بثینة الجلاصی، استاد اصول دین دانشگاه «الزیتونه» تونس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ضمن بیان این مطلب گفت: هنرمندان مسلمان در آثار برگرفته از قرآن، نحوه تعاملشان با این کتاب مقدس را نشان میدهند و هنر را به عنوان زبانی برای معرفی کلام وحی به کار میبرند.
وی با بیان این که میزان اهتمام کشورهای اسلامی به هنر در نوع خود متفاوت است، گفت: این اهتمام به دیدگاه و نظر هر کشوری نسبت به هنر بستگی دارد؛ مثلا برخی کشورها آن را حرام میدانند و با استفاده از آن به عنوان زبانی برای نشر قرآن مخالفند، این در حالی است که کشورهایی نیز هستند که هنر را درک کرده و از آن برای خدمت به قرآن بهره میبرند.
الجلاصی درباره موانع نشر هنر در کشورهای اسلامی، برداشت نادرست فقها را مهمترین مانع در این عرصه دانست و گفت: این گروه معتقدند که هنر در اسلام حرام و عامل فتنه است و سبب میشود که انسان از دین، قرآن و رویآوردن به این کتاب مقدس دور شود؛ این در حالی است که این گونه نیست؛ زیرا هنر بهویژه خوشنویسی اگر درست به کار برده شود، بدون شک راهی مطمئن برای خدمت به قرآن و معرفی علوم قرآنی و مفاهیم و آموزههای وحیانی این کتاب مقدس است.
استفاده از هنر برای خدمت به قرآن در جوامع اسلامی ضعیف است
این پژوهشگر قرآنی تلاشهای کشورهای اسلامی در راستای بهرهمندی از هنر برای خدمت به قرآن و نشر اسلام را ضعیف توصیف کرد و افزود: کشورهای اسلامی و مسئولان امر باید به هنر اسلامی توجه بیشتری نشان دهند، چرا که با این کار هویت اسلامی و میراث مسلمانان را به جهانیان خواهند شناساند.
ایران؛ کشوری پیشگام در نشر قرآن با زبان هنر
این هنرمند تونسی با اشاره به راهکارهای نشر قرآن با استفاده از زبان هنر تأکید کرد: ما باید زمینه را برای این کار فراهم کنیم، به نظر من ایران در این عرصه از سایر کشورها پیشی گرفته است و به شیوههای مختلف از جمله برپایی نمایشگاه قرآن در ماه رمضان تلاشهایی را در این زمینه انجام داده است، نمایشگاهی که کمتر کشوری در جهان آن را برگزار میکند و حتی به صراحت میگویم که در هیچ کشوری مشابه آن برگزار نمیشود.
الجلاصی تصریح کرد: نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم که همه ساله در ایران برگزار میشود، گامی مهم در نشر قرآن و معرفی آموزههای کلام وحی و تلاشهای مسلمانان در این زمینه است، چنین فعالیتهایی یکی از راههای خدمت به این کتاب مقدس است و زمینه را برای نشر قرآن و آموزههای وحیانی آن در جامعه فراهم میکند.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره فعالیتهای هنری خود اظهار کرد: تاکنون در همایشهای علمی بینالمللی کشورهای مختلف جهان همچون اردن، مصر، لبنان، ترکیه، مراکش، الجزائر، هند، فلسطین شرکت کردهام و مشارکتم در این نمایشگاهها حول محورهای فقهی، اجتهادی و دینی بوده است.
این هنرمند تونسی افزود: این همایشها با موضوعات مختلف علمی در دانشگاهها یا مؤسسات خاصی همچون مؤسسه «بترا» در اردن برگزار شده است و من در آن آثار یا مقالاتی را ارائه دادهام.
نمایشگاه قرآن؛ تجربه موفق ایران در خدمت به کلام وحی
این پژوهشگر قرآنی یادآور شد: امسال برای نخستین بار حضور در نمایشگاه بینالمللی قرآن ایران(بیستودومین دوره) را تجربه کردم، نمایشگاهی که تجربهای موفق و ثمره تلاش مسئولان و نهادهای قرآنی ایران بود و آثار متنوعی که برگرفته از دین و قرآن بود، در آن عرضه شد.
الجلاصی تصریح کرد: در این نمایشگاه با هنرمندانی از کشورهای مختلف آشنا شدم، هنرمندانی که آثارشان گویای انس با قرآن و آیات وحیانی این کتاب مقدس بود.
قبول اختلافنظرها تعامل هنرمندان مسلمان را تقویت میکند
بثینه الجلاصی در پایان راهکارهای تقویت تعامل بین هنرمندان مسلمان را تبیین کرد و یادآور شد: نخستین گام این است که یکدیگر را قبول داشته باشیم و اختلافنظرها را بپذیریم و همه هنرمندان را بدون اهتمام به گرایشهای مذهبی یا سیاسی به نمایشگاهها، جشنوارهها و همایشهای هنری دعوت کنیم و بدانیم که این اختلافنظرها نباید ما را از اهتمام به هنرمندان مسلمانی که پدیدآورنده آثار اسلامی هستند و گرامیداشت آنان، غافل کند و توجه به این مسئله وظیفه همه کشورهای اسلامی است.