کد خبر: 1386112
تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۲

گفتمان دینی «سبک زندگی در عصر انتظار» در قم برگزار شد

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: گفتمان دینی «سبک زندگی در عصر انتظار» با همکاری مرکز امور جوانان هلال احمر و ستاد اقامه نماز حرم مطهر حضرت معصومه(س) در مدرسه شهید حسین فهمیده قم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم با اشاره به حق همسر و روابط عادلانه زوجین در عصر انتظار از دیدگاه کتاب مقدس و رسانه مکتوب و نورانی رساله حقوق امام سجاد(ع)، گفت: طبق آیه 19 سوره نساء زن و شوهر نخستین کسانی هستند که با پیوستن به هم به وجود آورنده پیوند خویشاوندی هستند. خانه محیط تفاهم، ایثار، همکاری، گذشت، صبر، تلاش و توکل به خداست.

وی بیان کرد: حتی اگر از آن خوشتان نیامد خداوند در آن مصلحت فراوان قرار می‌دهد. به روی کارت‌های عروسی می‌نویسند «به نام پیوند دهنده قلب‌ها» نه «پیوند دهنده سقف‌ها» یعنی در ازدواج دل‌ها به هم گره می‌خورد نه مدرک‌ها و اموال دنیوی. پیامبر اکرم(ص) به امام علی(ع) که در حال پاک کردن عدس در کنار همسرش فاطمه بود فرمودند «هیچ مردی نیست که در کارهای منزل به همسرش کمک کند مگر اینکه پاداش او به هر تار مویی که بر بدنش روئیده باشد ثواب یک سال عبادتی است که تمام روزهایش را روزه گرفته و تمام شب‌هایش را به عبادت ایستاده و شب زنده‌داری کرده باشد».

حجت‌الاسلام لطفیان عنوان کرد: خدمت خالصانه، صادقانه، بی‌شائبه و بی‌منت به خانواده و همسر، پا‌ک‌کننده گناهان است. چگونه است که امروز بعضی دختران به بهانه درس، مدرسه و تحصیل هیچ توجهی به مادر نمی‌کنند. امام صادق(ع) فرمود «حق زن بر شوهر، وظیفه شرعی مرد نسبت به همسرش، غذا دادن، لباس پوشاندن، با او خوشرفتاری کردن و ترشرویی نکردن است.

وی ادامه داد: از پیامبر اعظم(ص) در بحار‌الانوار آمده است «هر مردی بر بداخلاقی همسرش صبر کند در نزد خداوند متعال برای صبر بر هر بداخلاقی ثواب صبر ایوب پیامبر را در بلا به او عطا می‌کند و به زنش در عوض هر روز و شب گناهانی به مقدار شن‌های پراکنده صحرا می‌دهند.

مدیر کانون نویسندگان نماز قم بیان کرد: طبق آیه چهار سوره نساء اولین حقی که قرآن برای زن ذکر کرده، مهریه است. به مهریه صداق گفته‌اند؛ صداق نشانه راستگویی مرد در اظهار علاقه به همسر است و عطیه، نحله و هدیه‌ای است که از روی رضا، رغبت و اشتیاق کامل و برای ایجاد شیرینی در بین دو نفر بذل می‌شود. نحله یعنی آنچه از زنبور عسل حاصل می‌شود یعنی مایع شیرین ارزشمند و مرغوب عسل که در قران سوره نحل آیه 69 تعبیر به شفا می‌کند.

وی یادآور شد: در آیه هفت سوره طلاق یکی دیگر از وظایف مرد نسبت به زن حق نفقه و مسکن است و وظیفه زن و جهاد زن آن است که در مقابل دشواری‌های زندگی شوهر قدرشناس و صبور باشد. هدیه دادن و هدیه گرفتن در سبک زندگی اگر با اخلاص انجام گیرد نوعی عبادت خداپسندانه محسوب می‌شود. ما وظیفه داریم حتی با اقوامی که با ما قطع رابطه کرده‌اند نیز ارتباط برقرار کنیم و اگر برایشان حوادثی رخ داد یاری‌شان کنیم.

حجت‌الاسلام لطفیان با اشاره به اینکه ممکن است در فامیل زن یا مرد فرد بی‌‌اطلاعی باشد که توفیق هدایت در موقعیتی که داشته نصیبش نشده ولی بدعت‌گزار هم نیست، گفت: در اینجا می‌توان با رسیدگی به او و رفع گرفتاری‌های معنوی و مادی‌اش آن هم با ذکر اینکه دین و مذهب امر به صله رحم فرموده از وی دلجویی و قلبش را آرام کرد تا شاید روشن و آگاه شود.

