حجتالاسلام مرتضی دانشمند، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تألیف جدیدترین اثر خود گفت: این کتاب که در واقع تفسیر قرآن برای گروه سنی کودک و نوجوان است، با عنوان «پیامهای آسمانی» بوده و زیرعنوان آن «معارف قرآنی برای کودک و نوجوان» است که جلد نخست آن منتشر شده است.
وی افزود: این مجلد، شامل 12 سوره، از جمله سورههای «نبأ»، «عبس»، «ضحی»، «علق»، «قدر»، «تکاثر»، «همزه»، «کوثر»، «مسد»، «توحید» و «فلق» بوده و هر سورهای با یک داستان آغاز میشود و سورههایی که دارای شأن نزول هستند، داستان آنها براساس شأن نزول شکل میگیرد و سورههای که شأن نزول ندارند، داستان براساس فضای کلی نزول نوشته میشود.
حجتالاسلام دانشمند ادامه داد: پس از داستان، ترجمه سوره، پیامهایی که از آیات و سوره به دست میآید و در پایان محتوایی به نظم درمیآید که متناسب با سن کودکان و نوجوانان است.
وی درباره جلد دوم این اثر گفت: این مجلد به سوره مبارکه «حمد» و بخشی از سوره «بقره» پرداخته است و با توجه به اینکه جلد نخست به شکل مصور بود، این مجلد نیز قرار است به همین صورت منتشر شود، البته کارشناسان مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم در این زمینه نظر میدهند.
این نویسنده در ادامه عنوان کرد: در حال حاضر این مجلد، به مرکز فرهنگ و معارف قرآن سپرده شده است. البته پس از اتمام نگارش این اثر به ناظران مرکز تحویل داده شد که نظر دادند و نظرات اصلاحی آنها اعمال شد و حدود شش ماه پیش مجدداً به مرکز فرهنگ برای چاپ تحویل دادهام. اما از اینکه امسال به چاپ میرسد یا نه، اطلاعی ندارم و کارهای مقدماتی آن در حال انجام است.
حجتالاسلام دانشمند درباره بازخوردهایی که از مخاطبان در رابطه با این اثر گرفته است،گفت: در رابطه با این اثر، پژوهش مستقلی درباره بازخوردهای آن در کشور از سوی پژوهشگران مرکز فرهنگ و معارف قرآن انجام شد، به این معنی که یکسری از این پژوهشها بر روی مخاطبان و یکسری هم بر روی متخصصان این حوزه انجام شد که 98 درصد مخاطبان و متخصصان محتوا را از نظر زبانی، بیانی و ادبیات واژگان متناسب با سن کودک و نوجوان تشخیص داده بودند و به شکل و فونت اثر ایراداتی داشتند.
وی در ادامه درباره وجود آثار مشابهی همانند این کتاب برای گروه سنی کودک و نوجوان اظهار کرد: تاکنون کتابی به این صورت ندیدم، هر چند قصههای قرآنی به صورت پراکنده برای این گروه سنی بیان شده است که یا شعر در آنها نبوده و یا همراه با پیامهایی نبوده است و اغلب آثاری که در رابطه با کودک و نوجوان منتشر شده، فقط عنوان این گروه سنی را دارند و از نظر محتوا، بیان و زبان متناسب با سن آنها نیستند که در این تفسیر، سعی شده تا به نکات مخاطبشناسی، زبان و بیان واژگان توجه شود.
حجتالاسلام دانشمند با اشاره به جلد سوم این اثر بیان کرد: جلد سوم به ادامه سوره «بقره» اختصاص مییابد و پیشبینی نکردهام که در چند جلد خواهد بود، اما فکر میکنم حدود شش مجلد از آن نگارش و منتشر شود.
وی در پایان به پیشینه مطالعاتی خود درباره این اثر اشاره و عنوان کرد: پایاننامه مقطع کارشناسی ارشدم در رشته کلام و عقاید، «روشهای انتقال آموزههای اعتقادی به کودکان 7 - 14 سال در قرآن و روایات» بود که با عنوان «امیران کوچک» چاپ شده است، که در آن هم از دیدگاه مخاطبشناسی و هم روانشناسی آیات و روایات را بررسی میکند و شیوههای انتقال آموزههای اعتقادی را نشان میدهد. البته سابقه تفسیری برای کودکان و نوجوانان نیز داشتهام و در مجلات و ماهنامههای گوناگون به چاپ رسیده است.
حجتالاسلام مرتضی دانشمند، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان و پژوهشگر قرآنی، متولد اول خرداد 1337 شهر «دیزیچه» اصفهان است، تاکنون آثار متعددی از وی به چاپ رسیده است که از جمله آنها میتوان به «بانوی مهتاب»، « تو هم بیا»، «ثروتمندی که گدا شد»، «خدای مهربان مورچهها»، «راهی به سوی بهشت»، «زنان سپیدپوش»، «زیر شاخه زیتون»، «سفر به چشمه نماز»، «فرشتهای در زمین»، «کودکی که با پیامبر سخن گفت»، «نوجوانان میپرسند»، «یک صدف از هزار»، «یک نفر به اندازه همه»، «آقای دست و دل باز»، «آن روز شیرین»، «خواب عجیب پیامبر(ص)»، «سکهای از آسمان»، «میخواهم دانشمند شوم»، «امیران کوچک»، «پیامهای آسمانی»، «دعای گنجشکها» و «پرسشهای دیروز و امروز» اشاره کرد.