کد خبر: 1429459
تاریخ انتشار : ۲۳ تير ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۲

شمار اندک کتب حوزه کودک و نوجوان در نمایشگاه قرآن

گروه ادب: در بخش نشر مکتوب نمایشگاه قرآن که امسال تجربه جدیدی را در فضای باغ موزه دفاع مقدس تجربه می‌کند، شمار اندکی از آثار حوزه کودک و نوجوان مرتبط با قرآن، اهل بیت(ع) و دین ارائه شده‌اند و اغلب آثار به حوزه بزرگسال مربوط می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، بخش نشر مکتوب بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در حالی برگزار شده است که از چهار بخش اصلی تفسیر، ترجمه، نمایش مصاحف فاخر و کتب قرآنی که ویژه کودکان معرفی می‌شود تشکیل شده است.
در قسمت کتب قرآنی مختص کودکان این بخش، تنها چند اثر مربوط به حوزه کودکان دیده می‌شود. البته ناگفته نماند که این سالن از بخش نشر مکتوب مربوط به نمایش آثار حوزه قرآنی است و شاید بخش اصلی آن را بتوان در نمایشگاهی یافت که در مصلای امام خمینی(ره) برپا شده است. 
ادبستان قرآن، تفاسیر معاصر قرآن کریم، قرآن و غدیر، تفسیر ولایی قرآن در چهار جلد، تفسیر قرآن فی الحدیث  امام باقر(ع)، البیان و تفسیر روان که ویژه اهل تسنن است از جمله آثاری است که در این بخش به معرض دید مخاطبان گذاشته شده است.
در راستای ارائه آثار کودک نیز می‌توان کتاب‌هایی همچون رنگین‌ کمان آیه‌ها را در هشت جلد از محمدجواد نوروزی را مشاهده کرد که نشر کومه آنها را به چاپ رسانده است.

مروری بر آثار کودک در سالن نشر مکتوب
داستان‌های حضرت زکریا(ع)، دانش تجوید، آموزش کامل تجوید، جنگ نرم در قرآن و سنت و امامت در قرآن، از جمله آثار این حوزه به شمار می‌آید. در قسمت دیگری از این بخش که آثار قرآنی و مرتبط با قرآن ارائه شده‌اند نیز می‌توان کتاب‌هایی را از انتشارات برف مشاهده کرد که ویژه کودکان است.


از جمله موضوعات این انتشارات می‌توان به قصه‌های قرآن همراه با نقاشی در 10 شماره اشاره کرد که با ترجمه زهره حق‌بین و نویسندگی سانیا سنین‌خان منتشر شده‌اند.
بخش دیگری از این سالن نیز به آثار مختص حجاب اختصاص پیدا کرده است که بیشتر قالب پژوهشی دارند. طرح مباحث حجاز در قالب مکتوب شده سخنرانی‌ها و دیدارها، از دیدگاه امام(ره)، از نظر 10 نفر از مراجع عظام و از دیدگاه قرآن و سنت خود مبین این مطلب است.

حجاب و عفاف؛ بخش غالب آثار ارائه شده
از جمله عناوین مکتوباتی که از حجاب در این بخش ارائه شده‌اند می‌توان به «پوشش و حجاب زن در ادبیات فارسی»، «جامی از زلال کوثر»، «پرسمان حجاب»، «دختران به عفاف روی می‌آورند»، «حجاب چرا»، «حجاب و هجرت؛ دو واجب فراموش شده»، «مسئله حجاب»، «گوهر عفاف» و «عطر عفاف» اشاره کرد.

نمایش آثاری با موضوع حضرت فاطمه(س)
همچنین آثاری نیز در حوزه احکام قابل مشاهده است که ویژه بانوان ارائه شده و درباره حضرت زهرا(س) نیز آثاری به چشم می‌خورد که «فاطمه(س)»، «زن و آزادی» و «فاطمه، حلقه وصل رسالت و امامت» از جمله این آثار است.
همچنان که آثار این بخش را برمی‌شماری و به پیش می‌روی، آثار دیگری در حوزه کودک به چشم می‌خورد که «حضرت سلیمان(ع)»، «حضرت موسی(ع) و ملکه مهربان»، «حضرت ایوب(ع)»، «کشتی حضرت نوح(ع)»، «آفرینش جهان هستی»، «حضرت یوسف(ع)» و «حضرت ابراهیم(ع)، معمار کعبه» از آن جمله به شمار می‌آیند.


