به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیکشهر با اشاره به ایام فاطمیه و عید نوروز و ضرورت توجه به ترویج فرهنگ اقامه نماز و قرآن در خانه، افزود: در مورد انفاق هیچ وقت نگوییم الان وضعمان خوب نیست نمیتوانیم حتی اگر کم باشد بهتر از بیتفاوتی است.
وی با اشاره به اینکه از نشانههای موفقیت مدیر و خانواده قرآنی این است که کارها را تقسیم کند و برنامهریزی و نظم دقیق در کارها را نادیده نگیرد، گفت: در این زمینه حضرت علی(ع) میفرماید «برای هر یک از کارگزاران خود وظیفهاش را مشخص کن که در برابر تو پاسخگو باشد زیرا این تقسیم کار از این که هر کدام به امید دیگران باشند و کار نکنند جلوگیری میکند». در رأس هر قسمت از کارها، یک نفر را مسئول کن که از عهده آن برآید. زیادی و سختی کار او را ناتوان نسازد کار هر روز به اندازه کافی کار وجود دارد.
لطفیان بیان کرد: با توجه به افزایش سریع اطلاعات و گوناگونی زیاد حرفهها، دیگر نه مدت زمان تحصیل رسمی اجازه پرداختن به دانستنیهای بیشتر را میدهد نه آنکه چنین کاری به مصلحت است زیرا مخاطبانی که امروز جلسه شما حاضرند همگی مسیر مشابهی را در زندگی انتخاب نمیکنند و طبعاً بخشی از دانشی که در طول سالهای تحصیل فرا گرفتهاند در آینده برایشان بیمصرف میماند و از یاد میرود.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: امروزه تأکید میشود که به جای افزودن بر حجم دانستنیها، باید راه رسیدن به آنها را به مخاطب یاد داد. توجه به مهارتهای عملی و ذهنی نیز از همین جا ضرورت خود را نشان میدهد. مهارتهای زندگی را نمیتوان مانند درسهای رسمی، از روی کتاب خاصی آموزش داد. در تعطیلات نوروز جلسات قرآنی را تقویت کند مهارتها جنبه رفتاری دارند و فقط با تمرینهای زیاد آن هم در قالب درسهای دیگر باید به پرورش آنها پرداخت.
وی یادآور شد: محیط جلسات قرآنی از جمله مکانهایی است که در آن مخاطبان همواره نیاز به سهیم شدن، منتظر ماندن، نوبت گرفتن، سازش کردن و همکاری در گروههای دو یا چند نفره دارند. در این میان نیز از مخاطب انتظار میرود که در انجام تکالیف مشترک سهیم باشند و متوجه مسئولیتها مراحل مختلف کار و نوع روشهایی باشند که باید به آنها عمل کنند.
لطفیان عنوان کرد: مشخصههای همکاری گروهی دوستانه و نوع مهارتهای لازم برای انجام موفقیت آمیز کارها همه در رساله حقوق امام سجاد(ع) آمده است. مستحبی گرفتن یا روزه درمانی و هدیه به امام زمان(عج)، تربیت روح، تقویت اراده و تعدیل غرایز انسانی است. انسانی که هر لحظه تشنه و گرسنه شده ، آب و غذا در اختیار اوست همانند درختانی که بر لب نهرها میرویند که یک روز قطع آب ممکن است باعث پژمردگی یا خشک شدن آنها شود.
وی یادآور شد: این درختان نازپروده کم مقاوم و کم دوام هستند اما درختانی که از لابه لای صخرههای سخت میرویند و نوازشگر شاخههای آنها از همان طفولیت طوفانهای سخت کوهستان و محرومیتهای گوناگون است. محک، باقوام، پرمقاومت، سخت جان هستند. روزههای مستحبی و کم خوری مثل یک پزشک به روح و جسم انسان توان، قدرت و مقاومت و نور و صفا میبخشد. روزه مستحبی و کمخوری، زبالهها و مواد اضافی جذب نشده بدن میسوزاند و در واقع بدن را خانه تکانی میکند.
این فعال فرهنگی افزود: روزه درمانی یک نوع استراحت قابل ملاحظه برای دستگاههای گوارشی و سرویس کردن آنها را فراهم میسازد که در تمام سال به طور دائم مشغول کار هستند. این استراحت برای آنها نهایت الزام را دارد. کمخوری و روزه مستحبی سبب نیرومندی روح است. اقامه نماز اول وقت، مسجد رفتن، تلاوت قرآن، کمخوردن حرکت در راه ترقی و تکامل است.
