به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، مراسم بزرگداشت آیتالله سیدحسن سعادت مصطفوی، استاد برجسته فلسفه اسلامی، عصر امروز شنبه 31 خردادماه با حضور جمعی از اساتید برجسته رشتههای مختلف و برخی مسئولان کشوری از جمله علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگانی از وزارت علوم در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
بنا بر این گزارش، مهدی محقق، رئیس انجمن آثار و مفاخر در ابتدای این مراسم ضمن سپاسگزاری از حاضران بر برگزاری چنین مجالسی و اهمیت آن تأکید کرد و گفت: استادان بزرگ ما نیازی به تعظیم و تکریم ندارند اما چنین مجالسی باید برپا شود تا نسل جوان با این بزرگان آشنا شوند و سیرت علمی و عملی آنان را اسوه خود قرار دهند.
محقق با اشاره به بیان قرآن در مورد حکمت که آن را خیر کثیر معرفی کرده است، عنوان کرد: کلمه «حکمت» از کلمات اساسی و کلیدی قرآن کریم است و بر خداوند هم از جهت إحکام و اتقانی که در موجودات و آیات خود، اعم از آیات آفاقی و آیات انفسی داشته است، اطلاق شده است.
وی با اشاره به این مطلب که کلمه حکمت پس از تشرف جایگزین شدن ایران به مکتب تشیع جایگزین کلمه فلسفه شده است، اظهار کرد: وقتی که فلسفه یونان وارد ایران شد در سایر علوم اشکالی پیش نیامد اما به دلیل این که بیشتر مترجمان یهودی و مسیحی بودند نتوانستند اثر خود را به نحوی عرضه کنند که مورد قبول مسلمانان باشد و از این جهت نفرت و اشمئزازی در طی قرون نسبت به فلسفه ایجاد شد و فلاسفه مورد تکفیر قرار گرفتند و حتی آنان را ننگ عالم اسلام گفتند.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به تأثیری که به کار بردن کلمه حکمت در این مورد داشت، گفت: با توجه به این که کلمه حکمت از طرف قرآن به کار رفته بود و قرآن آن را خیر کثیر خوانده بود، دیگر نمیشد که گفت که حکمت و فلسفه چیزی جدای از دین و منفی است و در واقع عقلانیت را مستظهر به قرآن کردند.
محقق در مورد دیگر تلاش های فیلسوفان و عالمان شیعی در زمینه فلسفه، بیان کرد: آنان کوشش کردند که اثبات کنند فیلسوفان یونانی متصل به پیغمبران بوده اند و بنابراین علم آن ها علمی بوده است که از سرچشمه نبوت اخذ شده است.
وی با اشاره به یک تدبیر سوم از سوی این دانشمندان گفت: آنان مطالب فلسفی را مستظهر به آیات شریفه قرآن و احادیث پیغمبر اکرم(ص) و در قالب تشیع به احادیث ائمه اطهار(ع)؛ همچنان که قبسات میرداماد سرشار است از احادیثی که از ائمه(ع) نقل شده است. به این کیفیت فلسفه در عالم تشیع احترام خاص خود را به دست آورد و به فیلسوفان ما اهانت نشد و دانشمندان ما از گذشتگان با حترام از فلاسفه سابق با احترام یاد کردند.
محقق ادامه داد: آن شنائتی که در میان اعراب و اهل سنت نسبت به فلسفه وجود داشت از بین رفت و فضایی به وجود آمد که ایران مرکز و معهد فلسفه شد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با تأکید مجدد بر لزوم احترام و تعظیم بزرگان باقی مانده، گفت: آیتالله سعادت مصطفوی سالیان دراز در مراکز علمی این کشور فلسفه و حکمت تدریس کرده اند و این سنت را در کشور ما باقی گذاشته اند و ما ز خدا می خواهیم که عمر ایشان را افزون بفرماید تا بتوانند بیش از پیش شاگردانی تربیت کنند که جانشین این گذشتگان باشند.