داریوش قنبری، عضو حزب مردمسالاری و کارشناس مسائل سیاسی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ارزیابی خود از سفر رئیس جمهور به نیویورک و دیدارهای صورت گرفته در این سفر گفت: به عقیده من دیدارهای آقای روحانی دیدارهای بسیار مفید و مؤثری بود گرچه برخی تلاش دارند این دیدارها را تحت الشعاع سخنان نخستوزیر انگلیس قرار دهند و این طور وانمود کنند این دیدارها تأثیری نداشته است.
حضور رئیسجمهور درسازمان ملل فعالانه و مؤثر بود
وی افزود: اما باید بدانیم اولا دیدارهای رئیس جمهور تنها با دیوید کامرون نبوده است و با افراد مؤثر دیگری نیز از سایر کشورها دیدار صورت گرفت. ثانیا همین دیدار با کامرون نیز به نظر من کار بسیار خوبی بود و در مجموع میتواند در آینده مناسبات ایران و انگلستان مؤثر و مفید باشد.
قنبری اظهار کرد: در مجموع ارزیابی بنده این است که آقای روحانی فعالانه در سازمان ملل حضور یافتند و با ادبیاتی صحبت کردند که متناسب با نرمهای بینالمللی بود و این مسئله میتواند در بهبود جایگاه ایران در عرصه بینالمللی مؤثر باشد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب عنوان کرد: با توجه به تصویر و ذهنیتی که در برخی از کشورها در طی سالهای اخیر نسبت به کشورمان ایجاد شده بود اینگونه صحبتها میتواند در تغییر لحن و رفتار آنها مؤثر باشد به ویژه اینکه ایشان بدون اینکه از مواضع اصولی نظام کوتاه بیایند در عین حال مواضع جمهوری اسلامی را با لحنی مناسب بیان کردند.
برخی با سطحینگری کلیت سفر روحانی را تحتالشعاع سخنان کامرون قرار میدهند
وی ادامه داد: شاید بعضی افراد که از ظرافتهای کار دیپلماتیک اطلاع چندانی ندارند با سطحینگری، به جای توجه به کلیت این سفر و مجموعه دیدارهای صورت گرفته، تنها صحبتهای دیوید کامرون را برجسته کنند.
قنبری اضافه کرد: این را در نظر بگیرید آمریکاییها بعد از سالها که سعی کردند ایران را تهدیدی علیه کشورهای منطقه جلوه دهند میبینیم که از زبان رئیس جمهور آنها خطاب به کشورهای منطقه بیان میشود که ایران تهدیدی علیه شما نیست و این نتیجه دیپلماسی دولت یازدهم در مدت اخیر است.
عضو حزب مردمسالاری تأکید کرد: لذا نباید انتظار داشته باشیم صحبتهای آقای روحانی با کامرون یکشبه جواب بدهد و قطعا در آینده این دیدار بر مواضع انگلیسیها نسبت به ایران تأثیرگذار خواهد بود.
صحبتهای رئیس جمهور فضای مناسبی نسبت به کشور در عرصه بینالمللی ایجاد کرده است
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: فضایی که در عرصه بینالمللی با صحبتهای رئیس جمهور درباره کشورمان ایجاد شده فضای بسیار مناسبی است و ایشان تلاش کردند حقیقت جمهوری اسلامی را به خوبی به نمایش بگذارند و احساس تهدید بی اساسی که غرب و متحدان منطقهایاش نسبت به ایران ایجاد کرده بودند را کمرنگ کنند و امروز فضایی ایجاد شده است که آنها با دید بهتری به ایران بنگرند.
این نماینده سابق مجلس ابراز کرد: فضای مذاکرات ایران و 1+5 نیز تا حدود زیادی تحت تأثیر این تغییر نگرش و دیدگاه قرار خواهد گرفت و تاثیر خود را در ادامه مذاکرات خواهد گذاشت. پرونده هستهای ما که در یک مسیر امنیتی قرار گرفته بود امروز در یک مسیر سیاسی مبتنی بر مذاکره قرار گرفته است و آن فضای امنیتی از بین رفته است.
قنبری اظهار کرد: گامهای مناسبی تا به امروز، علیرغم فراز و نشیبهای زیاد، در روند مذاکره برداشته شده است و این نتیجه تغییر دیپلماسی و اتخاذ لحن مناسب از سوی رئیس جمهور در فضای روابط بینالملل بوده است.
بهبود روابط با سایر کشورها و توجه به حقوق شهروندی؛ دو شاخص اعتمادساز برای استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور
قنبری درباره ضرورت استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور به صورت عملی و نه در حد دیدار و گفتوگو و موانع پیش روی این مسئله گفت: در دوره گذشته بحثهایی که عمدتا درباره ایرانیان خارج از کشور مطرح میشد تبلیغاتی بود و عملا ایرانیان زیادی از خارج از کشور به ایران نیامدند و استقبال چندانی نکردند.
وی ادامه داد: لذا بایستی فضا و بستری را فراهم کنیم که ایرانیان خارج از کشور به حضور در ایران و سرمایهگذاری اعتماد کنند. به عقیده من آقای روحانی در حال ایجاد این فضای اعتماد در بین ایرانیان خارج از کشور است.
قنبری درباره شاخصها و معیارهای این اعتمادسازی گفت: یکی از شاخصههای مهم این اعتمادسازی، بهبود روابط ایران با سایر کشورها در دوره اخیراست که مسئله این سبب افزایش اعتماد ایرانیان خارج از کشور به حضور در ایران برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف میشود.
وی در پایان عنوان کرد: شاخص مهم دیگر در این زمینه توجه دولت یازدهم به بحث حقوق شهروندی است که میتواند مشوق خوبی برای افزایش تمایل آنها به حضور در کشور و آوردن سرمایههای خود به داخل شود.