وی ادامه داد: طبق نظر اسلام هر عملی که به وسیله آن اجتماع فامیلی زن و شوهر از هم فرو پاشد و به وحدت مردم ضربه وارد سازد و اتحاد و تفاهم را از بین ببرد، مورد تنفر شارع مقدس اسلام بوده و سبب می‌شود که خداوند حکیم و دانا از آنها نمی‌فرماید ترغیب زیاد قرآن به صله رحم نه فقط برای دیدن خویشان است بلکه بیشتر برای رفع نیازمندی‌های مالی، غیرمالی، حل سختی‌ها، راهنمایی و درمان دردها و دادن مشاوره صحیح به آنهاست.

کارشناس مرکز تربیت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم عنوان کرد: زن و مرد به حکم غریزه یکدیگر را جذب کرده و کانون گرم خانواده را تشکیل می‌دهند. مرد مسئولیت سنگین کارهای خارج خانه و تأمین مایحتاج زندگی را برعهده دارد، زن نیز علاوه‌بر انجام کارهای داخل خانه و سرپرستی کودکان محیط خانه را به کانون مهر و صفا تبدیل کرده و مایه آرامش و انس شوهر می‌شود.

وی افزود: زن بالاترین و عالی‌ترین جلوه‌گاه تلاش و کوشش خود را صحنه زندگی زناشویی و خانواده می‌بیند و در حفظ مال و آبرو و نسل شوهر می‌کوشد. مرد در درگیری‌های مداوم خود در زندگی نیاز به پشتیبانی عاطفی و گرم زن دارد. این دو مکمل یکدیگرند و به فراخور استعداد و ساخت جسمی و روحی هر یک وظایفی به عهده دارند، باید حقوق متقابل یکدیگر را رعایت کنند.

لطفیان گفت: خروج از مرز تقوی و ایمان اصالت خانواده را در معرض انهدام و نابودی قرار می‌دهد. پیامبر اسلام(ص) فرمود «هر زنی که با شوهر خود به مدارا رفتار نکرده و او را وادار به کار می‌کند که توانش را ندارد هیچ حسنه‌ای از او قبول نمی‌شود در حالی خدا را دیدار می‌کند که بر او خشمگین است». امام علی(ع) نیز فرمودند «کسی که ضمانت کند نزد من، برای او صله رحم، محبوبیت نزد اهلش و زیادی مال و طول عمر و داخل شدن بهشت پروردگارش را ضامن می‌شود.

پیوند زناشویی از زیباترین لحظات زندگی زنان و مردان است

حجت‌الاسلام لطفیان با اشاره به فرمایش امام باقر(ع) که فرمودند «صله رحم باعث پاکی اعمال، دفع بلایات، فراوانی اموال، زیادی عمر، توسعه رزق و محبوبیت خانوادگی است»، بیان کرد: ما معتقدیم اعمال و کارهای ما به محضر امام زمان(عج) می‌رسد و حضرت از حال همه ما با خبر است و چقدر برای انسان سخت است که امام زمانش از کارهای زشت او اطلاع پیدا کند. براساس رساله حقوق امام سجاد(ع) زن و شوهر دارای حقوق زیادی نسبت به یکدیگر هستند؛ بر مرد واجب است که مخارج و مایحتاج زن را مطابق شأن متعارف او بپردازد و به طور کلی مطابق بعضی روایات زن یا شوهر حق ندارند در هیچ امری کاری که موجب اذیت و آزار دیگری می‌شود، انجام دهند.

کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم عنوان کرد: نیاز انسان به زندگی اجتماعی و تشکیل خانواده تحکیم خانواده و تکثیر نسل نیازی فطری و عقلی است و تطابق نیازهای درونی و امکانات بیرونی که از مصادیق تام حکمت الهی است. این امکان را فراهم آورده تا انسان‌ها با روی آوردن به ازدواج به این میل مقدس باطنی و خواسته طبیعی خویش پاسخ مثبت دهند.

وی افزود: بر اساس قرآن پیوند زناشویی از زیباترین لحظات زندگی زنان و مردان است که نتیجه آن رسیدن به آرامش و آسایش است. رسول اکرم(ص) نیز ازدواج را سنت خویش خوانده تا با انتساب این کار به خود بر ارزش آن بیفزاید و جوانان مسلمان با رغبت مضاعف پس از تشکیل خانواده در تربیت انسان‌های با فضیلت متدین سالم و عاطفی بکوشند. ازدواج یک ارزش قرآنی است و خداوند نیز به انجام آن اصرار دارد. در ازدواج توجه به کمال بر توجه به مال و جمال اولویت و برتری دارد.

حجت‌الاسلام لطفیان در پایان یادآور شد: خانواده سالم جامعه سالم را می‌سازد و جامعه بی‌خانواده خاستگاه مشکلات روانی است. از مختصات خانواده خوب و سالم خیرخواه، شجاع، عاقل متفکر و داشتن قدرت اقدام و عمل در اعمال صالح است انسان ماشینی نیست بلکه سرشار از معنویت، عاطفه و شور و شعور است.

captcha