به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، این شماره از این فصلنامه حاوی مقالاتی با عناوین «آیه (عَلَیْکُمْ أَنفُسَکُمْ) و پیوند آن با دو مقوله خودسازی و دیگرسازی (با تکیه بر دیدگاه علامه طباطبایی)» به قلم مرتضی ایروانینجفی، حسن نقیزاده، عباس اسماعیلیزاده و بی بی حکیمه حسینی«واکاوی چارچوب و شاخصههای اعتماد به نفس در پرتو آموزههای قرآنی» از جواد ایروانی و علی عمادی «رهایی از رنج در آموزههای قرآنی و آئین بودا» اثر محمدحسن رستمی، فیاض قرائی، علی جلائیاناکبرنیا و سید محمدحسین موسوی و «ملاک تشخیص مصیبتهای آزمونی از کیفری در قرآن» به قلم سیدمحمد مرتضوی است.
«نقد رویکردهای معناشناسی واژه (مسّ) در آیه «لَّا یَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ» به قلم علی راد و فضلالله غلامعلیتبارفیروزجائی «بررسی مفهومی و مصداقی (أُوتُوا الْعِلْمَ) در آیه 49 سوره عنکبوت» اثر محمدمهدی مسعودی «ارتباط تکاملی شرایع و تحلیل تاثیر آنها بر احکام فقهی قصههای قرآن و روایات قصصالانبیاء» به قلم محمدکاظم شاکر و مجید بیگی و «معرفی و بررسی نشانههای اِعراب در نسخهای کهن از قرآن کریم» اثر رضا فرشچیان، دیگر مقالات این نشریه هستند.
نویسندگان در مقاله «آیه (عَلَیْکُمْ أَنفُسَکُمْ) و پیوند آن با دو مقوله خودسازی و دیگرسازی (با تکیه بر دیدگاه علامه طباطبایی)» مینویسند: از مهمترین نکتههایی که اکثر مفسران در برخورد با آیه «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ عَلَیْکُمْ أَنفُسَکُمْ لاَ یَضُرُّکُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَیْتُمْ إِلَى اللّهِ مَرْجِعُکُمْ جَمِیعًا فَیُنَبِّئُکُم بِمَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ؛ اى کسانى که ایمان آوردهاید به خودتان بپردازید هر گاه شما هدایتیافتید آن کس که گمراه شده است به شما زیانى نمىرساند بازگشت همه شما به سوى خداست پس شما را از آنچه انجام مىدادید آگاه خواهد کرد» (المائده/105) به طرح و تدوین آن پرداختهاند نحوه جمع میان آن و آیات امر به معروف و نهی از منکر است.
نویسندگان میافزایند: اکثر مفسران، وجود تعارضی میان این دو آموزه را مفروض گرفتهاند؛ اما علامه طباطبایی با بینش و توانمندی منحصر به فرد خویش، به سرعت و سهولت از این مقال گذر کرده و و به غواصی در ژرفای بیکرانه آیات همت گماشته است.
در بخش دیگری از این نوشته میخوانیم: در نگاه علامه طباطبایی، نفس انسان عبارت از چیزی است که انسان به واسطه آن، انسان شده است و آن مجموع روح و جسم وی در این زندگی و روح تنها در زندگی برزخی است. بدن تنها یک ابزار است که نفس به وسیله آن، کارهای خود را انجام میدهد و نفس است که انسانیت انسان را تحقق میبخشد.
همچنین میخوانیم: اگرچه دستهای، تلویحا نسخ وجوب امر به معروف و نهی از منکر را پذیرفته و گروهی این آیه را با توجه به شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر از جمله احتمال تاثیر و انتفای بیم و تقیه مخصص شمردهاند اما علامه طباطبایی، از ابتدا به وجود چنین تعارضی گردن ننهاده و عمل به فریضه امر به معروف و نهی از منکر را مصداقی از پرداختن و توجه به نفس میداند.
یادآور میشود: دوفصلنامه «آموزههای قرآنی» دارای رتبه علمی و پژوهشی است و شماره هجدهم آن در 500 نسخه و به قیمت 3 هزار تومان منتشر شده است.