کد خبر: 1428360
تاریخ انتشار : ۲۱ تير ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۱
دانشمند:

وجود رقبای مجازی مطالعه کودکان را کاهش داده است

گروه ادب: نویسنده کتاب‌های کودک و نوجوان گفت: وجود رقبای گوناگون مجازی و رسانه‌ای میزان مطالعه در کودکان را کاهش داده است.

حجت‌الاسلام مرتضی دانشمند، نویسنده کتب‌ کودک و نوجوان در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اهمیت مطالعه به ویژه در کودکان گفت: اهمیت مطالعه و خواندن در دین مبین اسلام تا اندازه‌ای است که نخستین آیه قرآن درباره خواندن است، از سوی دیگر فرهنگ مطالعه از کودکی شکل می‌گیرد.

وی در ادامه درباره دلایل کاهش مطالعه کودکان افزود: برای پاسخ به این پرسش نیاز به آماری دقیق درباره میزان مطالعه کودکان در دوره‌ها و سال‌های گوناگون و مقایسه آنها با یکدیگر داریم. اگر چنین مقایسه‌ای انجام شود و نتیجه آن کمتر بودن و یا کمتر شدن میزان مطالعه کودکان باشد، آن‌گاه باید در جست‌وجوی علت یا علت‌ها برآییم.

حجت‌الاسلام دانشمند یکی از دلایل این موضوع را عدم ترغیب مطالعه از سوی نهادهای فرهنگی دانست و ادامه داد: نهادهای فرهنگی، چون آموزش و پرورش، کانون‌های پرورش فکری کودکان و نوجوانان و اشخاصی که عهده‌دار این کار هستند، به نظر می‌رسد راهکارهای مشخصی برای تشویق و ترغیب کودکان به مطالعه ندارند.

نویسنده کتاب «پیام‌های آسمانی» تصریح کرد: وجود رقبای گوناگون مجازی و رسانه‌ای برای کتاب که بخش عظیمی از وقت کودکان را به خود اختصاص می‌دهد، می‌تواند یکی از دلایل این امر باشد. از سوی دیگر خانواده‌ها نیز توجه و اهتمام کمتری به مطالعه کودکان دارند؛ چرا که مطالعه در میان بزرگسالان نیز با کاهش مواجه است، به همین دلیل گفته می‌شود که تشویق به مطالعه و نهادینه کردن این امر باید از کودکی انجام شود.

وی در ادامه به نبود کتاب‌های جذاب برای کودکان اشاره و عنوان کرد: نبود و یا کمبود کتاب‌های جذاب و دلنشین نیز بر کاهش آمار مطالعه در میان کودکان اثرگذار بوده است؛ چرا که باید هم از نظر معیارهای نویسندگی و هم از نظر ملاک‌های هدفمندی واجد معیارهای مقبول باشند.

حجت‌الاسلام دانشمند افزود: مسابقات کتابخوانی یکی از راهکارهای ترغیب کودکان و نوجوانان به مطالعه است که کمتر به این موضوع پرداخته می‌شود و نبود یا کمبود این مسابقات از سوی افراد کارآمد بر این مشکل افزوده و کتاب‌های سودمندی نیز در مسابقات مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

نویسنده کتاب «امیران کوچک» در ادامه با تأکید بر کتابخوانی گفت: این توصیه را در ماه نزول قرآن با الهام از قرآن مطرح می‌کنم. نام کتاب آسمانی ما قرآن از قرائت و خواندن گرفته شده است. اولین آیه قرآن فرمان به قرائت می‌دهد. فعل خواندن 88 بار و واژه کتاب و مشتقات آن 319 بار در قرآن به کار رفته است؛ از این رو با این همه تأکید، تکرار و تشویق کتاب آسمانی ما به خواندن کتاب، باید نگاهی مجدد به خواندن کنیم و تا رسیدن به حد مطلوب دست از کتاب بر نداریم.

captcha