امام جمعه نیکشهر بیان کرد: آدمی را به صبر و تحمل عادت میدهد که در برابر حوادث و ناملایمات عقبنشینی کند. جالب اینجاست که امام صادق(ع) در مورد آیه 45 سوره بقره که از نماز در سختیها کمک بگیرند فرمودند منظور از صبر روزه گرفتن است.
وی با اشاره به ثواب روزه مستحبی، تصریح کرد: براساس آیه 183 سوره بقره روزه یک کار عبادی دشوار توأم با سختی و محرومیت است. اگر اطاعت فرمان پروردگار نبود شاید کسی حاضر نمیشد آزادی خود را زیرپا گذاشته و ساعاتی طولانی محرومیت و ممنوعیت را تحمل کند، اما از آنجا که مصلحت بنده خدا ایجاب میکند تا برای خودسازی و تهذیب نفس تن به هر دشواری که خدا فرمان داده بدهد بندگان مخلص مهدییاور، مهدیباور فاطمی این وظیفه الهی و مقدس را از روی میل و رغبت انجام میدهند و چه پاداشی ارزشمندتر از برخورداری از لطف و عنایت خدا و درک خرسندی او گرچه الان ماه مبارک رمضان نیست ولی روزه مستحبی، روزه درمانی، ریاضتی مخلصانه برای رها شدن از قید و بندهای ذلت گناه، کفر و نفاق و آراسته شدن به زیور تقوی، صلاح و عفاف است.
لطفیان بیان کرد: در کتاب «من لایحضره الفقیه» آمده است «روزه گرفتن روی شیطان را سیاه و او را به اندازه فاصله مشرق تا مغرب از شما دور میکند». انفاق، سخاوت و صدقه کمر شیطان را میشکند طلب آمرزش از خدا رگ حیات شیطان را میبرد و دوستی در راه خدا و همکاری بر عمل شایسته، نسل شیاطان را قطع میکند.
وی در پاسخ به این پرسش در خصوص ضرورت تأسیس و تقویت تشکلهای دینی در بین اقوام و همسایهها، گفت: از جمله درسهای نیرومندی که برای دگرگونی خویشتن از مردمان مؤثر قرآنی میتوان آموخت ویژگیهایی مانند نظم درستی تواضع وفاداری خوشتن داری شهامت و قانون طلایی «آنچه برای خود نمیپسندی برای دیگری نیز نپسند» است.
حجتالاسلام لطفیان عنوان کرد: زندگانی قرآنی مؤثر اصولی بنیادی دارد و موفقیت راستین و خوشبختی ماندگار در عمل به اصول قرآن و اهل بیت(ع) است. در کار گروهی قرآنی انرژی گروهی ایجاد کنید. اره را تیز کنید، نخست گوش فرا دهید، ذهناً از پایان آغاز کنید، عامل باشید، اهمیت نظم در کارگروهی تا بدان جایی است که مولای متقیان امام علی(ع) در حالی که در بستر شهادت بودند به مسئله نظم در امور توصیه کردند. حال چرا این نظم مورد بیتوجهی و بیمهری برخی قرار گرفته است. جای آسیبشناسی دارد. درمان بینظمی چیست؟ نظم نوعی پیوند خاص بین دو چیز و یا اجزای یک چیز با هم است.
وی با اشاره به گذر سریع عمر و توجه به غیرقابل جبران بودن عمر گذشته و همچنین وجود نظم در عالم تکوین، تشریح و تکلیف ما به ایجاد نظم، افزود: پیروان حضرت فاطمه(س) باید اهمیت، کیفیت و برکات برنامهریزی و اصول برنامهریزی منظم و عوامل مؤثر در نظم را بشناسیم. امور ما بندگان و سیر تکاملی جامعه باید از مدیریت موفقی برخوردار باشد تا پلههای تکامل را به سوی قله بلند موفقیت و پیشرفت طی کنیم. مدیریت خوب هم ضرورت جامعه و هم یک هنر است. مدیریت از دیدگاه قرآن و عترت تنها دانستنی آموزههای علم مدیریت نیست بلکه هنری فراتر از مدرک و دانش است.