به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز قم در جلسه ستاد اقامه نماز استان قم که با حضور جمعی از طلاب و ائمه جماعت عضو طرح یاوران نماز به مناسبت میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) و امام خمینی(ره) در قم برگزار شد، با اشاره به حق امام جماعت و لزوم قدرشناسی از او از دیدگاه رساله سجادیه، گفت: مصداق کامل آنان که مسجد خدا را آباد میکنند، ائمه جماعتی هستند که مسجد را از جنبههای گوناگون گرمی و رونق میبخشند و از بُعد فرهنگی نیز تنها عالمی دینشناس و متعهد خواهد توانست مسجد را به کانون گرم مباحث علمی و دینی تبدیل کند.
وی بیان کرد: در بُعد اجتماعی و سیاسی نیز امام جماعت مرکزیتی است که در سایه آگاهی از مبانی دینی و برخورداری از هوش و اندیشه سیاسی روشنگر افکار نمازگزاران مهدییاور و مهدیباور است. برخورداری امام جماعت از مراتب علم، فضائل و پارسایی باعث میشود تا او بتواند نمازگزاران مسجد را از نظر فکری و معنوی تغذیه کند و اندیشه و جان مخاطبان را از کوثر معارف دینی سیراب کند.
لطفیان عنوان کرد: پرهیز از خودمحوری، احترام به آرا و نظریات اهل مسجد، مشورت کردن با آنان در ارتباط با امور مسجد، برخوردهای همراه با عطوفت و مهربانی و گشادهرویی، نقش مهمی در رونق و گرمی دادن به مسجد دارد. مسجد جایگاه حضور مؤمنان با اندیشهها و سلیقههای گوناگون است لذا داشتن اعتدال، میانهروی، وسعت نظر و پرهیز از تنگنظری ابزار مناسبی برای در نظر گرفتن سلیقهها و افکار گوناگون است.
مدیر کانون نویسندگان نماز قم گفت: مجالست و همنشینی با ضعیفان و نیازمندان و تلاش برای رفع مشکلات آنان تا حد امکان حوصله و بردباری در برخورد با نمازگزاران، ساده زیستی و پرهیز از تجملگرایی از عوامل موفقیت یک امام جماعت به شمار میرود و بهترین تبلیغ عملی برای جذب دیگران و نسل نو به فرهنگ نورانی اسلام و عترت است البته مردم هم باید انتظارات خود را از هر امام جماعتی با توجه به شرایط و تواناییهای او تعدیل و محدود کنند.
وی بیان کرد: اگر امام جماعتی تنها توان برپا کردن نماز جماعت را داشته باشد باز هم باید سپاسگزار بود. کسانی که در غیاب پیامبر اعظم(ص) عهدهدار اقامه نماز در مسجدالنبی بودند با اینکه هرگز نمیتوانستند مسجد را مثل آن حضرت اداره کنند ولی باز هم مورد احترام پیامبر اسلام و مردم و جوانان بودند.
حجتالاسلام لطفیان افزود: ائمه جماعت در نگاه اولیای دین از منزلتی والا و جایگاهی ارجمند برخوردار است؛ اگر ایمان قوی باشد آدمی علیالدوام در صدد کسب فیض و درک ثواب است و به انجام کارهای نیک رغبت میورزد. پس بیتوجهی به نماز جماعت دهن کجی به اسلام و مقدسات دینی است.
وی ادامه داد: نماز جماعت وسیله بسیار مناسبی است که میتواند قلب انسان را از نفاق پاک کند. طبق حدیث یهود امت پیامبر اسلام کسانی هستند که در نماز جماعت حاضر نمیشوند و به این وسیله باعث شکستن وحدت مسلمین و تفرقه و جدایی در بین مسلمانان میشوند. شایسته است نوجوانان و جوانان در تمام فصول سال نمازهای یومیه خویش را با امامی عادل به جماعت برگزار کنند.
لطفیان یادآور شد: اجتماع مسلمین و مؤمنین در مساجد، نمازخانهها، امامزادهها و محافل قرآنی خانوادگی و فامیلی، کارگشا، کارساز و به معنای حقیقی کلمه مشکلگشا است زیرا که میتوان مشکل اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی، درمانی، سیاسی و آموزشی مسلمانان را در این گونه اجتماعات حل و فصل کرد و از امکانات در راه خدمت به قرآن بهرهبرداری کرد.
