حجتالاسلام والمسلمین حسنآقا نظری، مدیرگروه اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در پاسخ به پرسشی درباره دلایل بنگاهداری و فعالیت تجاری بانکها اظهار کرد: وقتی در کشور ما زمینه رانت وجود دارد، اگر یک پیرزن روستایی هم بتواند، اقدام به رانتخواری میکند. البته این کار هنر نیست؛ بلکه منشأ فعالیت تجاری بانکها و حتی شرکتها، همین رانتی است که در کشور ما وجود دارد.
این پژوهشگر اقتصاد اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره منشأ این اقدام بانکها عنوان کرد: گاهی اوقات، بانکها برای منافع خود اقدام به خرید اوراق یا فعالیت تجاری میکنند و ریشه این امر هم، رانت و ریشه رانت در فساد اقتصادی است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره راهکار حل معضل رانتخواری و فعالیت تجاری بانکها اظهار کرد: برای حل این معضل باید سرمایهها را به سمت فعالیتهای مفید اقتصادی هدایت کنیم و به نظرم، بهترین راهکار جذب سرمایههای سرگردان، همکاری با شرکتهای تأمین سرمایه است. این شرکتها میتوانند این سرمایهها که در زمینههای رانتی فعالیت میکنند را جمع کرده و هم به صاحبان سرمایه و هم به کل اقتصاد مملکت سود برسانند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بانک از لحاظ قانونی حق دارد با سرمایهای که متعلق به مردم است، سرمایهگذاری کرده و اقدام به فعالیت تجاری کند؟ عنوان کرد: برخی اوقات بانکها این کار را انجام میدهند و البته فقط مختص بانک نیست و بسیاری از شرکتها هم با سرمایه مردم اینکار را انجام میدهند و به جای اینکه در فعالیتهای اقتصادی که میتواند برای اقتصاد کشور مفید باشد، سرمایهگذاری کنند، اقدام به فعالیتهای سودآوری میکنند که نتیجهای برای کل اقتصاد کشور ندارد.
عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان اظهار کرد: بانکها و شرکتها، از بعد حقوقی، حق اینکار را ندارند و حدود فعالیت آنها و نحوه استفاده بانکها از سرمایههای مردم، تعریفشده است اما هنگامیکه نظارت وجود نداشته باشد، این اتفاقات هم میافتد.