سید سعید اسماعیلی، محقق طب اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، از جمله عواملی که برای احیا، گسترش و توسعه طب اسلامی نیاز است را ورود جدی علمای حوزه علمیه به این حیطه دانست و گفت: منابع اصلی طب اسلامی در قرآن، سنت و حدیث است و بهره برداری از آن نیاز به تخصص دارد.
وی با اشاره به کمبودهایی که در زمینه استخراج طب اسلامی از منابع اشاره شده وجود دارد، اظهار کرد: امروز نیاز داریم کلاسهای متعددی از سوی علما در سطح درس خارج برگزار شود و گرنه منابع به صورت دست نخورده باقی خواهند ماند و ما از این منبع غنی بی بهره ماندهایم.
اسماعیلی با بیان اینکه برخی از علما به جمع آوری آیات و روایات مرتبط با طب از منابع اسلامی اقدام کردهاند و بعضا آنها را شرح دادهاند گفت: این شرحها و جمع آوریها منجر به ایجاد یک ساختار جدید نشده است، ما نیاز به یک ساختار برای استفاده از این آیات و روایات داریم.
نقش دانشگاهیان در احیای طب اسلامی
این محقق طب اسلامی در ادامه به نقش دانشگاهیان در احیای طب اسلامی اشاره و عنوان کرد: این امر نیاز به تحقیقات علمی آکادمیک و کارهای تجربی دارد. اگر خواص دارویی در روایتی بیان شده است میتواند در آزمایشگاهها نیز امتحان شود تا اثبات آن جنبه علمی نیز پیدا کند. مطالعات علمی در زمینه طب اسلامی نیز بسیار محدود است.
وی به تعامل مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دورههای مختلف با موضوع طب اسلامی اشاره و عنوان کرد: نوعی ناباوری در این نظر این افراد وجود دارد. در این راستا نیاز به تبیینی مستدل داریم تا بتوانیم اعتماد مسئولان را نیز جلب کنیم.
وی با اشاره به شبهاتی که پیرامون رابطه علم و دین وجود دارد، گفت: برخی عنوان میکنند اسلام جنبه فردی و اجتماعی دارد و طب مقولهای تجربی است که نیازی به دین ندارد. این نگاه در برخی مسئولان نیز وجود دارد و سبب ناباوری آنان شده است.
اسماعیلی مشارکت همزمان حوزه و دانشگاه را برای تبیین این مهم در نظر مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به منظور احیای طب اسلامی حائز اهمیت دانست و بیان کرد: پس از آن افراد متدین میتوانند به این مقوله ورود پیدا کرده و با استفاده از منابع تحلیل شده به فعالیت بپردازند.
هزاران روایت طبی
وی در پاسخ به این شبهات که طب و دین چه ارتباطی به هم دارد، اظهار کرد: بسیاری از مردم در مراجعه به امامان معصوم(ع)، از توصیههایی برخوردار شدند که در درمان آنان مؤثر بوده است. این درمانها در تاریخ مانده است و بعضا استفادهای از آنها نشده است. هزاران روایت طبی در منابع تاریخی ما نشان از ورود اسلام به حیطه طب است.
وی ادامه داد: در روایات آمده که از جمله علومی که به حضرت آدم(ع) آموخته شده است علم طب بود. علم طب را نمیتوان صرفا به صورت تجربی دنبال کرد، بن بستهایی که امروز انسان در زمینه سلامت با آن مواجه شده است گویای علم ناقص بشر است. بشر نیاز به علم وحیانی دارد تا این روند را کامل و بری از اشتباه کند.
ضرورت تبیین جایگاه طب اسلامی در نقشه سلامت کشور
اسماعیلی خواستار تبیین جایگاه طب اسلامی در نقشه سلامت کشور شد و تصریح کرد: در برنامههای چشم انداز و برنامههای پنج ساله کشور نیز باید به جایگاه طب اسلامی اشاره شود.