مصطفی محدثیخراسانی، شاعر انقلاب در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به مشکلات حوزه شعر گفت: یکی از معضلات و موضوعات اساسی در حوزه شعر این است که در نظام فرهنگی کشور شعر هیچ جایگاه مشخصی نداشته و ندارد و کسی متولی شعر نیست. با توجه به تعبیر مقام معظم رهبری که شعر هنر ملی و ثروت ملی ایرانیان است. مدعی زیاد دارد، اما کسی پاسخگو نیست و به شکل تعریف شدهای هیچ نهاد و سازمانی مسئول آن نیست که افقی برای آن ترسیم کرده و برای رسیدن به آن تلاش کند.
وی افزود: سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان دو نهاد در حوزه شعر فعالیت میکنند اما وظایف تعیینشدهای برای آنها وجود ندارد و هر تلاشی که در حوزه شعر در سالهای پس از انقلاب انجام شده است مربوط به شاعران بوده و آنها به سبب علاقه و دلسوزیشان در این زمینه فعالیت کردهاند و اگر محصولی و نتیجهای هم حاصل شده مربوط به تلاش همین شاعران است.
محدثیخراسانی ادامه داد: البته نهاد و سازمانهایی هم هستند که علاقه به برگزاری جشنواره و چاپ کتاب در زمینه شعر و برداشتن محصول کار شاعران، ذوق خوبی دارند و این مشکل در این حوزه وجود دارد و بارها به آن پرداخته شده است.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری تنها برای شعر است که وقت زیادی در سال گذاشته و سخنان راهبردی در این زمینه ارائه میدهند، اظهار کرد: این سخنان همواره نقشه راه برای حوزه شعر محسوب میشود، اما عملاً اتفاقی نمیافتد. به عنوان مثال رهبر معظم انقلاب در دیداری با مسئولان فرهنگی فرمودند که اگر در تنگنای مالی از نظر بودجهای قرار دارید و نمیدانید بودجهای کمی که وجود دارد به کدام هنرها اختصاص دهید، من بیتردید میگویم که این بودجه را به بخش شعر اختصاص دهید.
این شاعر در ادامه تصریح کرد: رسانهها نیز به سراغ این موضوع میآیند اما اینکه به نتیجهای برسند، این گونه نبوده و بدون اینکه دایره بحث را ببندند، آن موضوع را رها میکنند؛ چرا باید این موضوع مشخص شود که متولی شعر کیست و جایگاه شعر در نظام فرهنگی ما کجاست و در این راستا مقایسهای بین هنرهای دیگر هم میشود که برای سینما خانه سینما وجود دارد و از این راه حتی کارهای سیاسی انجام میدهند در حالی که این هنرها در لایههای زیرین فرهنگی و در تاریخ ما جایگاهی ندارند.
وی ادامه داد: مردم ما تنها رسانه تاریخیشان شعر بوده و با شعر تربیت شدهاند و فرهنگشان با شعر منتقل شده است و در طول تاریخ انقلاب هم این گونه بوده است و اگر بخواهید شناسنامه فرهنگی انقلاب را در یکی از این هنرها نشان دهید، تمام ارزشها و آرمانهای انقلاب و افقهای فراروی انقلاب را در شعر میبینید و شعر شناسانه فرهنگی انقلاب است و متأسفانه نسبت به آن بیتوجهی میشود.
محدثیخراسانی در ادامه تصریح کرد: بسیاری از مشکلاتی که در حوزه شعر وجود دارد به این موضوع برمیگردد که چون راهبرد و نقشه راه تعریف شده و متولی مشخصی وجود ندارد؛ از این رو اگر شاعران در این راستا کاری انجام ندهند، همه نیز نسبت به آن بیتفاوت هستند به همین دلیل برنامهریزیهای کلان ملی معطوف به این است که چنین جایگاه پاسخگو و پیگیری وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه شعر فارسی ذاتاً یک شعر مسلمان است، بیان کرد: اولین زمزمههای شعر فارسی، آنچه که ما امروز میشناسیم، ارتباطش با قبل از اسلام قطع بوده و نقطه صفر آن بعد از اسلام و سال 251 هجری قمری است، از این رو شعر فارسی در دامن اسلام و آموزههای قرآنی لب به سخن گشوده و پرورش یافته است و قلههای شعر فارسی، مولانا و حافظ است که پشتوانه خودشان را از اسلام گرفتهاند.