به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، کار تهیه و تدوین اصطلاحنامه فلسفه اشراق که از مجموعه اصطلاحنامههای علوم عقلی اسلامی است، از حدود چهار سال پیش، با استفاده از محققان متخصص و نظارت اساتید برجسته، در مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی وابسته به مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) آغاز شده و اکنون به پایان رسیده و چاپ و منتشر شده است.
بنا بر این گزارش، در این اصطلاحنامه همه اصطلاحات فلسفه اشراق در هفت رده «الشیء»، «النور»، «النور المجرد»، «الظلمة»، «العالَم»، «الأسماء التأویلیة» و «القواعد الإشراقیة» دستهبندی شدهاند.
گفتنی است که برای تهیه اصطلاحنامه فلسفه اشراق، از دو دسته منبع استفاده شده است، مجموعه مصنفات شیخ اشراق و برخی از شروح فلسفه اشراق، که نام و نسخ مورد استفاده از آنها در انتهای کتاب آمده است.
سعی شده است که این اصطلاحنامه واجد ویژگیهایی همچون جامعیت اصطلاحات، دقت در گزینش اصطلاحات و روابط، مستند بودن اصطلاحات و اصطلاحنامه به متون و مآخذ، ترسیم نمودار درختی، استفاده از واژههای اصلی به جای علائم و رمزها، بهرهگیری در امور دائرةالمعارفی و ارائه نرمافزار باشد.
لازم به ذکر است که دستیابی سریع و آسان به نظام و نقشه جامع یک علم، از راه مراجعه به نمودار درختی مبتنی بر اصطلاحنامه، فهم جایگاه و موقعیت هر یک از موضوعها و مسائل یک علم در ساختار کلی آن علم و دستیابی به رابطه هر موضوع با موضوعهای دیگر آن علم، از راه مراجعه به رده، اعمها، اخصها و وابستههای هر اصطلاح از جمله مهمترین فواید اصطلاحنامههاست.
دستیابی به دقیقترین و آشناترین واژهها و اصطلاحات از میان واژههایی که معنای یکسانی دارند، از راه مراجعه به اصطلاحات «مرجح» و «نمودار درختی» که در آن، تنها از اصطلاحات مرجح استفاده میشود، شناخت مترادفهای یک اصطلاح، از راه مراجعه به واژههای «نامرجح» آن و شناخت مشترکهای لفظی، از راه مراجعه به اصطلاحنامه الفبایی و توضیحدهنده اصطلاحات از دیگر فواید اصطلاحنامههای علمی است.