به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امامجمعه نیکشهر در گفتمان دینی «آشنایی با نیایشهای عارفانه امام سجاد(ع) در ستایش خداوند عزوجل به روایت صحیفه سجادیه» که در نیکشهر برگزار شد با اشاره به اینکه اگر به زبان سخنی گفتی، مردم تو را به سخنی که گفتهای میسنجند، گفت: اگر حرفهای شما برای خدا و در راه خداست پس حرف بزنید و اگر اینگونه نبود سکوت کنید که سکوت بهتر است. عبادتی آسانتر، کمهزینهتر، پرمنزلتتر و برتر از زبان نیست.
وی با اشاره به یاد و نام یگانه چراغ افروز معنویت راستین عصر کنونی معمار کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) و بعد از آن امام خامنهای، گفت: یکی از برنامههای محوری قرآن حکیم اسماءالله است. عرفان الهی در شعاع دریافت و فهم دقیق تجلی توحید در اسماء مقدس الهی است. اسماء الهی باید بهخوبی شناخته شود و سپس به مراتب و جلوههای آنها توجه کامل پیدا کرد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: تنوع مضامین اسرارگونه دعاهای صحیفه بهسادگی قابل دریافت نیست و نیاز به تدبر و آموزش دارد. با توجه به شرایط اختناق فراگیر در زمان امام سجاد(ع) و جریان ممنوعیت نقل حدیث هدف اصلی حضرت شناساندن حضرت حق عزوجل و متعال به بندگان خالص بوده است که توسعه بندگی را بر توسعه زندگی ترجیح دادند.
وی با بیان اینکه یاد خدا فرامحدودیتی است، یادآور شد: معنای استجابت خدا برآوردن تمام نیازها و حاجتها نیست، بلکه چه بسا یاد کردن خدا باشد. حقیقت یاد و ذکر خدا، ارتباط صمیمی، قلبی، زبانی و عملی با خداوند منان است.
امامجمعه نیکشهر عنوان کرد: صحیفه سجادیه دستورالعملهای اعتقادی، فکری، عملی و اجرایی از جانب آفریدگار هستی از زبان امام معصوم در جهت سازندگی و بالندگی انسان است. هر زمانی را زبانی است و در بستر زمان، خواستههایی نو پدید میآید و با اختلاف تمدنها و اثرگذاری هر یک در دیگری، آرمانهای گوناگون و خواستههای متنوع ظهور مییابد.
حجتالاسلام لطفیان ادامه داد: با وجود رسانههای جمعی بیسابقه که خواستهها مضاعف گشته، شایسته است محققان و دانشپژوهان دلسوز و خودساخته در برابر این هنجارها کمر خدمت را در سال عزم ملی و مدیریت جهادی محکم بسته باشند و برای آشنا کردن نسل نو با نابترین نیایشهای موجود در دین مبین اسلام و سرشار کردن قلوب مؤمنان بهویژه جوانان از معارف الهی و نیاز مبرمی که در این زمینه احساس میشود، این خلأ را پر کند.
وی افزود: کتاب با عظمت صحیفه سجادیه که به «اخت القرآن» شهرت یافته است، با عباراتی شیوا هر خواننده را مشتاق انس با کلامش میکند. امام زینالعابدین(ع) در قالب دعا ضمن آموزش «چگونه دعا کردن» به تعلیم دین و اصول اعتقادات دینی، اخلاق و ارزشهای انسانی، حقوق و سایر مسائل میپردازد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: صحیفه سجادیه نگین درخشانی است که تلألو بیبدیل آن چشم خرد را خیره کرده و دارای مفاهیم بلند و معانی دقیق و مضامین گسترده است. ادعیه عارفانه امام زینالعابدین(ع) نیز بهصورت گستردهای بر افشاگری علیه غاصبان و منکران فضایل تأکید دارد.
وی ادامه داد: صحیفه سجادیه که محصول معنوی دورانی سرنوشتساز در تاریخ اسلامی است، با قدرتی شگرف تکلیف الهی خود را ادا میکند و با بهرهگیری از نیایش و با زبان دعا و مناجات به ترویج اندیشههای دینی همت میگمارد و امت مسلمان را در برابر هجوم فرهنگهای بیگانه و امواج دین برانداز دنیاطلبی و بیبندوباری مصونیت میبخشد. از این رو امام زینالعابدین(ع) ذکر شریف صلوات را بهعنوان کوبندهترین شعار علیه حاکمیت غاصبان خلافت انتخاب فرموده و بهطور گستردهای در تمام ادعیه عارفانه خود به آن میپردازد.
امامجمعه نیکشهر اظهار کرد: در مظلومیت صحیفه سجادیه سوگمندانه باید اعتراف کرد که میراث گرانسنگ و این کتاب مقدس تزکیه و تعلیم به شکل شایسته مورد توجه قرار نگرفته است. ناآگاهی برخی افراد از نقش سازنده دعا باعث شده عدهای یا با دعا احساس بیگانگی کنند و آن را از صحنه زندگی خود حذف کنند و یا بیتوجه به فلسفه عمیق نیایش تنها برای خواستن حاجتی حقیر و کم ارج یا به امید ثواب بردن بیآنکه پیامهای آن را عمل کنند، بسنده کردهاند.
وی تصریح کرد: صحیفه سجادیه ادعیهای است که در آنها هدفی بس والاتر و حیاتیتر وجود دارد یعنی جهت دادن به زندگی انسان در همه عرصهها، تربیت او براساس فضیلتها و راهی کردن وی به بهشت خشنودی خداوند.
حجتالاسلام لطفیان افزود: صحیفه سجادیه گرانترین میراث فرهنگی انسان و نفیسترین گنجینه اندیشه بشر است. صحیفه سجادیه پس از قرآن، نهجالبلاغه و نهجالفصاحه بهترین ترسیمکننده خطوط کلی اندیشه اسلامی قرآن در ابعاد اخلاقی و عقیدتی است. پیشنهاد میشود پژوهشهای موضوعی و فرهنگنگاریهای لغوی و مفهومی برای صحیفه سجادیه و رساله حقوق امام سجاد(ع) بهتر از گذشته توسط پژوهشگران علوم قرآن صورت گیرد.
امامجمعه نیکشهر در این گفتمان، ادامه داد: صحیفه سجادیه سرمایه گرانقدری است و نقشآفرینی بزرگ آن در زندگی مادی و معنوی بشر غیرقابل انکار است. صحیفه سجادیه عظیم تعلیم و تربیت برای انسانهای تشنه تعالی از سرچشمه علم خیز و هدایت تا دامنه قیامت جاری کرده و جانهای همه انسانهای حقطلب و طالب معنویت را مصفا کردند و زانو زدن در محضر معارف عالیه امام سجاد(ع) افتخار و موهبتی الهی است.
وی در پایان عنوان کرد: هدف ما آشنا کردن جوانان با مکتب ماندگار نیایش و درسهای شورآفرین و تأثیرگذار آن است. در واقع تمامی پژوهشگران دینی باید بکوشند در حد توان علمی و عملی خود تیرگی غربت و غبار عادت از آینه قرآن نمای تعالیم آن زدوده شود و دعا کردن و سنت حسنه و صحیفهخوانی به رویکردی عظیم و پرثمر در متن زندگی مردم بدل شود.