ایرج ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در پاسخ به پرسشی درباره اهداف مدیریت جهادی، اظهار کرد: معنای مدیریت جهادی، این است که ما باید در شاخصههای اجرایی تجدیدنظر کنیم. اکنون ما در شرایط عادی در حال اداره کشور هستیم، اما معیارهای مدیریت جهادی از نظر زمان تخصیصیافته برای انجام خدمت، دریافتها، پاداشها، ایثارگری، سختکوشی و اعتقاد مبنایی به انقلاب و استکبارستیزی با شیوه مدیریتی کنونی متفاوت است.
مدیریت جهادی، نیازمند کار نو و فکر نو است
وی افزود: با چنین رویکردی، مهم این است که در شرایط کنونی که درآمد ما بسیار تقلیل یافته است و درآمدهای خود را نمیتوانیم از کشورهای دیگر وارد کشور کنیم و بخش عمدهای از هزینههای ما افزایش یافته است؛ نیازمند کار نو و فکر نو و سختکوشانه و در عین حال انقلابی هستیم که در رابطه با گزینشها و تصدیها بسیار تعیین کننده است.
نیازمند تفکرات اول انقلاب هستیم
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درپاسخ به پرسشی درباره مهمترین فاکتور مرتبط با مدیریت جهادی اظهار کرد: باید گفت در این شرایط، آنچه که در راستای مباحث مربوط به حوزه مدیریت جهادی، تعیینکننده است، علاوه بر توجه به فرهنگ و داشتن عزم ملی، بازگشت به تفکرات اول انقلاب است، چون امروزه بسیار نیازمند تفکرات دهه اول انقلاب هستیم تا براساس آن، ایستادگی، پایداری در اهداف، نتیجهبخشی و انجام خدمت را به عنوان شعارهای اصلی خود تعریف کنیم.
بسیاری از مدیران، روحیه جهادی ندارند و مشغول فرافکنی هستند
وی در پاسخ به پرسشی درباره ضعفهای مدیریتی کنونی و دلایل مطرح شدن این بحث در شرایط فعلی، عنوان کرد: اگر بخواهیم دلیل اصلی مطرح شدن این موضوع را واکاوی کنیم؛ باید گفت براساس چنین رویکردی، این روحیه امروزه در میان مدیران کم است و بسیاری از افرادی که امروزه مسئولیتهای مختلف و مخصوصاً مسئولیتهای میانی و پائینتر را بر عهده دارند، کسانی هستند که برای شرایط عادی آموزش دیدهاند که باید همه چیز برایشان فراهم باشد تا آنان بتوانند کار کنند.
رئیس فراکسیون تعاون مجلس تاکید کرد: برای همین است که امروزه بسیاری از مدیران از کمبود بودجه گله میکنند و این افراد بیش از اینکه دلبسته مردم باشند، به فرافکنی مشغولند و میخواهند ضعف و ناکارآمدی خود را توجیه کنند. این در حالی است که خلق و تولید ثروت با استفاده از منابع و استفاده از فرصتها، ضرورت است، در حالیکه این جماعت ارزشی برای آن قائل نیستند.
لوازم خلق ثروت در مدیریت جهادی
وی در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر مدیریت جهادی بر خلق ثروت، اظهار کرد: در این زمینه میتوان به دو نکته مهم اشاره کرد؛ اول اینکه در شرایط فعلی، ما در همه مجموعههای مدیریتی میتوانیم به صور مختلفی از آنچه که در اختیارمان هست با داشتن مدیریت مناسب، صرفهجویی، انضباط مالی و الگوی مصرف، خلق ثروت کنیم.
ندیمی نکته دوم را داشتن منابع ارزشمند معدنی و کشاورزی دانست و اظهار کرد: ما برای تولید ثروت، منابع فراوانی در اختیار داریم و مثلا در بخش کشاورزی یا صنعت و معدن تعریف این مسئله روشن است و در این مورد، ضرورت دارد ما در منابعی که داریم خام فروشی نکنیم و فرآوری داشته باشیم، از فارغالتحصیلان بیکار استفاده کنیم، مردم را در اداره امور مشارکت دهیم و در مباحث مربوط به تولید، توزیع و مصرف، کارکرد مناسب داشته باشیم.
فعالیتهای پژوهشی، به حل مشکلات داخلی معطوف شوند
وی به نمونههای عدم مدیریت مناسب منابع اشاره کرد و گفت: برای نمونه در حوزه آموزش عالی بسیاری از پایان نامههایی که در هر سال نوشته میشوند مربوط به حوزههایی هستند که هیچ ربطی به اداره و مشکلات کشور ندارد و ضرورت دارد به جای تعریف علم به نوشتن مقاله در نشریات خارجی، به وسیله این تحقیقات، گرهی از مشکلات داخلی را باز کنیم و این ظرفیتها را که میتوانند در حل بسیاری از مشکلات، یاریگر باشند را هدر ندهیم.
نماینده لاهیجان و سیاهکل در خانه ملت ادامه داد: حتی در ورزش هم، به جای تولید پول، همه پولها را دراختیار افراد معدودی قرار میدهیم؛ در حالیکه بسیاری از کشورها از طریق صادرات ورزشکار به خلق ثروت میپردازند و این مثال قابل تعمیم به همه وزارتخانهها و نهادها است. همه ما میتوانیم با انجام مواردی که ذکر شد، دست به خلق ثروت بزنیم و این برای همه نهادها و همه رشته قابل تحقق است.
شیوههای مدیریتی باید تغییر کند
وی در پاسخ به پرسشی درباره مکانیزمهای تحقق مدیریت جهادی، اظهار کرد: امسال برای نامگذاری شعار سال از جانب مقام معظم رهبری، در کنار مقوله مدیریت جهادی، دو عنوان فرهنگ و عزم ملی به اقتصاد اضافه شده که در زمینه فرهنگ، لازم است آن را عمومی کرد و همه مردم به نحوی پیگیر آن باشند، دیگری عنوان عزم ملی است که مربوط به شخص و قوه خاصی نیست و این مورد هم نیازمند پیگیری همهجانبه است. لازمه تحقق این شعار پیگیری همزمان این موارد، بهکارگیری درست آن و انجام تغییرات لازم در شیوههای مدیریتی است تا اقتصاد ما شکوفا شود، اما اگر فقط به اقتصاد بچسبیم و شیوههای مدیریتی را تغییر ندهیم، به نتیجهای نخواهیم رسید.