طیبه پرهیزگار، کارشناس خانواده در بهبهان در گفتوگو با خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) اظهار کرد: بررسی برخی آثار جبرانناپذیر ماهواره و از همگسیختگی خانواده و روابط فرازناشویی و همچنین، تحفههای نامیمون ماهواره را باید مد نظر داشته باشیم کنیم.
وی ادامه داد: برخی سؤال میکنند مگر نمیشود از ماهواره درست استفاده کرد و در پاسخ میگویند ماهواره برنامههای خوب بسیار دارد و انسان باید خودش ظرفیت داشته باشد.
این کارشناس خانواده تصریح کرد: شاید ما برای استفادههای علمی، پژوهشی و آموزشی نیاز به استفاده از ماهواره داشته باشیم تا بتوانیم خود را رشد دهیم که در این صورت استفاده از این رسانه کار غلطی نیست.
پرهیزگار افزود: ماهواره اولاً طرز استفاده عمومی ندارد و ثانیاً آیا انصافاً فقط در این راستا استفاده میشود و استفاده میکنیم و آیا حین استفاده با این هدف به بیراهه نمیرویم؟.
وی در ادامه یادآور شد: خوب میدانیم که محیط طراحی شده به گونهای است که خواه یا ناخواه و بدون خواستههای قبلی مخاطب را از هدف خود دور کند و همین نکته ظریف رسالت این رسانه است.
این کارشناس خانواده بیان کرد: آیا همه کاربران آنقدر فهیم و خودساخته و باتجربه هستند که به این بهانه به دنبال خواستههای دیگر نباشند باید از این افراد سؤال کرد خودشان چقدر ظرفیت دارند؟ مطمئناً بسیاری به بهانه رفع نیازهایی به دنبال برآورده کردن دیگر خواستههای سیریناپذیرشان میروند و اینجاست که همه چیز به بیراهه کشیده میشود.
وی با توجه به آثار سوء ماهواره و نداشتن ظرفیت مخاطبان افزود: اینجا احساس میشود که ما چقدر در خواب غفلت هستیم و با هجوم فرهنگ غرب سنتهای ملی و ایرانی تحقیر شده است. ماهواره را برای تفریح و سرگرمی خود استفاده کرده و برای آن بهای سنگینی میپردازیم که همان نابودی آینده خود و فرزندانمان است.
پرهیزگار تصریح کرد: نباید به خواب غفلت برویم تا با سریالهای به ظاهر معمولی شکاف عظیمی بین همسران و دیگر اعضای خانواده ایجاد شود.
این کارشناس خانواده ادامه داد: همین غفلتها باعث شده است که تبلیغات ماهواره و مدگرایی را بین جوانان رایج کرده که به همین راحتی اقتصاد کشورمان را مورد هجوم خود قرار داده و برای توجیه آن میگویند باید ظرفیت داشته باشیم. طراحان چنین سیستمی برنامههای پرزرق و برق و پرخرج را بدون هدف نمیسازند، چراکه هدفمند این همه هزینه میکنند که اوقات فراغت ما را به نحوه مطلوب پر کرده و یا به ما رشد علمی و فرهنگی بدهند و همگی خوب میدانیم که اینگونه نیست.
پرهیزگار تأکید کرد: در برخی فیلمها و سریالهای ماهواره تصاویر خشونتبار و درگیری و کشتارمحور آموزش داده میشود که برای نوجوانان تولید هیجان کاذب میکنند و نتیجه آن افزایش جرائم از طریق دیدن همین تصاویر است.
این کارشناس خانواده ضمن اشاره به برخی از فیلمها و سریالهای ماهواره که رواج بیبند و باری، بیوفایی و خیانت بین اعضای خانواده اصل قرار گرفته است، افزود: ما باید بدانیم روابط عاطفی و جنسی همسرانی که بینندگان این سریالها هستند چقدر مخرب است و چه پیامهای ناخوشایندی در انتظار آنهاست و متأسفانه تنها تحفه این سریالها رواج روابط فرازناشویی است.
