کد خبر: 1429071
تاریخ انتشار : ۲۲ تير ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۶
امام جمعه نیکشهر:

یکی از ویژگی‌های مهم جامعه مهدوی در عصر انتظار مشورت است

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: حجت‌الاسلام لطفیان اظهار کرد: یکی از ویژگی‌های مهم جامعه مهدوی در عصر انتظار مشورت است. مشاوره باعث می‌شود فرد از خودرأیی دور شده و با صرف زمانی اندک از بهترین تجارب دیگران که سال‌ها برای دستیابی به آنها تلاش کرده‌اند استفاده کند.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیک‌شهر در سلسله مباحث اخلاقی سبک زندگی با عنوان «شور زندگی» در جمع تعدادی از جوانان و خانواده‌ها که در جوار حرم مطهر شهدای گمنام این شهر برگزار شد، طی سخنانی حضرت خدیجه(س) را بهترین الگوی شکر، صبر و تلاش معرفی کرد.

وی با اشاره به موضوع کمالات انسانی در نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه، افزود: اگر فرزندان ما از همان ابتدای کودکی در برخوردهای اجتماعی، رفتاری مؤدبانه داشته باشند مورد احترام و تکریم دیگران قرار می‌گیرند و همه افراد مشتاق گفت‌وگو و ارتباط سالم و محبت‌آمیز با آنها می‌شوند.

حجت‌الاسلام لطفیان بیان کرد: این امر سبب می‌شود که آنها از نظر عاطفی و فکری رشد خوبی پیدا کنند و از سلامت روانی خوبی برخوردار شوند، هرچند اصطلاح ارث بیشتر، در امور مالی به کار می‌رود اما معنای لغوی کلمه میراث که در نهج‌البلاغه حکمت 51 آمده شامل ادب هم می‌شود و پدر و مادر و متولیان قرآنی می‌توانند راهنمایی‌ها و ارشاد‌های خود را هم به عنوان ارث به فرزندان خود برجای گذارند.

وی ویژگی دیگر جامعه مهدوی را در عصر انتظار مشورت دانست و افزود: مشاوره باعث می‌شود فرد از خودرأیی دور شده و با صرف زمانی اندک از بهترین تجارب دیگران که سال‌ها برای دستیابی به آنها تلاش کرده‌اند استفاده کند؛ از جمله نتایج و ثمرات ارزشمند مشاوره از منظر رساله حقوق امام سجاد(ع) رهایی به پیروزی، رشد و بالندگی اندیشه، بهره‌مندی از تجربه دیگران، انتخاب راه‌های برتر تصمیم قوی و محکم در انجام کارها، نشاط در کار، صرفه‌جویی در انرژی و جلوگیری از ذلت و خواری است. مال دنیا از دست رفتنی است ولی ماندگارترین و ارزشمندترین میراث گذشتگان ادب است.

این استاد دانشگاه با اشاره به حکمت 52 با عنوان انواع صبر و شکیبایی و جایگاه آن در تعادل روان، عنوان کرد: بسیاری از افراد به هنگام مشکلات و مواجه شدن با بلاها احساس تنهایی می‌کنند و گمان می‌برند که فریادرسی ندارند اما اگر کسی طبق آیه 153 سوره بقره شکیبایی و صبر ورزد خداوند آنها را فراموش نمی‌کند و با آنان خواهد بود.

وی بیان کرد: اگر انسان باور کند که او و همه چیزهایی که به او تعلق دارد از سوی خداست و همه به سوی خدا برمی‌گردند دیگر به راحتی روزگار دل نمی‌بندد و از سرد و گرم آن ناشکیب نمی‌شود و اگر به فقر، بیماری، مرگ عزیزان، قحطی و کسادی بازار و ... مبتلا شود همه را میدان آزمون و امتحان الهی می‌داند و فکر می‌کند که ممکن است گرفتاری سخت‌تر از این هم وجود داشته باشد و در هر حال امیدوار باشد که گشایش کار نزدیک است.

حجت‌الاسلام لطفیان با اشاره به حکمت 53 نهج‌البلاغه با عنوان تفاوت‌های توانگری و تهیدستی، ادامه داد: طبق آموزه‌های قرآن ملاک ارزشمندی انسان مال و ثروت نیست و نه تنها باید به همه افراد جامعه احترام بگذاریم بلکه باید به فقرا، تهیدستان و درماندگان توجه و محبت بیشتری داشته باشیم تا احساس غربت نکنند و دچار مشکلات عاطفی نشوند.

