محمد خوشچهره استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با اشاره به ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به سران قوا گفت: اقتصاد مقاومتی، مبنایی برای تغییر الگو، سیاستگذاری، تصمیمگیریها، برنامهریزی و در عین حال معرفتشناسی اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران است.
وی سخن رهبر معظم انقلاب مبنی بر تفاوت اقتصاد مقاومتی با اقتصاد ریاضتی را یادآور شد و اظهار کرد: اقتصاد ریاضتی بیشتر، یک تاکتیک و اقدام مقطعی متناسب با شرایط نامساعد اقتصادی و اعمال محدودیتهایی در ارائه خدمات رفاهی و یا زیربنایی است، در حالی که اقتصاد مقاومتی یک بینش و نگرش است.
خوش چهره ادامه داد: من اکنون بالغ بر 20 سال است که اقتصاد دفاعی و اقتصاد مقاومتی درس میدهم؛ شرایط امروز اقتصادی ما شاید یک مقداری جدید باشد، اما تمام نامگذاریها و برنامهریزیهای رهبر معظم انقلاب در راستای چارهاندیشی برای آن بوده است.
وابستگی تهدیدزا یعنی وابستگیهایی که مورد طمع نظام سلطه قرار می گیرد
وی در ارائه تعریفی از اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد مقاومتی عبارت است از پویایی در اقتصاد جهانی به همراه کاهش نقاط آسیبپذیری ناشی از وابستگیهای تهدیدزا در دنیایی که از هر نقطه ضعف یا آسیبی برای تضعیف نظام ما استفاده میکنند، لذا اقتصاد مقاومتی یعنی مقاومسازی اقتصاد مبتنی بر چنین فضا و جوی که میان نظام سلطه به سرکردگی آمریکا و انگلیس و جمهوری اسلامی ایران است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران تصریح کرد: اگر از خودکفایی و خوداتکایی در جهت استقلال اقتصادی صحبت میشود، معنی آن این نیست، که ایران یک کشور منزوی مثل کره شمالی با اقتصاد بسته است و میخواهد تمام نیازهای خود را خود تأمین کند، چرا که اساساً امروز هیچ کشوری قادر به این کار نیست و نمیتواند هم چنین ادعایی داشته باشد.
وی درتشریح کاهش وابستگیهای تهدیدزا در اقتصاد مقاومتی گفت: منظور وابستگیهایی است که مورد طمع جامعه جهانی قرار گیرد، که در رأس آن وابستگی به درآمد نفت یا وابستگی به کالاهای استراتژیک در سبد غذایی که برای ایران مثلاً نان را میتوان نام برد، همان طور که کالای استراتژیک در سبد غذایی مردم جنوب شرق آسیا برنج است در نتیجه خودکفایی در چنین کالاهایی منطق اقتصاد مقاومتی است و اقدامی شدنی است.
تا زمانی که اسلام، الگوی مقاومت ما باشد، تضاد منافع با دنیای سلطه باقی است
خوشچهره از دوام تضاد منافع و تعارض عقیدتی و ایدئولوژیک دنیای سلطه با نظام جمهوری اسلامی ایران تا زمانی که اسلام ناب محمدی الگوی استقلال و مقاومت است، سخن گفت و اظهار کرد: قطعاً نظام جمهوری اسلامی با آمریکایی که در مقام سلطهگری باشد، تضاد بلندمدت و دائمی دارد.
وی در ادامه گفت: با کسب تجربیات جهانی در دوران جنگ سرد داشتم، باید اشاره کنم که یکی از مهمترین تصمیمات جمهوری اسلامی ایران و تدبیرات مقام معظم رهبری توجه دادن مسئولان نظام و برنامهریزی را به اقتصاد مقاومتی با همان تعریفی که ذکر شد، است.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی مهمترین چالش اقتصاد مقاومتی را عدم درک صحیح مسئولان مخصوصاً دولتمردان از آن دانست و بیان کرد: مراتب نگرانی بعدی من با توجه به نامگذاری سالهای مختلف یا فرمان مبارزه فساد رهبر معظم انقلاب ناشی از عدم باور حتی در سطح بعضی سران قوا و دولتمردان است که باید این نقیصه در مورد اقتصاد مقاومتی برطرف شود.
اقتصاد مقاومتی تاکتیک نیست، نسخه ای عملیاتی است
وی تبیین دیگر اقتصاد مقاومتی را ورود مدبرانه و هوشمندانه به حوزه اقتصاد جهانی خواند و گفت: هم مردم و هم فعالان اقتصادی و هم نظام تصمیمساز و برنامهریز باید در درجه اول باید درک محیط را داشته باشد.
خوش چهره تأکید کرد: اقتصاد مقاومتی یک مقوله موقت و تاکتیکی نیست، بلکه نسخهای عملیاتی است، بنابراین هر سه دستگاه قانونگذاری، اجرایی و قضایی باید در تحقق اهداف میان مدت و بلند مدت آن دارای رسالت باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه به اعتقاد من باور به اقتصاد مقاومتی نباید تنها در سطح سران باقی بماند، گفت: این باور باید به بدنه و زیرمجموعههای قوا سرایت کند.