حشمتالله فلاحتپیشه، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به شکلگیری گروه تروریستی داعش گفت: داعش 93، راهبردی است مشابه راهبرد طالبان 73؛ یعنی بعد از 20 سال پدیده تروریسم جدیدی شکل میگیرد که باید در قالب همان پدیدههایی که منجر به شکلگیری طالبان شد، آن را تبیین و تعریف کرد.
وی افزود: در سالی که طالبان شکل گرفت همین مطالب مطرح شد و حرکت شبهگونه طالبان و ناتوانی گروههای مقاوم در برابر این گروه تروریستی باعث شد که طالبان یک پیشرفت احساسی را داشته باشد اما پس از آن تبدیل به معضلی برای منطقه شود.
فلاحتپیشه در مورد وضعیت داعش گفت: این گروه در ظاهر به عنوان «دولت اسلامی عراق و شام» مطرح میشود اما واقعیت این است که حاصل یک تفکر ایذایی و تروریستی است که در ابتدا بیش از هر چیز بانیان آن به دنبال شکلگیری یک منطقه امن هستند که در آن گروههای تروریستی که سالها بر روی آنها سرمایهگذاری شده جمع شوند و در راستای منافع دستگاههای اطلاعاتی منطقه و فرامنطقه عمل کنند.
وی خاطرنشان کرد: آنها ابتدا در سوریه به دنبال چنین منطقه امنی بودند که با مخالفت خود سوریها و حتی برخی گروههای مخالف بشار اسد مواجه شد و امروز با توجه به شرایطی که در عراق شکلگرفته به دنبال تشکیل یک پایگاه امن در عراق هستند و در همین قالب هم سیاستهای خود را پیش میبرند.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بدون حمایتهای خارجی داعش جایگاهی ندارد و خیلی زود از بین میرود، اظهار کرد: برخی از دستگاههای اطلاعاتی منطقه و فرامنطقهای به دنبال آن هستند که از داعش در راستای اقدامات و سیاستهای ایذایی خود استفاده کنند.
فلاحتپیشه ادامه داد: مردم عراق میدانند که اگر گرفتار شرایطی شوند که داعش برای آنها طراحی کرده، در بهترین شرایط کشورشان آیندهای شبیه افغانستان گذشته و سوریه امروز خواهد داشت؛ یعنی منطقهای که به محل و مکان امن برای تروریستها تبدیل میشود و کشورهایی که در حوزه سیاست و دموکراسی در عراق منافعشان تأمین نمیشود، سعی میکنند گروه تروریستی داعش را تجهیز کنند تا سیاستهای خود را در پیش بگیرند؛ لذا لازمه پیشبرد آینده عراق مقابله ملت عراق با حضور داعش در سرزمین آنهاست.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به فتوای آیتالله العظمی سیستانی مبنی بر جهاد علیه داعش گفت: باید این فتوا را در کنار فتوای علمای اهل تسنن دید؛ بخش عمدهای علمای عراق معتقدند که داعش یک توطئه علیه ملت و دولت عراق است؛ به ویژه اینکه آنها نیز میدانند که اگر داعش تبدیل به یک پدیده مذهبی بشود و به عبارتی بر روی خطوط گسل مذهبی سرمایهگذاری کند، خطرناک خواهد بود، لذا سعی میکنند این موضوع را یک پدیده سیاسی و تروریستی قلمداد کنند و نه پدیده مذهبی.
فلاحتپیشه به دو بُعد فتوای آیتالله سیستانی اشاره کرد و گفت: یک بُعد این فتوا وحدتگرایی برای کل مردم و مذاهب داخل عراق بود و بُعد دیگر فتوای ایشان مقابله جدی با این تفکر بود که برای ملت عراق اعم از شیعه و سنی خطرناک است.