و اما بخش مکتوبی که در مصلای امام خمینی(ره) برپا شده است شامل بخشی به شیوه کتابخانه باز است؛ شیوه‌ای که طی سه دوره پیش، نمایشگاه قرآن در شبستان مصلی آن را تجربه کرد.
در این شیوه، کتب ناشران بدون حضور ناشر در حوزه‌های مختلف ارائه شده‌اند. شاید به نظر بیاید که در نمایشگاه قرآن تنها باید آثار قرآنی و مرتبط با دین مبین اسلام ارائه شوند، ولی آثاری که در این بخش به چشم می‌خورد، نمایانگر تمام حوزه‌های نشر مکتوب است.
کتب ادبی، دینی، فلسفی، اجتماعی و ... از جمله آثاری هستند که در دو قالب بزرگسال و کودک و نوجوان ارائه شده‌اند. تنها ناشری که در این فضا به صورت مجزا حضور پیدا کرده است، پیام عدالت است که به ارائه آثار فاخر و نفیس از قرآن کریم گرفته تا دیوان حافظ و ... را  به معرض دید و البته فروش گذاشته است.

گران‌ترین قرآن عرضه شده در مصلای امام خمینی(ره)
بهای هدیه گران‌ترین مصحفی که این انتشارات در این نمایشگاه عرضه کرده است برابر با 45 میلیون ریال است که جلد آن به صورت نفیس و لیزری با چرم و چوب آذین یافته و قطع رحلی دارد.

گپ و گفتی با بازدیدکنندگان
حسن علی‌الحسینی، یکی از بازدیدکنندگان درباره آثاری که در این بخش به نمایش درآمده می‌گوید: متاسفانه آثاری که بتوان عنوان جدید را برای آن بیان کرد مشاهده نمی‌شود.
وی که از سمنان برای بازدید از نمایشگاه به تهران آمده است، می‌افزاید: مخاطبان برای مشاهده آثار جدید به نمایشگاه می‌آیند و این در حالی است که اغلب آثار اگرچه جلد و عنوان جدیدی دارند، ولی محتوای آنان تغییری پیدا نکرده است و تنها ظاهرشان تغییر یافته است.


حسن محمودی، بازدیدکننده دیگری که به مطالعه آثار ارائه شده در نمایشگاه مشغول بود نیز می‌گوید: چند کتاب در حوزه کودک خریدم و کتاب‌هایی را نیز برای خودم خریداری کردم. ولی اکنون که کتاب را مطالعه می‌کنم می‌بینم که مطالب جدیدی را به مخاطب ارائه نمی‌کند.
لاله سمیعی نیز دیگر بازدیدکننده بخش نشر مکتوب مصلای امام خمینی(ره) است. وی که با کودکش برای خرید کتاب به نمایشگاه آمده اظهار می‌کند: به دنبال کتاب‌هایی بودم که با کمک آنها بتوانم مبانی دین و قرآن را به کودکم آموزش دهم.
وی می‌افزاید: خوشبختانه آثاری که در این بخش ارائه شده‌اند، خواسته مرا برآورده کردند و اکنون توانسته‌ام آثار این حوزه را با موضوعاتی چون نماز، پیامبر مهربانی و حیوانات قرآنی پیدا کنم.
یکی از نکاتی که زیاد درباره آن بحث می‌شود، تفکیک بخش حجاب و عفاف که اکنون در مصلی برپاست از نمایشگاه قرآن کریم است که در محل باغ موزه دفاع مقدس برپا شده است. بُعد مسافت و گرمای هوا، بازدیدکنندگانی را که روزه‌دار هستند به زحمت انداخته بود تا بتوانند از هر دو نمایشگاه بازدید کنند.
البته در این میان افرادی هم بودند که از کاهش ازدحام ناشی از برپایی نمایشگاه قرآن به صورت مجزا از بخش حجاب و عفاف رضایت داشتند.
حال باید منتظر بود و دید که این تجربه جدید برپایی نمایشگاه به صورت مجزا در قالب نمایشگاه حجاب و عفاف و نمایشگاه قرآن کریم که از نظر محتوا با یکدیگر پیوند دارند و اکنون در دو فضای متفاوت برپا شده‌اند، سال بعد و با توجه به نظر مخاطبان در سال جاری، چگونه برگزار خواهد شد.

captcha