به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) هادی خانیکی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، امروز اول خردادماه، در سومین کنفرانس الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت که در کتابخانه ملی برگزار شد، با اشاره به اندیشه پیشرفت و الگوهای ارتباطات و توسعه ملی در ایران گفت: اندیشه پیشرفت، اندیشه جدیدی در تاریخ بشر نیست، اما آنجا که نسبتی با فضیلت انسان معقول و جامعه مدرن پیدا می کند، اندیشه نوینی به حساب می آید که در مناظر مختلف در معرض نقد نیز قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: نقطه عزیمت این اندیشه نو در ایران را باید با طرح مطالعات و برنامههای توسعه یکسو بدانیم و در این میان توجه به مقوله توسعه ملی با مفهوم الگوی ایرانی پیشرفت سنخیت بیشتری دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی عنوان کرد: در حوزه ارتباطات، از اوایل دهه 50 در ایران نقش رسانه ها در پشتیبانی توسعه ملی موضوعیت یافت و بخشی از رویکردهای توسعه ارتباطات در میانه الگوهای خوش بینانه نوسازی قرار می گیرد.
وی افزود: بخشی دیگر جزء الگوهای بدبینانه وابستگی بر الگوهای رسانهها و توسعه ملی قرار خواهد گرفت که در این الگوها نظریه های کلاسیک و جهانشمول، از آن رو که سنتهای تاریخی یک کشور و شرایط جغرافیایی، زیستی و فرهنگی خاص آن نادیده گرفته شده، مورد نقد قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ابعاد توسعه ملی در ایران از زوایای مختلف در دهه های گذشته مورد مطالعه و واکاوی قرار گرفته است، اما مسئله بغرنج و مزمن الگوی ملی توسعه همچنان باقی مانده است.
خانیکی گفت: آنچه ابعاد گوناگون توسعه نیافتگی را در ایران به هم پیوند داده است، تداخل و در هم آمیختگی روندهای درون گذار است.
وی عنوان کرد: گذار از جامعه سنتی به مدرن وقتی به صورت نامتوازن و ناهمزمان و ناموزون انجام بگیرد و مسائل گذار سیاسی، گذار اجتماعی، گذار اقتصادی، گذار فرهنگی، گذار ارتباطی و گذار روانی در همدیگر تنیده شوند، فرآیندهای توسعه را دچار اختلال می کند. از این رو توصیف و تبیین ابعاد مسائل پیشرفت ملی در ایران ضروری به نظر می رسد.