کد خبر: 1451421
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۱

رزق از دیدگاه قرآن/ تلاش برای کسب روزی حلال از ویژگی‌های اهل تقوا

گروه اجتماعی: تلاش برای کسب روزی حلال از ویژگی‌های اهل تقواست؛ چنان‌که امام علی(ع) در وصف متقین می‌فرماید: متقین به‌دنبال کسب روزی حلال و نشاط در هدایت هستند.

روزی حلال

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از لرستان، «روزی» واژه‌ای فارسی است که به‌ معنای خوراک روزانه که روز‌به‌روز به کسی داده می‌شود و قسمت او می‌گردد و نیز ضروریات زندگی، به‌کار رفته است. معادل کلمه روزی در زبان عربی واژه «رزق» است که به‌معنای خوراک روزانه، موهبت، نصیب و بهره به‌کار رفته است.

اقسام رزق

در کتاب «کشاف اصطلاحات الفنون» اقسام رزق در چهار نوع شامل رزق مضمون، رزق مقسوم، رزق مملوک و رزق موعود معرفی شده است که رزق مضمون، خوردنی و نوشیدنی است که به اندازه مورد نیاز انسان از طرف خداوند ضمانت شده است.
همچنین، رزق مقسوم، رزقی است که در ازل تقسیم شده و در لوح محفوظ نوشته شده است و رزق مملوک، رزقی است که در ملکیت شخص درآمده است همچنین رزق موعود، رزق خاصی است که خداوند صالحان و عابدان را به آن وعده داده است.
در تقسیم‌بندی دیگری، می‌توان رزق را به دو نوع ظاهری یا مادی و باطنی یا معنوی تقسیم کرد که رزق مادی، مانند خوردنی‌ها، پوشیدنی‎ها و ... و رزق معنوی مانند علوم و معارف و نبوت است.

همچنین، رزق بر حسب اعتبارات به رزق حلال و رزق حرام تقسیم شده است که رزق حلال به رزقی گفته می‌شود که از طریق مشروع (طبق نظر دین) به‎دست آمده باشد و رزق حرام نیز به رزقی گفته می‌شود که از طریق نامشروع و برخلاف نظر دین به‎دست آمده باشد.

دیدگاه قرآن در رابطه با رزق و روزی

خداوند متعال در آیه 58 سوره ذاریات فرموده است: «إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِینُ؛ خداست که خود روزى بخش نیرومند استوار است» و نیز در آیه 88 سوره هود فرموده است: «قَالَ یَا قَوْمِ أَرَأَیْتُمْ إِن کُنتُ عَلَىَ بَیِّنَةٍ مِّن رَّبِّی وَرَزَقَنِی مِنْهُ رِزْقًا حَسَنًا وَمَا أُرِیدُ أَنْ أُخَالِفَکُمْ إِلَى مَا أَنْهَاکُمْ عَنْهُ إِنْ أُرِیدُ إِلاَّ الإِصْلاَحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَمَا تَوْفِیقِی إِلاَّ بِاللّهِ عَلَیْهِ تَوَکَّلْتُ وَإِلَیْهِ أُنِیبُ؛ گفت اى قوم من بیندیشید اگر از جانب پروردگارم دلیل روشنى داشته باشم و او از سوى خود روزى نیکویى به من داده باشد [آیا باز هم از پرستش او دست بردارم] من نمى‏‌خواهم در آن‌چه شما را از آن باز مى‏‌دارم با شما مخالفت کنم [و خود مرتکب آن شوم] من قصدى جز اصلاح [جامعه] تا آن‌جا که بتوانم ندارم و توفیق من جز به [یارى] خدا نیست بر او توکل کرده‏‌ام و به سوى او بازمى‏‌گردم».

همچنین خداوند در آیه 26 سوره رعد می‌فرماید: «اللّهُ یَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ یَشَاءُ وَیَقَدِرُ وَفَرِحُواْ بِالْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَمَا الْحَیَاةُ الدُّنْیَا فِی الآخِرَةِ إِلاَّ مَتَاعٌ؛ خدا روزى را براى هر که بخواهد گشاده یا تنگ مى‏‌گرداند و[لى آنان] به زندگى دنیا شاد شده‏‌اند و زندگى دنیا در [برابر] آخرت جز بهره‌اى [ناچیز] نیست».

همچنین خداوند متعال در آیه 62 سوره عنکبوت فرموده است: «للَّهُ یَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن یَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَیَقْدِرُ لَهُ إِنَّ اللَّهَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ؛ خدا بر هر کس از بندگانش که بخواهد روزى را گشاده مى‏‌گرداند و [یا] بر او تنگ مى‏‌سازد زیرا خدا به هر چیزى داناست»، و در آیه 58 سوره حج در این باره فرموده است: «وَالَّذِینَ هَاجَرُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ ثُمَّ قُتِلُوا أَوْ مَاتُوا لَیَرْزُقَنَّهُمُ اللَّهُ رِزْقًا حَسَنًا وَإِنَّ اللَّهَ لَهُوَ خَیْرُ الرَّازِقِینَ؛ و آنان که در راه خدا مهاجرت کرده‏‌اند و آن‌گاه کشته شده یا مرده‌اند قطعاً خداوند به آنان رزقى نیکو مى‏‌بخشد و راستى این خداست که بهترین روزى‏‌دهندگان است».

حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد میرعمادی، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه خرم‌آباد در رابطه با رزق و روزی حلال گفت: حضرت علی(ع) به کمیل بن زیاد نخعی چهار سفارش کرده و فرمودند: ای کمیل بهترین زینت مؤمن تواضع و فروتنی، بهترین زیبایی مؤمن عفت و پاکدامنی، ارزش و شرافت مؤمن به میزان تفقه و آگاهی او از دین و عزت و سربلندی مؤمن در پرهیز از جار و جنجال و بحث‌های بیهوده است.

وی تلاش برای کسب روزی حلال را از ویژگی‌های اهل تقوا برشمرد و اضافه کرد: امام علی(ع) در وصف متقین می‌فرماید متقین به‌دنبال کسب روزی حلال و نشاط در هدایت هستند.

کسب روزی حلال از برترین عبادت‌هاست

امام جمعه خرم‌آباد به بیان مباحثی تحت عنوان فرهنگ و سبک زندگی از نظر اسلام پرداخت و عنوان کرد: یکی از اصول فرهنگ زندگی دنبال حلال رفتن، کسب روزی حلال و ازدواج حلال است که این امور در فرهنگ اسلام از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار هستند.

حجت‌الاسلام میرعمادی بیان کرد: فرق بین مسلمان و غیر مسلمان این است که فرد مسلمان به‌دنبال کسب حلال است به‌طوری‌که هر چیزی را بر خود حلال نمی‌داند و مقید است از راهی که شرع برای او تعیین کرده است مالی را به‌دست آورد.

وی به سه تعبیر در مورد طلب حلال اشاره کرد و گفت: طلب حلال یعنی کسب روزی حلال که از برترین عبادت‌هاست به‌طوری‌که پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: عبادت 10 جز دارد که 9 جز عبادت، طلب حلال است و یک جز دیگر شامل نماز، روزه، حج و ... است.

نماینده ولی‌فقیه در لرستان افزود: به‌دنبال کسب حلال بودن امری واجب است و همچنین کسب حلال ثواب جهاد در راه خدا را دارد و در روایات آمده است اگر کسی برای کسب حلال تلاش کند ثوابش بیشتر از مجاهدت در راه خداست.

وسوسه انسان از سوی شیطان در کسب و کار و بازار

حجت‌الاسلام میرعمادی با بیان اینکه شیطان انسان را در کسب و کار و بازار بسیار وسوسه می‌کند، اظهار کرد: اسلام معتقد است زندگی انسان باید حلال باشد و رباخواری، قماربازی، احتکار، تکاثر، رانت‌خواری، مال مردم‌خوری، گران‌فروشی و کم‌فروشی حرام است.

وی بر ضرورت استفاده از مال حلال و تلاش برای کسب روزی حلال تأکید کرد و گفت: خدا برای همه ما روزی حلال قرار داده است اما ما انسان‌ها گاهی عجله کرده و روزی حلال را از راه حرام به‌دست می‌آوریم.

نماینده ولی‌فقیه در لرستان عنوان کرد: پیامبر(ص) در حدیثی می‌فرماید: جبرئیل نزد من نیامد مگر این‌که مرا به دو چیز سفارش کرد اول این‌که همیشه از خداوند بخواهم روزی پاکیزه و حلال به من عطا کند و دوم این‌که از خداوند بخواهم مرا در انجام عمل صالح موفق گرداند.

خبرنگار: مهناز عالی‌نژادیان

امير از زاهدان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۷
2
0
خدا خيرتون بده با اين اطلاعات فقط اگر شما بزرگواران كه دست شما تو كار هست اصول دين وفروع دين ونام دوازده تا امام رو تو برگهاي چاپ كنيد تا دست كودكان برسد والاه الان خيلي كم رنگ شده اين تبليغات ديني در پناه حق باشه بنياد گذار اين شبكهاي اينترنتي مذهبي حق نگهدارتون
طالب حلال
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۱
0
2
سلام
من خودم شاغل هستم چند وقتی میشه فکرم مشغول به دست آوردن کسب حلال هست هرچی فکر میکنم تو اینترنت میگردم مصاحبه میرم ،پیدا نمیکنم .
توی سایت ها فقط حدیث و روایت وآیه اومده ... همین .شما که زحمت روایت رو میکشید حداقل ۲ مورد فقط ۲ مورد روزی حلال توی جامعه امروز عنوان کنید ما خودمون باتوکل به خدا واستعانت از حضرت مهدی میریم دنبالش .
captcha