به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مراسم اختتامیه بخش دانشگاهی بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، عصر امروز، یکشنبه، 29 تیر با حضور سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد طاهری، مدیرکل فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، حسین میرزایی، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی و جمعی از مسئولان برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد.
حسین میرزایی، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ابتدای این مراسم گفت: بخش دانشگاهی بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن در 9 غرفه فعالیت داشت که همه دستگاههای مرتبط به حوزه علمی، فرهنگی و پژوهشی دانشگاهها در آن حضور داشتند و آنچه که بر کیفیت این بخش افزود حضور کانونهای قرآن و عترت دانشگاهها بود.
وی ادامه داد: علاوه بر تجلیل از خادمان قرآن کریم بخش دانشگاهی، شاهد برگزاری سیزدهمین جشنواره پایاننامههای قرآنی نیز بودیم که در کنار فعالیتهای کانونهای قرآن و عترت در پایان از 44 اثر و فعالیت قرآنی تجلیل شد.
توجه ویژه بخش دانشگاهی به پایاننامههای قرآنی
مدیرکل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم گفت: تلاش مسئولان این بخش از نمایشگاه معطوف به توجه بیشتر به پایاننامههای دانشگاهی با موضوعات قرآنی شد و معتقدیم که پایاننامهها به عنوان یکی از اسناد معتبر دانشگاهی کمتر مورد توجه قرار میگیرند که اگر از این طریق معرفی شوند قطعاً میتوانند موجب انس بیشتر دانشجویان و فضای دانشگاهی با موضوعات قرآنی باشند و ارتباط مؤثری با مفاهیم قرآنی برقرار کنند.
در ادامه این مراسم سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس کمیته بخش دانشگاهی بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم نیز در سخنانی با اشاره به اینکه امروز بیش از هر زمان دیگری به قرآن نیازمندیم گفت: تا زمانی که خود را طلبکار قرآن بدانیم راه به جایی نخواهیم برد و برای رسیدن به موفقیت و رستگاری باید همواره خود را بدهکار و نیازمند قرآن کریم بدانیم.
وی گفت: در آیهای از سوره مبارکه «طه» که در آن نقل به این مضمون وجود دارد که خداوند آسمانها و زمین، قرآن را نازل کرد نه برای اینکه پیامبر را به زحمت بیاندازد بلکه در حد تذکر به مؤمنان که راه سعادت را در زندگی خود پیش گیرند، لذا باید گفت قرآن به عنوان گنجینهای ارزشمند به ما ارزانی شده است و در اینجا باید از همه کسانی که در این جلسات حضور داشتند و در برگزاری آنها کوشش کردند، تشکر کنیم.
مهجوریتزدایی از قرآن، نباید خلاصه به اقدامات ظاهری شود
هاشمی تصریح کرد: این نگاه یعنی ترویج قرآن و نشر دیدگاه قرآنی در محیطهای دانشگاهی را باید ترویج دهیم؛ امروز امری به عنوان مهجوریتزدایی از قرآن مطرح است و باید بگوییم که این امر به شکل ظاهری محقق نخواهد شد، یعنی نمیتوان با چاپ قرآن در قالبها و مجلدات نفیس تنها به مهجوریت قرآن پایان داد بلکه قرآن باید وجه علمی و عملی در کل زندگی ما پیدا کند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اشاره به اینکه جایگاه قرآن رفیع است گفت: آن چیزی که اکنون مهم است اینکه ما چه استفادهای از قرآن میبریم؟ این امر در قالب محافلی همچون نمایشگاه قرآن کریم به ظهور و ثبوت میرسد؛ باید نیازمندیهای اجتماع، زندگی روزمره استحصال شده و با استناد به قرآن در جهت رفع مشکلات و معضلات جامعه برآییم.
هاشمی در ادامه گفت: برای نیل به چنین هدفی چارهای نداریم که نشر و ترویج قرآن را در دو جنبه به پیش ببریم یکی جنبه علمی، اشتغالی و تحلیلی آن و دیگر بُعد قلبی و عاطفی تا بتوانیم در حد قابل قبولی از این ذخیره عظیم ناتمام برخوردار شویم.
وی به کتابهای عرضه شده در نمایشگاه قرآن کریم اشاره کرد و گفت: تنوع کتابهای عرضه شده در این نمایشگاه بسیار بالا بود، مواردی که در مورد مفاهیم قرآن در آن اشاره شده بود هم بسیار زیاد است اما جذابیتی نو و جدید در آنها دیده نمیشد؛ به نظر من دیگر نیازی نیست که ما اکنون به فکر این باشیم که قرآن را معرفی کنیم، جایگاه قرآن، شناخته شده است و برای خارج ساختن قرآن از مهجوریت باید به جنبههای کاربردی و استفاده صحیح از آن به عنوان برنامه زندگی توجه کنیم.
