از تندروی باز دارد. هوای نفس را واپس زند و افراد را به اجرای مقررات و موازین قانونی ملزم کند. پیامبران الهی از طرف باری تعالی مأموریت داشتند که مردم را از درون اصلاح کنند و بذر ایمان را در قلوبشان بیفشانند. در چنین جامعهای حافظ نظم و امنیت پلیدی درونی و خود کنترلی یعنی ایمان مردم است.
امام جمعه نیکشهر عنوان کرد: آن کس که طالب بهشت جاودان است باید در دنیا به مشکلات خودسازی تن دهد یکی از مطالب مهم مسئله عفت و پاکدامنی است که هر زن و دختری در هر خانواده خود را از نامحرمها بپوشاند. از دیدگاه اسلام افراط و تفریط هر دو ریشه در جهل و نادانی انسان دارد در معارف قرآنی برای ارضای غریزه جنسی خداوند دستور ارزنده ازدواج آگاهانه به موقع و پایدار را به همه انسانها عنایت فرموده است.
وی در پایان یادآور شد: امروز به دلیل توسعه فناوریهای نوین ارتباطی چون چت، وی چت، اسکایپ و ... زمینههای دوستی دختران و پسران آسان شده و از طرفی برخی جوانان به جای تشکیل خانواده به خانههای مجردی رو آوردهاند و نتیجه آن در آینده منقرض شدن عمو، عمه، خاله و دیگر نسبتهای فامیلی است و این هشدار باید جدی گرفته شود.