سیدعلی کاشفی خوانساری، نویسنده و پژوهشگر ادبی کشورمان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره استفاده از ابزارهای فرهنگی و هنری برای ترویج فرهنگ دفاع مقدس عنوان کرد: بهترین حالت به نظر من این است که ژانر دفاع مقدس را از ادبیات جدا ندانیم.
وی با بیان این مطلب افزود: این نگاه گلخانهای و سفارشی باعث دولتی و فرمایشی شدن هرچه بیشتر این ژانر شده و باعث میشود این کتابها از بدنه نشر و ادبیات فاصله بگیرند.
به گفته این نویسنده، خیلی از موضوعات بسیار ریشهای و مهم در زندگی انسان وجود دارد که در فرهنگ مردم درونی شده و به طور طبیعی در ادبیات جلوه پیدا میکنند.
افتخار مردم به جانفشانیهای دوران دفاع مقدس
کاشفی در ادامه گفت: دفاع مقدس یک موضوع خارجی و تحمیلی برای فرهنگ ایران نیست. یکایک مردم، آن دوران را با گوشت و پوست خود لمس کردند و از آن مقاومت و جانفشانیها با افتخار یاد میکنند.
این نویسنده در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: اگر این دخالتهای مستقیم کاهش پیدا کند و به صورت طبیعیتری، مقوله دفاع مقدس در همه آثار هنری جریان یابد، شاهد حضور بیشتر این حوزه در جامعه خواهیم بود.
اگر آثار دفاع مقدس به بدنه نشر راه نیابد، به هدف نرسیدهایم
وی یادآور شد: اگر سالیانه صدها کتاب با این موضوع تولید شود، اما این کتابها به بدنه عمومی نشر، کتابفروشیها و خانه مردم راه نیابد، ما همچنان به هدفمان نرسیدهایم.
کاشفی خوانساری ادامه داد: اگر این مفاهیم به طور طبیعی در شعر و داستان، آثار سینمایی و نمایشنامه و ... راه یابد، به عنوان بخشی از واقعیات زندگی و بخشی از تاریخ، تأثیرگذاری بیشتری خواهد داشت.
تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله داریم
مصحح «حمله حیدری» درباره نگارش کتاب در حوزه دفاع مقدس و ارزیابی آثار این حوزه و تأثیرگذاری آن بر مخاطبان اظهار کرد: زحماتی که کشیده شده قابل تقدیر است، اما هنوز با وضعیت مطلوب فاصله بسیار داریم و خیلی از فعالیتهای انجام شده با نیت ارائه گزارش کار به مسئولان بالاتر صورت گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه فعالیت در این راستا به صورت ریشهای و خلاقانه در بستر کلی ادبیات جریان پیدا نکرده است، علت این فاصله را تلاش در مسیرهای سهلالوصول و اولویت قائل شدن برای آمارسازی و گزارشدهی دانست.
لزوم قرارگیری اطلاعات در دسترس نویسندگان
کاشفی همچنین درباره پر کردن این فاصله و مسئولیت سازمانها در این باره اظهار کرد: به نظر من اگر اطلاعات اولیه مربوط به دفاع مقدس و حال و هوای آن از طریق رسانهها و همچنین مراکز پژوهشی در اختیار و دسترس نویسندگان قرار بگیرد، نویسندگانی که هر کدام از آنها به این آب و خاک و ارزشهای آن عشق میورزند، خواسته و ناخواسته، این فرهنگ را در آثار خود تسری میدهند.
وی همچنین درباره ارائه راهکارهای دیگر در حوزه ترویج فرهنگ دفاع مقدس عنوان کرد: مسابقات کتابخوانی، جریانهای حرفهای نقد و معرفی کتاب، توزیع مناسب آثار و در دسترس قرار دادن کتاب و ایجاد ویترینهای جدید برای کتاب میتواند از جمله این راهها باشد.
باید عرض کنم من مستندی رو کارگردانی وتهیه کردم بنام بهشت عالی که در 91از شبکه سه پخش شد درخصوص عملیات والفجر 6 در منطقه عملیاتی چیلات دهلران حتی مسئولان استان مازندران که این عملیات متعلق به لشکر 25کربلا بود نگفتند این چی بود کی ساخت پرداختی بشود نشودبرایم جالب بود که حتی مسئولان فرهنگی یا نظامی لشکر 25کربلا هیچ عکس العملی انجام ندادند بیایند راه کار بدهندپیشهنادی انتقادی برعکس مردم بخدا انقدر تشکر کردند که هرچند نه تنها من همه کسانی که در حوزه دفاع مقدس مستندسازی می کنند نیت انها فقط وفقط شهدا است وهیچ انتظاری از هیچ مسئولی ندارندو نداریم ...واین مستند فکر کنم سند خوبی باشد برای این عملیات چون از فرمانده تا رزمنده و در محل انجام عملیات تصویر برداری و مصاحبه صورت گرفته ...