کد خبر: ۱۴۰۵۹۶۹
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۶
امام جمعه واشنگتن در گفت‌وگو با ایکنا:

فرقه‌گرایی یکی از عوامل اصلی تفرقه در جهان اسلام است

گروه بین‌الملل: رواج فرقه‌گرایی در میان مسلمانان، تکفیر برادران دینی و خشونت علیه یکدیگر نه‌تنها مصداق بارز بی‌ایمانی بلکه عامل اصلی تفرقه در جهان اسلام و متعاقباً مشکلات عدیده برای مسلمانان با وجود برخورداری آن‌ها از امکانات متعدد برای پیشرفت و سعادت است.

محمد العاصی، امام‌ جماعت مرکز اسلامی واشنگتن و نویسنده نخستین تفسیر قرآن کریم به زبان انگلیسی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: فرقه‌گرایی که اثرات فاجعه‌باری بر وحدت مسلمانان دارد، بیشتر نتیجه افکار عمومی  نابالغ و تفرقه است. مسلمانان بسیاری در جهان وجود دارند که به دقت به اعمال دینی خود عمل می‌کنند، اما در عین حال همانند سوخت برای آتش جهنم فرقه‌گرایی هستند که هم‌اکنون در حال سوزاندن جهان اسلام است.
وی افزود: چیزی که در بسیاری از محافل مسلمانان گفته می‌شود این است که وحدت محصول ایمان است و اگر همه ما به اعمال دینی خود عمل کنیم، مسئله وحدت خود به خود حل خواهد شد، اما مشکل اینجا است که همین شعار و نوع نگرش است که منجر به جنگ‌های فرقه‌ای و کشتار مسلمانان توسط دیگر مسلمانان شده است.
عاصی در ادامه گفت: وحدت اسلامی زمانی محقق می‌شود که ما برای به دست آوردن آن تلاش کنیم. وحدت زمانی به دست می‌آید که ما موانع و مشکلاتی را که بر سر راه اتحادمان است بشناسیم و تلاش کنیم تا با کمک و همفکری هم آن‌ها را حل کنیم.
وحدت را باید در قلمرو اجتماعی جست‌وجو کرد نه صرفاً در ابعاد فردی
وی گفت: وحدت را باید در قلمرو اجتماعی جست‌وجو کرد نه صرفاً در ابعاد فردی. اتحاد برای یک فرد تعریف نمی‌شود، اتحاد همبستگی افراد است. بخشی از مشکل ما در نداشتن شناخت صحیح از مشکلمان است.
امام جمعه واشنگتن ادامه داد: برای هیچ فردی ممکن نیست که به صورت یک نفره و تنها ایمان کامل داشته باشد. فردی ایمان کامل دارد که علاوه بر اعتقادات و تعهدات درونی نسبت به خداوند در بعد اجتماعی نیز کامل باشد. بنابراین ایمان یک مسئله اجتماعی است و نمی‌توان گفت که عمل به آداب انفرادی اسلامی، محقق‌کننده وحدت است بلکه وحدت نمود اجتماعی ایمان ما است و نیازمند تلاش اجتماعی است.
وی افزود: خداوند در قرآن کریم نیز می‌فرماید که تعهد فردی کافی نیست، زیرا تعهدات فردی، بدون در نظر گرفتن اجتماع ممکن است منجر به ایجاد مشکلات شود.
فرد با ایمان در بعد اجتماعی با ظلم و تعدی مقابله می‌کند
محمد عاصی گفت: بنابراین ایمان هم بعد فردی را در بر می‌گیرد و هم بعد اجتماعی زندگی انسان را. فرد با ایمان در بعد اجتماعی به وظایف خود عمل می‌کند و ضمن تلاش برای خدمت به مردم با ظلم و تعدی مقابله می‌کند. به کنجی نشستن و پرداختن به عبادت و مواجه‌نشدن با چالش‌های جامعه انسانی نشان‌دهنده ایمان کامل نیست. ما باید برای برقراری عدالت اجتماعی تلاش کنیم و با خیرخواهی و محبت به نوع بشر، در راستای مقابله با منکر و کفر در جامعه تلاشی درخور داشته باشیم.
وی توضیح داد: مقابله با کفر و زشتی که در ابعاد مختلف خانواده، جامعه و جهان قابل تعریف است، امری لازم برای بشریت به منظور پیمودن راه سعات است. خداوند در آیه ۷۳ سوره مبارکه انفال می‌فرماید: «وَالَّذینَ کَفَرُواْ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاء بَعْضٍ إِلاَّ تَفْعَلُوهُ تَکُن فِتْنَةٌ فِی الأَرْضِ وَفَسَادٌ کَبِیرٌ: و آنها که کافر شدند اولیاء (و یاران و مدافعان) یکدیگرند، اگر (این دستور را) انجام ندهید فتنه و فساد عظیمی در زمین روی می‌دهد.»
این مفسر قرآن ادامه داد: مسئله دیگری که وجود دارد این است که از میان جامعه مسلمانان عده‌ای که خود را بیشتر مؤمن و معتقد می‌دانند طرف دیگر را محکوم به کفر می‌کنند و علیه او به ستیز برمی‌خیزند اما باید دانست که فرد ستیزه‌جو، به ویژه وقتی بدون داشتن دغدغه مردم و صرفاً از روی غرور و خودبرتر بینی اقدام می‌کند، نیز ایمان ضعیفی دارد.
عاصی گفت: متأسفانه امروزه کسانی وجود دارند که گویی مجوز دارند که بگویند چه کسی مسلمان است و چه کسی نیست. گویی متولیان ایمان هستند و هرکس مانند آن‌ها نباشد مؤمن و مسلمان نیست. همین مسئله است که آتش خصومت و دشمنی را در جوامع اسلامی موجب شده و ایمان را به زوایای پنهان‌تر زندگی افراد سوق داده است.
وی ادامه داد: منبع این آتش‌افروزی‌ها همانطور که می‌بینیم اقلیت‌هایی هستند که با سیطره بر منابع طبیعی کشورها و در دست داشتن قدرت، مردم کم اطلاع را با اتهام‌ کفر و بی‌ایمانی به دیگران به جان هم می‌اندازند تا قدرت و حاکمیت خود را تحکیم و تثبیت کنند و آنچه در این میان لازم است و رسالت ما است، تنویر افکار عمومی مسلمانان است.
عاصی در پایان گفت: تنویر افکار عمومی در مورد منشأ فرقه‌گرایی و تلاش حاکمان فاسد برخی کشورهایی که نام اسلامی دارند و سلطه‌جویان خارجی و نیز گذاشتن این مشکلات به شور و مشورت عمومی و پیدا کردن راه‌حل‌های مشترک و ترویج دوستی و برادری میان مسلمانان، جهان اسلام را از آتش فرقه‌گرایی که یکی از مهم‌ترین عوامل تفرقه مسلمانان در دنیای معاصر است نجات می‌دهد.

captcha