کد خبر: 1415356
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۷
حسینعلی شوندی:

رویکرد آماری مسئولان و ضعف پژوهشی هنرمندان به تئاتر انقلاب لطمه می‌زند

گروه هنر: مسئولان تئاتری اغلب در زمان تصدی خود به دنبال فعالیت‌های زودبازده، بی‌دردسر و ارائه آمار کمی هستند، از آن طرف هنرمندان تئاتر به دلیل در دسترس بودن منابع اینترنتی کمتر به پژوهش و مطالعه در حوزه فرهنگ می‌پردازند که این دو با پرداخت مرثر به تئاتر انقلاب اسلامی منافات دارد.

حسینعلی شوندی، مسئول امور استان‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: چیزی که شاید بسیاری از فعالان عرصه فرهنگ و هنری بدان معترفند اینکه به فاصله کمی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در شرایطی که عزم هنرمندان و مسئولان هنری برای تبیین ابعاد گوناگون انقلاب اسلامی جزم شده بود، واقعه دفاع مقدس رخ داد؛ واقعه‌ای که با امواج سهمگین همه توجهات را به  سمت خود جلب کرد.
وی ادامه داد: اولویت همه امور به ویژه امور فرهنگی و هنری در آن سالها به دفع شر دشمن خارجی معطوف شد و فرهنگ و هنر بیشتر بعد دفاعی به خود گرفتند تا آن که مبین ارزش‌ها و دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی باشند.

هیچ‌گاه صاحب مدیریت قوی و کارآمد فرهنگی و هنری نبوده‌ایم
شوندی تصریح کرد: اما در بررسی و تحلیل این موضوع که چرا در طی این سال‌های پس از انقلاب اسلامی و اتمام جنگ تحمیلی باز پرداخت مؤثر فرهنگی و هنری به ویژه در عرصه هنرهای نمایشی در راستای ترویج و تبلیغ فرهنگ انقلاب اسلامی را شاهد نبودیم باید بگویم که این مسئله ریشه‌دار است و به این موضوع برمی‌گردد که ما هیچ‌گاه صاحب مدیریت قوی و کارآمد در حوزه فرهنگ و هنر نبودیم.
این کارشناس تئاتر گفت: در چنین شرایطی نگرش مدیریتی به حوزه فرهنگ و هنر علیرغم دارا بودن سیاست و خط مشی‌های کلان فرهنگی و هنری در کشور مقطعی و با دیدگاه آماری رقم می‌خورد و مدیر فرهنگی و هنری که چند صباحی در رأس مسئولیت است سعی می‌کند با پرداختن به مجموعه‌ای از مقولات فرهنگی و هنری زودبازده و کم‌حاشیه تنها در جهت پر کردن ویترین افتخارات دوران تصدی خود برآید.
شوندی در ادامه گفت: برای روشن شدن اذهان بگذارید مثالی عینی بزنم؛ من به سبب مسئولیتی که در امور استان‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری دارم کاملاً واقف به اوضاع نمایشی و فعالان تئاتر شهرستان‌ها هستم. چند سال پیش در جریان داوری یکی از همین رویدادهای تئاتری در شهرستان سراغ گروهی از فعالان نمایش‌های آئینی را گرفتم که در آن جشنواره خبری از آنها نبود و در نتیجه مطلع شدم که آنها خانه‌نشین شده‌اند و وقتی علت را جویا شدم، دریافتم که مدیر تئاتری، کل بودجه مصوب تئاتری را در اختیار گروهی قرار داده است که با کار بر روی یک نمایش مدرن و مورد خوشایند جشنواره‌های برون‌مرزی، خواسته تا در زمان مسئولیت خود اصطلاحاً نام و نشانی از خود به جا بگذارد و بر سر زبان‌ها بیفتد در نتیجه دیگر خبری از تولید نمایش آئینی و ارزشی حداقل تا زمان تصدی آن مدیر نخواهد بود.

رسیدن به موفقیت‌های مقطعی و آمارساز در میان اغلب مسئولان فرهنگی تبدیل به یک سنت شده است
این ارزیاب و داور جشنواره‌های متعدد تئاتری با اشاره به اینکه مدیران فرهنگی و هنری اغلب به دلیل عدم شناخت تأثیرات تئاتر در فرهنگسازی و با فرض این دیدگاه که نباید به دنبال دردسر احتمالی باشند، راحت‌طلب هستند گفت: مسلم است که وقتی این مسئله به عنوان یک فرهنگ مدیریتی در میان مدیران باب شود، موضوعی همچون انقلاب اسلامی و دفاع مقدس که در زمره هنرهای متعهد حماسی است و ممکن است برای فلان مدیر، زحمت و دردسری به همراه داشته باشد به حاشیه رانده می‌شود.
وی به یکی دیگر از دلایل عدم توفیق موضوع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در جریان تولیدات نمایشی پرداخت و گفت: معضل دیگری که در این زمینه وجود دارد به فعالان تئاتری به ویژه نسل جوان این عرصه بازمی‌گردد و آن رسمیت نداشتن پروسه پژوهش و مطالعه در میان هنرمندان جوان است که به سبب دسترسی آسان به منابع اینترنتی اطلاعاتی سطحی و ناکافی در مورد یکی از رخدادهای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به دست می‌آورند و تلاش می‌کنند براساس همان اطلاعات ناقص اثر نمایشی بیافرینند.
شوندی در پایان گفت: این در شرایطی است که منابع مکتوب در زمینه خاطره‌نویسی و ثبت مشاهدات عینی در مورد وقایع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به وفور وجود دارد که اغلب هنرمندان از مطالعه آنها گریزانند در حالی که با صرف وقت مناسب می‌توانند بسیاری سوژه‌های بکر از دل این متون برای اقتباس‌های نمایشی استخراج و شروع به نگارش نمایشنامه کنند.

captcha