تبدیل شدن نمایشگاه قرآن به نمایشگاه نمایشگاهها
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در پایان گفت: برگزاری نمایشگاه قرآن به ویژه در محیطهای دانشگاهی نباید محدود به زمان خاصی شود، به نظر من ما باید به برگزاری نمایشگاههای قرآنی گوناگونی در طول سال و در همه فضاهای اجتماعی بیاندیشیم و نمایشگاه بزرگ قرآن کریم در ماه رمضان را میتوانیم به عنوان نمایشگاه نمایشگاهها هر ساله داشته باشیم که قطعاً کیفیت آثار ارائه شده در آن نیز بیشتر خواهد بود.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد طاهری، مدیرکل فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها دیگر سخنران این مراسم بود که در سخنان کوتاهی گفت: همه بزرگان دینی که سراغی از آنها داریم تربیت شده ظاهر قرآن هستند اما امام علی(ع) که همه ادوار تاریخ، متحیر از شناخت شخصیت او خواهند بود تربیت شده باطن تاریخ است.
وی ادامه داد: براین اساس باید گفت با وجود همه کارهایی که در زمینه معارفی و قرآنی به انجام میرسد اما با باطن قرآن همچنان فاصله زیادی داریم و زمانی متوجه این فاصله فاحش خواهیم شد که در روز قیامت پردهها فرو افتد و حقایق آشکار شود و در نتیجه باید سعی و اهتمام ما در زمینه کارهای معارفی و قرآنی در جهت از بین رفتن این فاصله باشد.
تقویت نقاط قوت و رفع نواقص از جمله ویژگی برگزاری نمایشگاه قرآن
طاهری تصریح کرد: یکی از برکات نمایشگاه قرآن این است که مسئولان با اسباب مختلف دور هم جمع میشوند و برای ترویج فرهنگ قرآنی برنامهریزی میکنند و دیگر اینکه فرصتی فراهم میشود تا در کنار تقویت نقاط قوت، به نقاط ضعف خود نیز پی برده و درصدد رفع آن برای شکوفایی بیشتر فعالیتهای قرآنی برآیند.
دبیر شورای هماهنگی قرآن و عترت دانشگاهها در پایان با انتقاد از تشکیل ستادهای مختلف فرهنگی و اجتماعی و تشکلهای خودجوش دانشجویی برای ترویج فرهنگ قرآنی گفت: به جای تشکیل این ستادها در محیطهای دانشگاهی و یا خارج از آن اگر اهتمام مسئولان به پیاده شدن آموزههای قرآنی در محیط دانشگاهی باشد دیگر نیازی به تشکیل این شوراها نیست؛ در یک کلام اگر ریشهای قرآنی شویم از خیلی از اقدامات که به مثابه شاخ و برگ هستند بینیاز خواهیم بود.
حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور طی سخنانی گفت: ما برای مواجهه با زندگی پیچیده کنونی نیاز به کاربردی کردن قرآن در جامعه داریم و آن تبیین ارتباط قرآن با رشتههای علمی دیگر است.
و توجه به این نکته که تنها از طریق یک رشته علمی نمیتوانیم نسبت به زندگی و ابعاد آن بررسی دقیقی داشته باشیم و باید با تلفیق دانش ،روش وتجارب رشته های علمی مختلف سعی کنیم تحلیل مناسب تری از مسائل پیچیده تر داشته باشیم . انسان دیندار و علاقمند به قران نیاز دارد که مسائل را تحلیل دینی داشته باشد لذا اهمیت تبیین علوم قرانی با سایر علوم اشکار می شود. این مسئله البته نه به شکل جامع، مدتی است که در جهاد دانشگاهی در حال پیگیری است.
وی گفت: کارهای مقدماتی اولین مجله علمی و پژوهشی در حوزه مطالعات میانرشتهای قرآن به انجام رسیده است که با صدور مجوز به زودی منتشر خواهد شد. ضمن آنکه در نمایشگاه امسال بخشی تحت عنوان مشاوره پایاننامههای قرآنی ایجاد شد تا آنهایی که مایل بودند، بتوانند پایاننامههای تحصیلات تکمیلی خودشان را با موضوعات میان رشته ای در قران کریم طراحی نمایند.
تجلیل از 6 پایاننامه برگزیده قرآنی
مدیر کمیته اطلاعرسانی و روابط عمومی بیستودومین نمایشگاه قرآن گفت: از جمله اقدامات دیگر، برگزاری جشنواره مطالعات میانرشتهای در حوزه کتاب و پایاننامه بود که البته 206 اثر به دبیرخانه رسید، اما متأسفانه در حوزه کتاب اثر شاخصی دیده نشده است و فقط یک کتاب قابل تقدیر از طرف هیات داوران شناخته شد اما در حوزه پایاننامه شش اثر شامل سه اثر برگزیده و سه اثر تقدیری از سوی هیئت داوران انتخاب شدند.
وی در پایان گفت: جهاد دانشگاهی براساس رسالتی که وظیفه خود میداند و همچنین اهمیت مبحث مطالعات میان رشتهای قرآنی، اقدام به تأسیس پژوهشکده مطالعات میانرشتهای خواهد کرد که در صورت مساعدت دوستان مسئول، امیدواریم ظرف یک سال آینده، شاهد فعالیت این پژوهشکده باشیم.
این گزارش حاکی است در پایان این مراسم با اهدای لوح تقدیر و جوایزی از 44 اثر منتخب بخش دانشگاهی قدردانی شد.