کد خبر: 1400126
تاریخ انتشار : ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۱

نشست «قرآن و رعایت حقوق همسایگان از منظر رساله حقوق امام سجاد(ع)» در نیک‌شهر برگزار شد

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: نشست قرآنی «قرآن و رعایت حقوق همسایگان از منظر رساله حقوق امام سجاد(ع)» با حضور تعدادی از جوانان و خانواده‌ها در کنار حرم شهدای گمنام نیک‌شهر برگزار شد.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیک‌شهر با اشاره به حق همسایه و دنیای امروز از دیدگاه رساله سجادیه، گفت: در جهان و زندگی ماشینی امروز ما همسایگان، کوچکترین خبری از هم ندارند.

وی بیان کرد: دستور قرآن به رعایت حقوق همسایگان درخشندگی خاصی دارد. براساس آیه 36 سوره نساء وقتی همسایه‌ها با هم خوب بوده و بینشان منازعه نباشد، بلکه با هم رفت و آمد نیز داشته باشند مسلماً از اعصابی راحت برخوردارند و وقتی اعصاب راحت بود فشار بر قلب، معده و مغز بسیار است.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: از امام صادق(ع) در کتاب کافی نقل شده «خوشرفتاری با همسایگان موجب آبادی خانه و دیار می‌شود و عمرها را طولانی می‌کند». امروزه ساختن ساختمان‌های بلند و اشراف پیدا کردن بر خانه همسایگان ناخواسته زمینه ورود به حریم فضا و چشم‌انداز خانه همسایه شده که برای این معضل باید فکری جدی و اساسی شود.

وی گفت: یک نکته دیگر که از دستورات دینی استفاده می‌شود و آن این است که آنچه را همسایه برای خانه خود می‌خرد باید به همسایه دیگرش در صورت نداشتن کمک کرده و سهمی نیز به آنها بدهد مخصوصاً اگر بچه‌های کوچک همسایه شاهد و ناظر بردن میوه و تنقلات دیگر همسایه هستند. حال اگر نمی‌تواند یا نمی‌خواهد کمک کند باید خریدهای خود را به گونه‌ای به خانه ببرد که همسایه آن را نبیند.

وی عنوان کرد: روابط بین انسان‌ها به ویژه همسایگان باید رابطه‌ای خالصانه و به دور از هر مکر، حیله و نیرنگ باشد. خیانت و سوء استفاده از اعتماد افراد منشأ بسیاری از واماندگی‌های معنوی و انحطاط‌های اخلاقی جوامع ماست.

حجت‌الاسلام لطفیان افزود: زندگی اجتماعی ناگزیر محدودیت‌هایی هم دارد و آزادی مطلق جز در محیطی چون جنگل قابل تصور نیست. رعایت حق همسایه علاوه‌بر تأمین آسایش او آرامش فکر و روان و راحتی جسمی برای خود مراعات کننده نیز در بر دارد. هر گونه عمل ناراحت کننده‌ای که همسایه را رنج دهد اثر وضعی و حتمی‌اش عکس‌العمل آزار دهنده‌ای از جانب او خواهد بود.

وی گفت: به خاطر اهمیت این موضوع است که امام علی(ع) در بستر شهادت در ضمن وصایای خویش سفارش نیکی و احسان در مورد همسایگان کردند. مجتمع اسلامی که براساس اعتقاد به مبدأ و معاد تشکیل یافته، فرد فرد آن باید یک دل و یک جان باشند و در صف واحد برای گشودن باب سعادت به روی بشریت تلاش کنند.

لطفیان با اشاره به حق همراه و دوست در رساله سجادیه به خاطره‌ای در اصول کافی جلد سوم اشاره کرد که از امام صادق(ع) نقل شده «امام علی به قصد کوفه با مردی غیرمسلمان همسفر شد تا رسیدند به دو راهی. حضرت مقداری از راه را با او همراهی کردند آن مرد گفت، شما که قصد کوفه داشتید چرا به راه کوفه نرفتید؟، فرمودند حسن همراهی و صحبت در صورتی تمام و کامل می‌شود که صاحب و همراه را مقداری در راهش بدرقه کنی و این فرموده پیغمبر اسلام است. آن مرد با این برخورد کریمانه مسلمان شد».

