کد خبر: 1387971
تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۱
گزارش ایکنا از همایش بین‌المللی «اخلاق اسلامی» قطر؛

شکاف میان ابعاد مادی و معنوی، نقطه آغاز افول تمدن اسلامی است

گروه بین‌الملل: همایش بین‌المللی «اخلاق اسلامی» تحت عنوان «اخلاق در جهان در حال تغییر؛ رویکردهای معاصر»، روزهای 24 و 25 اسفندماه سال جاری در دانشگاه «جورج تاون» در دوحه قطر برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، دومین دوره همایش بین‌المللی «اخلاق اسلامی» تحت عنوان «اخلاق در جهان در حال تغییر؛ رویکردهای معاصر» به همت مرکز مطالعات قوانین اسلامی واخلاق وابسته به دانشکده مطالعات اسلامی قطر که خود زیرمجموعه مؤسسه آموزش و پرورش وتوسعه اجتماعی این کشور است،  24 و 25 اسفندماه در دانشگاه «جورج تاون» قطر برگزار شد.
از سخنران‌های این همایش دو روزه، «شوقی الأزهر»، معاون مدیر مرکز مطالعات قوانین اسلامی واخلاق قطر بود که به اهمیت وجایگاه اخلاق در منظومه تمدن و پیشرفت جوامع پرداخت.
وی ضمن تأکید بر جایگاه اخلاق در شکل‌گیری تمدن، گفت: افول تمدن اسلامی به دلیل دوری علم از اخلاق و شکاف میان ابعاد مادی و معنوی بوده است.
معاون مدیر مرکز مطالعات قوانین اسلامی واخلاق قطر تصریح کرد: تحولات بزرگی که در جهان معاصر در حال رخ دادن است در بسیاری از ابعاد خویش خارج از چارچوب اخلاق پیش رفته است.
شوقی الأزهر افزود: تحول و پیشرفت زندگی بشر امروزی که با افزایش میزان رفاه مادی همراه بود با ضعف شدید اخلاقی همراه شده است، به گونه‌ای که تعادل زندگی بشری را تهدید می‌کند و این شکاف بین بعد مادی و اخلاقی، اهمیت اخلاق در دوران معاصر را دو چندان کرده است، به گونه‌ای که بقا و فنای بشر امروزی در گرو اخلاق است.
معاون مدیر مرکز مطالعات قوانین اسلامی و اخلاق قطر تصریح کرد: تمدن حقیقی باید میان میان بُعد معنوی زندگی بشر و بُعد مادی آن توازن و تعادل ایجاد کند وتیزبینی و پیشرفت عقل را با ویژگی‌های آرمانی اخلاق همراه سازد.
وی در ادامه اظهار داشت: تمدن اسلامی هنگامی رو به افول گذاشت که حفظ تعادل میان عقل و وجدان بشری را از نظر دور انگاشت و بین بعد مادی و معنوی زندگی شکاف ایجاد کرد.
شوقی الأزهر با اشاره به این‌که تمدن غرب نیز این ارزش‌ها را فراموش کرده و در نتیجه در معرض افول و ضعف قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: دلیل به افول گرویدن تمدن اسلامی چیرگی تمدن غربی نبود، زیرا هر دو تمدن در معرض یک تهدید مشترک قرار دارند و به همین خاطر نباید یکدیگر را متهم کنیم، بلکه باید راه‌حل‌های مشترکی در این زمینه ارائه دهیم.
وی تأکید کرد: انسان معاصر در ساخت ابزار و مهارت‌آفرینی پیشرفت کرد، اما از آرمان‌های خود دور ماند و در واقع از فطرت انسانی خویش باز ماند وانسان دوران معاصر با وجود همه پیشرفت‌هایی که محقق ساخت از انسانیت خویش در زمینه‌های مختلف زندگی جدا شد.
تحقق رفاه برای مسلمانان نیازمند اصلاحاتی در کشورهای اسلامی است
«عبدالله حسین الکسیبی»، عضو شورای اداری مؤسسه آموزش و پرورش و توسعه جامعه قطر نیز در این باره گفت: این همایش در راستای مشارکت مرکز مطالعات قوانین اسلامی و اخلاق قطر در تقویت پژوهش‌های علمی مرتبط با مسائل و اندیشه اسلامی و نوگرایی در زمینه قوانین اسلامی و اخلاق برای مقابله با چالش‌های جهان معاصر برگزار شد.
وی افزود: کشورهای عربی و اسلامی امروز نیازمند اصلاحات و تغییراتی هستند که اجابت‌کننده آرمان‌ها و نیازهای ملت‌ها باشند و بتواند آنان در مواجهه با چالش‌های مختلف زندگی یاری کند و آزادی‌ و رفاه اقتصادی و اجتماعی بیشتری برای آنان به ارمغان بیاورد.
یادآور می‌شود، همایش بین‌المللی «اخلاق اسلامی» در چهار محور رسانه، محیط زیست، روانشناسی و جنسیت در ارتباط با اسلام و اصول اخلاقی برگزار شد و روز گذشته 25 اسفندماه به کار خود پایان داد.
«توکل کرمان»، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی یمن و برنده جایزه صلح نوبل؛ «مالک بدری»، کارشناس روان‌شناسی یونسکو؛ «وضاح خنفر»، روزنامه‌نگار اردنی فلسطینی‌تبار و مدیر سابق شبکه الجزیره، و«طارق رمضان»، مدیر مرکز مطالعات قوانین اسلامی و اخلاق قطر، از سخنرانان این همایش بودند.

captcha