وی در ادامه افزود: خانوادهها باید بدانند که سرنوشت خود و فرزندان خود شوخیبردار نیست و واقعیت را باید بپذیریم بهویژه اینکه بسیاری تجربه کردهاند و تلخی آن کامشان را میآزارد.
پرهیزگار تصریح کرد: این سریالها آنقدر اغوا کننده و سرگرمکننده هستند که به طور نامحسوس بر ضمیر ناخودآگاه مخاطب اثر میگذارند و این اتفاق بیشتر از طریق چشم و قوه دیداری رخ میدهد. چشم پیچیدهترین قسمت بدن بعد از مغز است و امکان ندارد تصویری دیده شود و خود به خود از مغز بیرون رود.
وی گفت: تحقیقات نشان میدهد کسانی که تصاویر بد میبینند، حافظه کوتاهمدتشان آسیب میبیند و البته بچهها بیشتر آسیب میبینند چرا که برایشان کانفس فیالحجر میشود. چگونه است که مراقب چشمان خود و ورودیهای آن نیستیم در حالیکه دین ما چقدر سفارش به کنترل چشم دارد. در برخی سریالها و فیلمهای ماهواره بیاحترامی بین همسران محور اصلی است در حالیکه در فرهنگ دینی و ملی اصیل بر پرورش دختران و تولید زن مهربان و دلسوز که با نرمی و لطافت، با شوهرش صحبت میکند و در هنگامه خشم همسر، با این روش او را آرام میکند، تأکید شده است.
این کارشناس خانواده در ادامه افزود: ما در اینگونه فیلمهای ماهوارهای میبینیم همسران مداوم بر سر یکدیگر فریاد میکشند و جالب اینکه صدای زن بسیار بلندتر و خشنتر است، حرکات زن بیشتر مردان و تنها حجی شده است تا جایی که در این سریالها و فیلمها برخوردهای فیزیکی بیشتر از جانب زنان صورت میگیرد و این نیز فرهنگ بیماری است که از این طریق به آرامی در کالبد خانوادههای ما بهویژه خانوادههای جوان تزیرق میشود.
وی افزود: اگر اندکی به نتایج حاصل از استفاده از این رسانه بیندیشیم و خودمان را گول نزنیم میبینیم که دیگر وقت آن رسیده که با واقعیت مواجه شده و برای آن راه چارهای بیندیشیم.
پرهیزگار تصریح کرد: واقعیت این است که هدف تولیدکنندگان و گردانندگان این سریالها عادیسازی دوستی دو جنس مخالف و ترویج روابط فرازناشویی در جامعه و ایجاد اختلافات شخصی بهویژه در همسران جوان است.
وی گفت: شخصیت مادر اگر به عنوان کانون اصلی خانواده در این میان تخریب شود، خود به خود فرزندان نابسامان و جامعه نابسامان تولید خواهد شد که ممکن است فحشا، خیانت، جنایت، طلاق و ... مشکل به وجود بیاید.
وی ضمن اشاره به واقعیتهای موجود در ماهواره که به عنوان رسانه دیداری و شنیداری است، افزود: ماهواره برای انتقال پیامهایش نیازی به سواد مخاطب ندارد بنابراین فقط در صورت تمایل مخاطب بدون هیچ زحمتی او را مورد آموزش و تأثیر خود قرار میدهد.
این کارشناس خانواده یادآور شد: ماهواره با برنامههای روان و ساده با پوشش غربی و بیحد و مرز سبک آرایشی غربی، سبک زندگی غربی و حتی تغذیه غربی را آموزش میدهد.
پرهیزگار اظهار کرد: الگوی غربی جایگزین الگوی دینی و اسلامی ما شده است و همچنان از دیدن(برنامه بفرمائید شام) مهیج میشویم تا آنجا که حتی پا فراتر گذاشته و دینگریزی و دینسیتزی را آموزش میدهد و حتی گاهی اوقات با تحریف اخبار، اشاعه شایعات ناروا و طرح شبهات حکومتستیزی را القاء میکند و همه اینها به دلیل دسترسی آسان به ماهواره است.