حجتالاسلام والمسلمین احمدرضا دردشتی، محقق دینی و روانشناس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تبیین نسبت غیرت با مردان پرداخت و گفت: غیرت نوعی احساس مسئولیت و محافظت از چیزهایی است که به فرد تعلق دارد.
وی با بیان اینکه ریشه غیرت در فطرت و غریزه انسان است گفت: بکارگیری و شیوه اعمال غیرت جنبه تربیتی و فرهنگی دارد و در میان جوامع و خانوادههای مختلف، به شکل متفاوتی بروز پیدا میکند.
2 جنبه نامطلوب در ارتباط با غیرت؛ بیغیرتی و تعصب
حجتالاسلام دردشتی دوجنبه نامطلوب در ارتباط با غیرت را بیغیرتی و تعصب کورکورانه برشمرد و گفت: اگر حد تعادل و میانه غیرتورزی رعایت نشود، سبب آسیب خانواده و جامعه در هر دو جنبه میشود. چنانچه اگر از غیرت در حالت بهنجار آن استفاده شود سبب حفظ خانواده، ناموس و شرف میشود.
وی غیرت در حوزه خانواده و به صورت خاص غیرت مردان نسبت به نوامیس خود را مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: یکی از علائم بهنجار بودن روانی یک فرد داشتن غیرت و حمیت نسبت به متعلقات خود است.
حجتالاسلام دردشتی به عواملی که میتواند به تعدیل و تحکیم غیرتورزی منجر شود اشاره و عنوان کرد: اگر حس غیرت ورزی به درستی اجرایی شود در مدیریت احساسات زن کمک میکنند ولی اگر جنبه بدبینانه پیدا کند اثرات نامطلوب آن نیز سبب آشفتگی و فشار روانی برای مرد و زن میشود.
این کارشناس خانواده ادامه داد: امام علی(ع) در نامهای به امام حسن مجتبی(ع) فرمودند: «از غیرت ورزیدن بی مورد بپرهیز که موجب میشود زن سالم، بیمار و ناسالم شود، و پاک دامن را به اندیشه گناه میکشاند.»
فرهنگ غیرت ورزی مردانه دچار تضعیف شده است
وی با بیان اینکه پس از جنگ تحمیلی فرهنگ غیرت ورزی مردانه دچار تضعیف شده است گفت: از مهم ترین آثار کم رنگ شدن غیرت مردان، بی حجاب و بی عفت شدن زنان، گسست بین نسلها، روابط مختلط و غیرمهار شده بین زن و مرد و فروپاشی خانوادهها است که منشأ مشکلات اجتماعی فراوانی شده است.
غذای طیب، طاهر و حلال و تأثیر آن بر غیرتورزی مردان
حجتالاسلام دردشتی به جمله عواملی که سبب کم رنگ شدن فرهنگ غیرت مردانه در جامعه شده است اشاره و عنوان کرد: تغذیه در افراد اثرات مستقیمی دارد. غذایی که میتواند برای انسان مفید باشد و فضلیتها را در دوران افراد تقویت کند باید طیب، طاهر و حلال باشد.
وی با بیان اینکه غذای طیب سازگار با مختصات روانی و جسمی انسان است گفت: برخی مواد به ذات خود دارای تأثیرات منفی بر بدن انسان هستند که به همین دلیل نیز حرام نامیده شدند اما برخی از خوردنیها و آشامیدنیها توسط انسان دستکاری شده و به غذاهای غیرطیب تبدیل میشوند. این غذاها علاوه بر جسم بر خلقیات افراد تأثیر مستقیمی دارد.
وی با اشاره به آیه مبارکه «یَا أَیُّهَا الرُّسُلُ کُلُوا مِنَ الطَّیِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا، ای پیامبران، از چیزهای پاکیزه و خوش بخورید و کارهای شایسته کنید» عنوان کرد: خوردن طیبات زمینههای روحی و روانی برای اعمال صالح در انسان ایجاد میکند.
ادامه دارد..