حجتالاسلام والمسلمین محمد صحتی سردرودی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره کتاب «سه قرائت متفاوت از عاشورا» گفت: در حال حاضر مشغول نگارش این کتاب هستم که شامل سه قرائت متفاوت از بنیامیه، بنیعباس و آلعلی(ع) از عاشوراست و تفاوتهای این سه موضوع را در 15 عنوان آوردهام.
وی افزود: علاوه بر تبیین تفاوتهای قرائات، عاشورا را فقط از طریق آلعلی(ع) نقل کردیم و با تاریخ کاری نداشتهایم؛ به عنوان مثال عاشورا از بیان و نگاه امام سجاد(ع)، حضرت زینب(س) و سکینه(س) دختر امام حسین(ع) و... که در واقعه عاشورا حضور داشتهاند، نقل شده است و آنچه در تاریخ با قرائتهای گوناگون آمده، در این کتاب بیان نشده است.
حجتالاسلام صحتی سردرودی با بیان اینکه نگارش این اثر سه سال زمان برده است، گفت: کار نگارش این اثر به اتمام رسیده و در حال بازبینی است و به زودی در رابطه با تحویل آن به ناشر تصمیم خواهم گرفت.
این نویسنده در ادامه درباره کتاب در دست نشر «منطق عاشوراپژوهی یا شیوهنامه علمی عاشوراپژوهی» اظهار کرد: در این کتاب حدود 26 قاعده برای عاشوراپژوهی برشمردم که اگر کسی میخواهد در این حوزه کار کند، باید این قواعد را رعایت کند، تا گرفتار تحریفات و انحراف نشود.
وی ادامه داد: چهارده قاعده از این قواعد اعم است و هر پژوهشی صرف نظر از موضوع آن، این موارد را نیاز دارد که از جمله آنها روشمند بودن، متعصب نبودن و تحقیق برای تحقیق است. شش مورد دیگر از این قواعد عام بوده و اگر کسی بخواهد در موضوعات دینی کار کند، باید این موارد را رعایت کند.
حجتالاسلام صحتی سردرودی عنوان کرد: شش مورد دیگر نیز ویژه عاشوراپژوهی است و کسانی که بخواهند در این زمینه قلم بزنند، باید آن را مورد توجه قرار دهند؛ یکی از این موارد تبارشناسی اعراب است و اگر کسی میخواهد تاریخ اسلام را درست بفهمد، باید به این موضوع دقت کند و شناخت قبایل در قرون نخست، در تاریخ اسلام ضرورت دارد؛ چرا که در گذشته اعراب قبیلهمحور زندگی میکردند و این تبارشناسی در تاریخشناسی اسلام نقش کلیدی و اساسی دارد.
این مترجم نهجالبلاغه در ادامه بیان کرد: مباحث دیگری که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته این است که تدین بر تعقل مقدم است. ما شیعیان بر این باوریم که حسن و قبح اعمال ذاتی بوده و دینی نیست و نقش دین تأییدی بوده و تأسیسی نیست و عقل درک میکند و دین به عنوان یادآوریکننده است.
وی یادآور شد: کتاب «منطق عاشوراپژوهی» یا «شیوهنامه علمی عاشورا پژوهی» به دست انتشارات نگاه معاصر سپرده شده و احتمالاً امسال به چاپ برسد.