به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، این پژوهشگاه از پایاننامههای دورههای تحصیلات تکمیلی که در حوزه فرهنگ و هنر پژوهش شده باشند، حمایت میکند که از جمله محورهای مورد حمایت پایاننامههای حوزه مطالعات دینی فرهنگ، حوزه هنرهای سنتی ـ اسلامی و پایاننامههای با موضوعات امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، نماز، ایثار و شهادت است.
بنا بر این گزارش، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در راستای وظایف و مأموریتهای خود و بر اساس دستورالعمل مصوب شورای پژوهشی پژوهشگاه از پایاننامههای دورههای تحصیلات تکمیلی که در حوزههای «ارتباطات فرهنگی بینالملل»، «مطالعات راهبردی فرهنگ»، «هنر و رسانه»، «افکارسنجی و رصد فرهنگی»، «مطالعات دینی فرهنگ» و «هنرهای سنتی- اسلامی» پژوهش شده باشند حمایت میکند.
این پژوهشگاه همچنین از پایاننامههایی که با موضوعات مرتبط با حضرت امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی)، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، نماز، ایثار و شهادت تحقیق شده باشند حمایت میکند.
فراخوان حمایت از پایاننامههای تحصیلات تکمیلی در اختیار دانشگاهها قرار گرفته است.
موضوعات تفصیلی حمایت از پایاننامههای دورههای تحصیلات تکمیلی به این شرح است:
موضوعات مورد حمایت:
الف) حضرت امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی)، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، نماز، ایثار و شهادت
ب) حوزه ارتباطات فرهنگی بینالملل
1. دیپلماسی فرهنگی 2. روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران 3. جنگ نرم و ایرانهراسی 4. ایران و سازمانهای فرهنگی بینالملل 5. ایران و نهادها و موسسات فرهنگی بینالملل 6.ایران و سازمانهای فرهنگی مردمنهاد بینالمللی7. اسلامهراسی و اسلامستیزی 8.سیاستگذاری فرهنگی در جهان اسلام 9.تعامل فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با جهان اسلام و مسلمانان 10. هویت فرهنگی در جهان اسلام
ج) حوزه مطالعات راهبردی فرهنگ
1. تقویت حضور و مشارکت مردم در عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی 2. جهتدهی جریانات سیاسی به قانونپذیری و پایبندی به اصول اخلاقی
3. نقش سرمایههای اجتماعی در توسعه پایدار 4. مالکیت فکری 5. جریانهای فرهنگی فکری جهان اسلام
د) حوزه هنر و رسانه
1. سیاستگذاری و مدیریت ارتباطات و رسانههای جدید 2. فیلترینگ و نظارت بر رسانههای جدید و چالشهای این حوزه در ایران 3. آیندهنگری رسانهها و مصرف رسانهای 4. نقش رسانههای نوین در تقویت اعتماد، سرمایه اجتماعی، گسترش گفتمان اعتدال و ..... 5. الگوهای استفاده رسانههای نوین و خانواده 6. نقش رسانهها در تحقق و نهادینهسازی اقتصاد مقاومتی 7. ارتباطات در کارزارهای سیاسی 8. سیاستگذاری سینما و تلویزیون در ایران در فضای نوین رسانهای 9. کارکردهای فرهنگی و اجتماعی سینما در ترویج اخلاق، امید و نشاط اجتماعی 10. تاثیر تلویزیون و شبکههای تلویزیونی ماهوارهای بر سبک زندگی 11. مسائل سینمای ایران در حیطه تولید، نمایش، آموزش، توزیع، بازنمایی، فناوری و.... 12. مطالعات ادبی و هنری درباره سبک زندگی مبتنی بر هویت دینی و ملی متناسب با شرایط ایران معاصر 13. انجمنها و نهادهای مردمنهاد در حوزههای فعال در عرصه هنر ایران 14. شناخت زیرساختهای تولید، توزیع و فروش محصولات هنری در سطوح ملی، محلی و جهانی 15. توسعه هنرها و صنایع بومی، محلی و روستایی و فراهمسازی زمینههای عرضه و فروش آنها.