کارشناس مرکز تربیت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم عنوان کرد: نماز سیری به سوی پروردگار و دیداری میان بینهایت کوچک با بینهایت بزرگ است. نماز اقدام و عملی برخاسته از عشق و پرستش و بالاخره نماز تکرار و مروری از اصول عقیدتی یک مسلمان و اعلانی بر حقانیت توحید و نفی شرک است. اسلام تأکید میکند نماز به صورت جمعی صورت پذیرد و فرادی خواندن نماز از باب اضطراراست.
وی عنوان کرد: کوچک و بزرگ، زن و مرد، فقیر و غنی و بالاخره همه بندگان خدا در صفوفی به هم پیوسته و با دلهایی خاشع و متوجه به خدا این عبادت را باشکوه هرچه تمامتر برگزار میکنند. در نماز جماعت با تبعیت و پیروی مردم از امام جماعت و هماهنگی در رکوع، سجود، تشهد و حفظ نظم و ترتیب خاص، وحدت، یکرنگی و اطاعت و پیروی اعلان و تمرین میشود.
حجتالاسلام لطفیان گفت: بندگانی که در صف واحد ایستادهاند با دلهایی صمیمی، یکرنگ و باصفا فریاد توحید سر داده شرک و نفاق را سرکوب کرده و تعاون در راه حق، عدالت، نیکی و فضیلت را تحقق میبخشند. حقیقتاً دشمنان و منافقان از تماشای صحنه نماز جماعت دچار وحشت و ناامیدی شده و جوانان و مسلمانان سرشار از عشق و امید میشوند.
قرآن به منزله قانون اساسی یک کشور است که فروعات و جزئیات را برعهده نمایندگان مجلس نهاده است
وی عنوان کرد: امام چهارم در رساله سجادیه حق پیش نماز یا امام جماعت را به عنوان متولی هدایت و پرورش نسلی عدالتخواه، عدالتپرور و صاحب اخلاق کریمه به خوبی تبیین میکنند «او نمایندگی در رابطه بین تو و خدا را برعهده گرفته از جانب تو سخن گفته برایت دعا میکند». امام رضا(ع) فرمودند «نماز جماعت بدان جهت تشریع شده است که اخلاص، یکتاپرستی و تسلیم در مقابل حق و بندگی خدا تحقق نیابد مگر آشکار، بیپرده و علنی».
کارشناس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی قم افزود: در اقامه نماز جماعت دستگیری از یکدیگر و تعاون بر نیکی و خداترسی برای مردم میسر میشود. قرآن مبنا و اساس یک جامعه اسلامی را تشکیل میدهد و لازم است که ریشه و اساس بسیاری از مسائل موجود در جامعه و فرهنگ اسلامی را از درون قرآن جستوجو کنیم و حتی برای لحظهای خود را از آن جدا نسازیم. اگر قرآن به تنهایی برای هدایت و ارشاد جامعه کافی بود خداوند تبارک و تعالی از بدو آفرینش همین قرآن را همراه حضرت آدم نازل میکرد و نوع انسان را تا روز قیامت به وسیله آن هدایت میکرد.
وی گفت: در صورتی که میبینیم آفریدگار جهان نظام هستی را مرحله به مرحله پیش برده هیچ یک از کتب آسمانی به تنهایی برای هدایت بشر کافی نیست وهیچ کتاب آسمانی بینیاز از مبین، مفسر، مبلغ و مروج نبوده است. در شناخت وظیفه به قرآن و خاندان پیغمبر(ص) رجوع میکنیم. قرآن و عترت با هم آمیخته است و جدایی ندارد. قرآن بیانگر کلیات، نه جزئیات و فروعات است.
حجتالاسلام لطفیان عنوان کرد: قرآن به منزله قانون اساسی یک کشور است که فروعات و جزئیات را برعهده نمایندگان مجلس نهاده است. جزئیات قرآن نیز برعهده پیغمبر(ص) و خاندان گرامیاش نهاده شده است. توجه به قرآن اگر از باب دانشافزایی و تحقیق و تفحص علمی باشد پسندیده و قابل تمجید است ولی اگر از باب شبههافکنی و انفصال جوانان از عترت طاهره باشد بدون شک و تردید انحراف از مسیر صحیح و پیمودن طریق ضلال است. نماز تمرین و آموزش ادامه حیات در عالم ملکوت و وسیله رسیدن به کمال مطلق و بزرگترین هدیه و عنایت خدا به انسان است.