کد خبر: 1396587
تاریخ انتشار : ۲۹ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۴
عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی:

مدیریت جهادی، خط‌‌شکن و مبتنی بر عقلانیت است

گروه اقتصاد: به گفته جهانیان، مدیریت جهادی، خط شکن است و راه‌های ریسک‌پذیر و نرفته که تاکنون در سطح دنیا تجربه نشده است را با استفاده از عقلانیت و دانش بسیار عمیق، می‌شکافد و به جلو می‌رود و چنین مدیریتی می‌تواند با کمک الهی ما را به پیشرفت برساند.

حجت‌الاسلام والمسلمین ناصر جهانیان، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به بحث درباره ویژگی‌های مدیریت‌ جهادی و مکانیزم‌های اشاعه آن پرداخت و اظهار کرد: دلیل مطرح شدن مدیریت جهادی، این است که در شرایط فعلی، حداکثر کردن سود یا درآمد و حداقل کردن هزینه که اهداف یک بنگاه، چه دولتی چه تعاونی و چه خصوصی است، با روش‌های مرسوم امکان‌پذیر نیست. در شرایط فعلی که مملکت ما با فشارهای بیش از حد مواجه است، توسعه کشور با شیوه‌های مدیریتی کنونی محقق نخواهد شد و باید اهداف والاتری را برای پیشرفت اقتصادی در نظر داشته باشیم.

لوزام تحقق توسعه
وی افزود: بنابراین همان‌گونه که قرآن می‌فرماید: اگر شما خدا را یاری کنید، خدا هم شما را یاری خواهد کرد. برای تحقق توسعه هم باید لوازم آن را که تلاش، مدیریت مناسب، صرفه‌جویی، صبر و استقامت است را محقق کرد. در این صورت است که اهداف اقتصادی ما محقق و موانع توسعه هم از میان برداشته خواهد شد.
این پژوهشگر اقتصاد اسلامی تاکید کرد: با روند فعلی و این فشارهایی که بر اثر تحریم‌های بین‌المللی بر اقتصاد ما وارد شده، ممکن است برخی از مسئولین و مدیران، دچار یاس شده و برنامه‌هایی که برای توسعه کشور پیش‌بینی شده است با شکست روبرو شوند؛ بنابراین برای جبران مافات بایستی مدیریت جهادی را حاکم کرد تا تلاش‌ها هم به نتیجه برسد.

مفهوم و ویژگی‌های مدیریت جهادی
عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در پاسخ به پرسشی درباره مفهوم مدیریت جهادی اظهار کرد: مدیریت جهادی، به مدیریتی اطلاق می‌شود که از یک‌سو با علم و دانش روز بشری سر و کار دارد و از سوی دیگر با مفهوم جهاد و بار انقلابی و ارزشی آن ارتباطی تنگاتنگ دارد. در این نوع مدیریت، تأکید بر عقلانیت به معنای بهره‌مندی از جدیدترین و به‌روزترین روش‌های مدیریت، اما با جهت‌گیری ارزشی و انقلابی است.
وی در خصوص ویژگی‌های مدیریت جهادی عنوان کرد: مدیریت جهادی، مدیریتی با انگیزه الهی است و تدبیر و عقلانیت بالایی بر آن حاکم است. با مطالعه و براساس دانش، همکاری، مدارا و مشورت گرفتن از پائین‌دستان است که امروزه به آن، مدیریت دانش‌بنیان می‌گویند. باید براساس شرایط متحول جهانی که هر لحظه تغیراتی پی در پی ایجاد می‌شود و ممکن است تقاضا برای کالاها تغییر پیدا کند، مدیریت جهادی هم دانش‌بنیان باشد.

مدیریت جهادی، خط‌شکن و ریسک‌پذیر است
جهانیان در پاسخ به پرسشی درباره توان و ظرفیت مدیریت جهادی برای توسعه کشور اظهار کرد: برای طی کردن مسیر توسعه، راه دیگری جز حرکت در مسیر مدیریت جهادی نداریم؛ چون در دنیای کنونی با داشتن مدیریت‌های معمولی، فقط باید مقلد و پیرو دیگران باشیم. مدیریت جهادی، خط شکن است و راه‌های ریسک‌پذیر و نرفته که تاکنون در سطح دنیا تجربه نشده است را با استفاده از عقلانیت و دانش بسیار عمیق، می‌شکافد و به جلو می‌رود و چنین مدیریتی می‌تواند با کمک الهی ما را به پیشرفت برساند.

مدیریت جهادی، روند توسعه را سرعت می‌بخشد
عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، تسریع روند توسعه کشور را از مهم‌ترین نتایج به‌کارگیری مدیریت جهادی دانست و گفت: درصورتی که مدیران ما، اصول مدیریت جهادی را سر لوحه اقدامات خود قراردهند، قطعا روند توسعه همه‌جانبه کشور شتاب خواهد گرفت و مدیریت جهادی هم به همین منظور بیان شده است؛ بنابراین لازم است برای تحقق مقاصد آن همه ارگان‌های مربوطه، وظایف خود را به درستی انجام دهند.

نقش مهم دولت در تحقق مدیریت جهادی
جهانیان در پاسخ به پرسشی درباره مکانیزم‌های اشاعه مدیریت جهادی، نقش دولت را بسیار پررنگ دانست و اظهار کرد: مهم‌ترین بخش تحقق مدیریت جهادی را دولت برعهده دارد. همان‌گونه که حماسه سیاسی با انتخاب دولتی که فعلا سعی کرده با تدبیر، برنامه‌ریزی و عقلانیت پیش برود، توسط مردم محقق شد، اگر دولت، انگیزه‌های جهادی را در بدنه خودش بیشتر شیوع دهد، این روند می‌تواند در دیگر بنگاه‌های اقتصادی هم نفوذ پیدا کند و این دولت است که باید انگیزه‌های خود را در این مورد نشان دهد.

captcha