ه) حوزه افکارسنجی و رصد فرهنگی
1. سبک زندگی 2. رسانه و فرهنگ 3. رسانههای جدید 4. هویت 5. فرهنگ کتابخوانی 6. شیوههای رصد فرهنگی اجتماع 7. ارزیابی آمارهای فرهنگی 8. اقتصاد و فرهنگ 9. تجملگرایی 10. پیوست فرهنگی 11. مصرف کالاهای فرهنگی 12. فرهنگ و سلامت 13. خرده فرهنگ 14. امنیت اجتماعی 15. امنیت فرهنگی
و) حوزه مطالعات دینی فرهنگ
1. جهاد فرهنگی 2. جهاد اقتصادی 3. اخلاق اجتماعی 4. عقلانیت در منظومه معارف دینی 5. سیاستگذاری فرهنگی آموزههای دینی 6. نگاه ارتباطی به فریضه امر به معروف و نهی از منکر 7. نحوه بازنمایی مطلوب اقوام اقلیتهای دینی زنان در رسانهها با تأکید بر آموزههای دینی 8. نگاه انتقادی به نظریههای ارتباطی با رویکردی دینی 9. تبیین نقشهای اجتماعی زنان موثر در صدر اسلام به منظور ارائه الگوی مطلوب جایگاه و نقش زنان در جهان امروز 10. اندیشه ارتباطی علمای اسلامی 11.چالشها در زمینه مواجهه کودکان و نوجوان با رسانه های دیجیتال و غیردیجیتال از جمله در خصوص تربیت دینی کودکان و نوجوانان 12.بازنمایی سبک زندگی دبینداران در سینما 13. سیاستگذاری رسانهای در جهت ترویج اندیشه دینی 14. فقه ارتباطات (چیستی، حدود و ثغور مباحث، مسائل مطرح در این حوزه، تبیین جایگاه و نقش فقه در زمینه ارتباطات و...) 15. رویکردهای ارتباطی عرفانهای نوظهور 16. مبانی نظری هنر دینی (ناظر به کارکرد) 17. بررسی دیدگاهها در باب چیستی هنر دینی 18 .مطالعات کاربردی در حوزه هنر دینی 19 .نیازسنجی پژوهش در حوزه هنر دینی 20. بررسی مصادیق هنر دینی 21. بررسی مبانی نظری مهدویت ناظر به راهبردها و کاربردها 22. رصد و پایش نگرش اقشار مختلف جامعه در قبال معارف مهدوی 23. نیازسنجی پژوهش در حوزه معارف مهدوی 24. شناسایی و بازسازی جریانهای فکری داخلی و بینالملل در باب آخرالزمان و آسیبشناسی آنها 25. مطالعات کاربردی مهدوی (نحوه ترویج و تبلیغ و انتقال معارف مهدوی و....)
ز) حوزه هنرهای سنتی ـ اسلامی
1. شناخت، معرفی و تحلیل ارزشهای فرهنگی، هنری در آثار معماری و شهرسازی اسلامی ایران 2. ارائه راهکار برای رسیدن به الگوهای معماری و شهرسازی اسلامی ایران 3. راهکارهای افزایش دانش جامعه نسبت به ارزشهای معماری اسلامی ایران 4. ارائه راهکارهای حفاظت، مرمت و توسعه آثار معماری اسلامی ایران 5. معماری اسلامی ایران و اصول هندسه ایرانی 6. اقتصاد و هنرهای سنتی 7. هنرهای سنتی و گسترش ارزشها و مفاهیم اسلامی 8. نمادهای شیعی در هنرهای سنتی 9. تبیین وجوه هنری و فرهنگی مفاخر هنرهای سنتی 10. نگارگری (مکاتب و معاصر) 11. هنر گل و مرغ 12. هنر کتابت و خوشنویسی 13. هنرهای سنتی و اسلامی به لحاظ بنیادی و کاربردی (هنر قالی، پارچه و ... که نقش مایههای اسلیمی و ختایی و نیز از نگارگری ملهم شده باشد). 14. هنرهای وابسته به معماری که با نگارگری قرابت داشته باشد. (هنر کاشیکاری، هنر نقاشی روی دیوار، گره چینی و گرهسازی، هندسه نقوش و...). 15. نسخهشناسی و هنرهای وابسته به کتابآرایی 16. هنرهای صناعی که به نوعی نقشمایههای سنتی و نگارگری در آنها متجلی گردد.