امام جمعه نیک‌شهر ادامه داد: این تعالیم زندگی‌ساز، حیات‌بخش و مهرآفرین از عوامل جذب مردم به اسلام به شمار می‌روند. کاش در کنار تبلیغات سمعی و بصری عمل را نیز با آن تؤام ساخته و مصداق «کُونُوا دُعَاةَ النَّاسِ‏ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِکُمْ؛ دعوت‌کننده مردم باشید به غیر زبانتان» می‌گشتیم تا مایه آبرو و عزت اسلام شده و خودمان هم مأجور و به ثواب می‌رسیدیم.

وی عنوان کرد: امام سجاد(ع) زینت نیایش‌گران که خود اسطوره عمل و اخلاق حسنه است می‌فرماید حق همراه و هم صحبت در این است که با بزرگواری و انصاف با او رفتار کنی و برای او رحمت باشید نه عذاب و شکنجه؛ مقررات دینی و قرآنی دارای صبغه اجتماعی است.

لطفیان گفت: در نظام تشریعی اسلام و جامعه مدنی نشان می‌دهد که قرآن در عین توصیه به تهذیب و اصلاح و حفظ حقوق فردی، تأمین مصلحت اجتماعی را نیز از نظر دور نداشته است به طور مثال موضوع نماز، روزه، حج، زکات و ... قسمت اعظم این دستورات به اجتماع برمی‌گردد.

این استاد دانشگاه یادآور شد: براساس آیه 58 سوره نساء «از جمله حق شریک و دوست امانتداری است». از خدا بخواهیم توفیق دهد تمام حساب‌های خود را با مردم در دنیا تصفیه کنیم که بعد از مرگ گرفتار طلب‌خواهی آنها نباشیم زیرا یکی از شرکای انسان وراثی هستند که در ارث متوفی با انسان شریک می‌شوند.

وی ادامه داد: دو برادر دینی که کاری را مشترکاً انجام داده و در سود و زیان آن مساویند باید یکدیگر را صمیمانه دوست داشته و از هرگونه حیله و نیرنگ فریب علیه همدیگر اجتناب ورزند. هماهنگی در اموری مثل تجارت، کارهای ساختمانی، کشاورزی و هرکار تولیدی، توزیعی و ... کار بسیار خوب و محبوب در نزد خداست. همچنانکه در مشورت تبادل آراء و افکار مختلف دارای نتیجه‌ای شیرین و با ارزش است.

امام جمعه نیک‌شهر عنوان کرد: وحدت و هماهنگی بازده کار را دو چندان ساخته و موجب توسعه و پیشرفت در کار می‌شود. باید دو شریک نیز به وظایف و حقوق متقابل خویش آشنا باشند.

وی گفت: اتحاد قدرت است اما بدون وجود ارتباطات نزدیک و صادقانه اتحادی وجود نخواهد داشت. باید در کار گروهی شرایطی با هدف ساختن و بازسازی گروه به وجود بیاوریم که در آن افراد قادر باشند عقیده و افکار خود را ابراز کنند. دستیابی به هدف یک مبارزه دائمی است، افرادی که دارای شایستگی در یک گره هستند وجوه مشترکی دارند.

وی یادآور شد: این افراد به کمال‌گرایی معتقد هستند. کمال‌گرایی در دسترس همه انسان‌هاست اما افراد محدودی در عمل پذیرای آن می‌شوند. افراد شایسته هیچ‌گاه به کار معمولی و متوسط و حداقل‌ها قانع نمی‌شوند، آنها انرژی و تلاش خود را بر آن کاری متمرکز می‌کنند که خوب انجام می‌دهند و در این راه از همه قابلیت‌های خود کمک می‌گیرند. این افراد به جزئیات هم توجه می‌کنند اما جزئی‌نگر هم نیستند.

حجت‌الاسلام لطفیان در پایان یادآور شد: این افراد به طور مستمر عمل می‌کنند و دچار وسواس و نکته‌بینی نمی‌شوند. بخشی از یک کار را انتخاب و تلاش کنید در آن مهارت و تخصص پیدا کنید. به اجرای مرحله‌ای و تدریجی کارها توجه کنید و مواظبت کنید تا برای راندن کشتی حرکت گروه کسی بی‌اجازه لنگر نیندازد یا ترمز دستی ماشین را نکشد. گروه‌ها به دنبال اعضای کارآمد هستند گاهی عده‌ای فقط آرزوهای خیالی بدون تلاش دارند.

captcha