محمدجواد آرینمنش، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره دلایل عدم ایجاد تنش بین قوه مقننه و قوه مجریه پس از استیضاح وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در یک جمله میتوان گفت تمکین دولت و رئیسجمهور در برابر استیضاح نمایندگان و پذیرش نتیجه آرای نمایندگان نمادی از قانونگرایی دولت است.
مجلس به حق قانونی رئیسجمهور در انتخاب سرپرست احترام بگذارد
وی افزود: مجلس براساس اصل 98 قانون اساسی از یکی از اختیارات و ابزارهای نظارتی خودش که استیضاح است استفاده کرد و وزیر علوم را استیضاح کرد و فرصت ادامه کار را از آقای فرجی دانا گرفت، اما برخورد و مواجهه قانونمدارانه رئیسجمهور نقش مثبتی در عدم ایجاد اصطکاک بین دو قوه داشت.
آرینمنش اظهار کرد: البته متقابلا انتظار میرود مجلس در برابر انتصاب آقای دکتر نجفی، سرپرست جدید وزارت علوم، برخورد قانونمدارانهای داشته باشد و به این اختیار رئیسجمهور در انتخاب سرپرست احترام بگذارد.
این نماینده سابق مجلس تأکید کرد: همانطور که استیضاح طبق قانون حق مجلس است، انتخاب سرپرست و وزیر یک وزارتخانه نیز طبق قانون حق رئیسجمهوراست.
فضای جلسه استیضاح بیانگر آزادی بیان و حاکمیت دموکراسی در کشور بود
عضو حزب موتلفه اسلامی یادآور شد: به طور کلی اینگونه مسائل اگر با تدبیر حل نشود طبیعتا تنشزا خواهد بود و وحدت و انسجام ملی را برهم خواهد زد. خوشبختانه فضای مجلس هم تا حدود زیادی فضای مناسبی بود. نمایندگان مخالف در این جلسه در فضای آزادانه مطالب خودشان را بیان کردند و حتی یکی از نمایندگان مطالبی را از رسانههای بیگانه از تربیبون مجلس پخش کرد و آزادانه انتقادات خودشان را بیان کردند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر وزیر علوم هم در یک فضای آزاد دیدگاهها، نقطه نظرات و دفاعیات خود را مطرح کرد و مردم هم شنونده مشروح گفتوگوها بودند و میتوانند نسبت به این مسئله قضاوت کنند. من فکر میکنم مدیریت جلسه استیضاح از سوی آقای لاریجانی به خوبی انجام شد و منصفانه بود.
آرینمنش افزود: نتیجه استیضاح هم اینگونه بود که حدود 50درصد نمایندگان مخالف وزیر علوم بودند و نهایتا وزیر استیضاح شد. مجموع این مسائل بیانگر آزادی بیان و حاکم بودن فضای دموکراتیک در کشور است و هر چه از عمر جمهوری اسلامی می گذرد ما شاهد متانت بیشتر، سعه صدر بالاتر، قدرت تحمل افزونتر در شنیدن نظرات مخالف هستیم.
ضرورت توجه به نظرات نخبگان هر حوزه در انتخاب یا استیضاح وزرا
آرینمنش درباره تبعات بی توجهی و عدم استمزاج نظر کلی جامعه هدف یک وزارتخانه در استیضاح یک وزیر، با توجه به اینکه فضای عمومی دانشگاه موافق وزیر علوم بود، گفت: این نکته بسیار حائز اهمیتی است. اگر ما پذیرفتیم در کشورمان فضای دموکراسی حاکم باشد و همچنان که با نظر مردم، رئیسجمهور، مجلس و مجلس خبرگان رهبری شکل میگیرد انتظار میرود در سطوح تخصصی نظرات صاحبنظران، خبرگان و اندیشمندان هر صنف و مجموعهای در انتخاب مدیرانی که قرار است بر آنها مدیریت اعمال شود مورد توجه قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: طبیعی است که توجه داشتن به دیدگاهها و نقطه نظرات قاطبه اساتید و دانشجویان میتواند افرادی را بر مسند مدیریت وزارت علوم و دانشگاهها بگمارد که دارای مقبولیت میان آنها باشد. لذا بی توجهی به نظرات خبرگان و نخبگان، که مورد تأکید مکرر و احترام رهبری هستند، و اعمال فشار در جهت انتخاب فردی که مورد نظر یک نماینده یا گروه خاص است با بی اقبالی دانشگاهیان مواجه خواهد شد و تعامل مثبت و سازنده را میان مدیریت و دانشگاهیان برقرار نخواهد ساخت.