وی بیان  کرد: تنها معیار ارزش از دیدگاه نهج‌البلاغه و قرآن خداخواهی و خداجویی افراد است و به مسئولان هشدار می‌دهد که تحمل فقر و تهیدستی برای اکثر افراد جامعه قابل قبول نیست و سرمنشأ بسیاری از گناهان و بزهکاری‌ها می‌شود.

امام جمعه نیک‌شهر با اشاره به آیه 37 سوره محمد، گفت: فقر آن است که انسان، علم، قدرت، ثروت و استعدادها و توانایی‌ها را از خود نداند و همه را از آن خداوند بداند. فقر و درد یک معنا دارد یعنی بی‌بهره بودن از امکانات مادی و ثروت و گاهی نیز به معنای نداشتن کمالات و فضائل اخلاقی است.

وی در پاسخ به پرسشی درخصوص نماز، گفت: از جمله آثار عقلی و علمی نماز این است که سبب پیوند عقل و قلب، گشودن ابواب حکمت و معرفت، ارتقای توان تمرکز علمی، تقویت انگیزه حرکت در مسیر پیشرفت علمی و عقلی جامعه، تقویت اراده برای پیشرفت عقلی و علمی، تقویت روحیه جمع‌گرایی و بهره‌وری علمی از جمع شود.

حجت‌الاسلام لطفیان یادآور شد: علم اگر در کنار نماز و تقوی باشد از ضخیم شدن پرده‌های غرور و خودپرستی می‌کاهد. دانش عقلی و تجربی را با معرفت درونی به خدا پیوند می‌زند. تقید به نماز و توجه به معانی و اذکار آن انسان را از آفات عقل‌زدگی، علم‌زدگی و غرور علمی باز می‌دارد. یکی از برکات نماز، قرآن و مسجد محوری، فعال‌سازی دانش‌های عقلی و علمی است.

اصل در نماز تبعیت خداوند و تمرین عبودیت است

وی گفت: عقل به ارزش ارتباط با خدا و ضرورت پیروی از او اعتراف می‌کند. عقل بر رعایت حقوق خانواده، همسر، فرزندان، همسایگان، نیازمندان و ... تأکید دارد اما قدرت اجرایی ندارد لذا نماز اراده ما را در عمل به این آموزه‌ها تقویت می‌کند. فطرت خفته ما را بیدار و وجدان ما را هشیار می‌سازد. نماز نقش پررنگی در نزدیک کردن افراد به خدا دارد؛ اصل در نماز تبعیت خداوند و تمرین عبودیت و مبارزه با هوای نفس است و منظور از قرب الهی اتصال معنوی به خداوند است.

امام جمعه نیک‌شهر عنوان کرد: از مهمترین کارکردهای نماز ایمان‌افزایی و ترفیع درجات ایمان است. مرکز تغییر و تحول انسان قلب اوست در قلب است که نور حق تابیده دل به یاد خدا زنده می‌شود همچنین از آثار نماز و تلاوت قرآن کبرستیزی و خشوع انسان است. نماز یکی از اعمالی است که مانع اهداف شیطان می‌شود.

وی با بیان اینکه انسان با نماز به مخالفت شیطان می‌خیزد و به وسوسه‌های او نه می‌گوید، افزود: نماز اکسیری است برای رفعت و بلندی انسان بوده و انسان را به مقام رضای الهی می‌رساند و همه رفتار، کردار و نیایش برای رضایت خداوند است. نماز با شکوفا کردن ارزش‌های عاطفی و تعدیل امیال نفسانی و جهت‌دهی به انگیزه‌های درونی انسان را به مقامات بلند معنوی می‌رساند.

حجت‌الاسلام لطفیان بیان کرد: نمازگزارانی که در زندگی ناملایماتی تجربه می‌کنند با اتکای به عبادت معنوی نماز فشارهای روانی را پشت سر می‌گذارند؛ نماز با ارزش‌ترین ذکر خداوند است. نماز و گفت‌وگو با خدا نیروی روانی که قبلاً در زنجیرهای اضطراب، نگرانی و افسردگی مقید و زندانی بود را آزاد می‌کند و این آزادی استاندارد و مطلوب ضامن ایجاد سلامت روان است. بهترین داروی نشاط آور توسعه اطمینان، اعتماد به نفس و تسکین اعصاب نماز است.

وی در پایان یادآور شد: نماز واقعی می‌تواند اضطراب، ناآرامی، تشنج‌های عصبی و اختلالات روانی را کاهش دهد و آسایش روان، طمأنینه، عزت نفس و سلامت روانی را به دنبال آورد. نماز عواطف انسانی را تعدیل و تجربه‌های تلخ زندگی و رخدادهای نابهنجار را معنادار و توجیه‌پذیر می‌کند.

captcha