به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، قطار زمان ما را به ایستگاه ماهی رسانید که سراسر عبودیت و بندگی است. ماه بارش رحمت الهی، ماه شستوشوی دل و جان از زنگارهای گناه، ماه بخشش و لطف و رحمت الهی،آری! ماه رجب ماهی سراسر برکت و سیر و سلوک الهی است.
درست است همه ماههای سال پرتوی از عظمت ایزد یکتا است، اما سه ماه رجب، شعبان و رمضان دارای امتیاز ویژهای در بین دیگر ماههای سال دارد و اینک خدا را شاکریم که عمری دوباره داد تا به ماه رجب برسیم.
رجب ماه تهذیب نفوس و خودسازى و آغاز یک دوره جدیدِ سیر و سلوک الىاللّه است، سیر و سلوکی که از ماه رجب آغاز و به ماه مبارک رمضان منتهى مىشود و خوشا به حال آنان که قدر و منزلت این سه ماه را بدانند و از آن بهره کافى بگیرند و بدانند مشخص نیست ماه رجبی دیگر را خداوند نصیبمان کنند، پس نقد را بر نسیه ترجیح داده و قدر لحظهلحظه عمر را در ماه رجب دانسته و رهتوشهای برای سفر آخرتمان در این ماه آمرزش و عبودیت تهیه کنیم.
در صحرای محشر که همه دلها نگران و همه چشمها اشکبار است، آوائی در گوشها طنینانداز میشود که «اینالرّجبیون»، کجایند کسانی که ماه رجب را محترم شمرده و اعمالی از آن ماه را انجام دادهاند. و بدین ترتیب آن افراد، از دیگران جدا شده و به رضوان الهی داخل میشوند.
پیامبر اعظم(ص) در عظمت و اهمیت ماه رجب میفرمایند: «خداى متعال، در آسمان هفتم، فرشتهاى به نام «داعى» قرار داده است. هرگاه ماه رجب فرا رسد، آن فرشته دعوتکننده، هر شب تا به صبح گوید خوشا به حال کسانى که به ذکر الهى مشغولند، خوشا به حال کسانى که با میل و رغبت تمام، رو به سوى درگاه خدا آرند».
خداوند متعال میفرماید: «من همنشین کسى هستم که با من همنشین باشد و مطیع کسى هستم که فرمان مرا ببرد و آمرزندهام کسى را که از من طلب آمرزش کند. این ماه رجب ماه من، بنده هم بنده من و رحمت هم از آن من است، هرکس مرا در این ماه بخواند، پاسخ مثبت دهم و هرکس از من چیزى بخواهد، به او عطا کنم و هرکس از من هدایت جوید، هدایتش کنم».
اوّلین شب جمعه ماه رجب، داراى امتیازى بزرگی است که پیامبر اسلام(ص) در مورد اولین پنجشنبه ماه رجب مىفرماید: «از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید، فرشتگان آن را (لیلةالرغائب) مىنامند چراکه وقتى یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشتهاى نیست مگر اینکه در کنار کعبه مشرفه آید، آنگاه خداوند نظر مرحمت به آنان کند و فرماید فرشتگانم! هرچه خواهید از من بخواهید. فرشتگان گویند بارالها حاجت و خواسته ما آن است که روزهداران ماه رجب را بیامرزى، خداوند متعال فرماید آمرزیدم».
در حدیثی دیگر در مورد اهمیت ماه رجب پیامبر اعظم(ص) مىفرماید: «رجب، (شهرالله الأصمّ) است و بدان سبب آن را (اصمّ) نامیدند که هیچ ماهى به پایه عظمت آن نمىرسد، مردم زمان جاهلیت به رجب حرمت مىنهادند و آنگاه که اسلام درخشیدن گرفت، بر حرمت آن افزود. بدانید که رجب، ماه خدا شعبان، ماه من و رمضان، ماه امت من است پس هرکس یک روز از رجب را روزه بدارد، مستحقّ رضوان الهى شود و روزهاش غضب الهى را خاموش کند و خداوند درى از درهاى جهنّم را بر او ببندد. اگر کسى به اندازه تمام زمین طلا انفاق کند، برتر از روزه یک روز آن نخواهد بود. هر گاه شب شود، دعایش مستجاب خواهد بود، یا در دنیا به او عطا خواهد شد و یا براى آخرت او ذخیره مىشود». حضرت سپس ثواب دو، سه، چهار، پنج، تا سى روز، روزه ماه رجب را تکتک با توضیح کامل بیان فرمود.
در مورد ثواب روزه در ماه رجب امام کاظم(ع) مىفرماید «رجب، نام نهرى در بهشت است که از شیر سفیدتر و از عسل شیرینتر است، بنابراین هرکس یک روز از ماه رجب را روزه بدارد، خداوند از آن نهر به او خواهد نوشاند».
همچنین، آن حضرت در روایت دیگرى مىفرماید: «رجب، ماه عظیمى است که خداوند، اعمال نیک را در آن چند برابر مىفرماید و گناهان را در آن محو مىکند. پس هر کس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، به اندازه مسیر یک سال از جهنّم دور و هرکس سه روز از آن ماه را روزه بدارد، بهشت بر او واجب میشود».
همچنین، شرافت ماه رجب در زبانها در بیانها، درعقلها و در فکرها نگنجد بنابراین در بیان فضیلت ماه رجب، به همین چند حدیث شریف بسنده میشود.
براى آگاهى از برنامه و عبادات و دعاهاى این ماه به کتب ادعیه بهویژه مفاتیح و اقبال الأعمال و دیگر کتب ادعیه معتبر مراجعه کنید.
به قلم: امیرمحسن سلطاناحمدی