به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اینجا «ترنجستان بهشت» است، شاید در لحظه نخست این عنوان مخاطب را به یاد یک باغ پر از درخت ترنج بیندازد، اما در اینجا خبری از درختهای ترنج نیست، اینجا بهشتی پر از باغ کتاب است که اندیشه، فکر و آرامش در آن جوانه زده است و نوید بهاری دلانگیز را میدهد و استشمام در این هوای بهاری حالت را خوب میکند.
بیشتر مردم در هیاهو و شلوغی شهر به دنبال جایی هستند تا روحشان آرام گیرد و از استرس، اضطراب و سر و صدا لحظهای رها شوند و در کنار دوستی مهربان قرار گیرند. دوستی که بتواند با زبان سکوت خود بهترین سخنها را برایش به ارمغان آورد. این دوستی و آرامش در جایی به نام «ترنجستان بهشت» شکل میگیرد، جایی که از هر سوی آن بوی کتاب و زندگی میآید.
ترنجستان، بزرگترین کتابفروشی کشور، در مساحتی با زیربنای 1300 مترمربع در ضلع شرقی خیابان دکتر شریعتی، بالاتر از حسینیه ارشاد و روبروی بیمارستان کودکان مفید واقع شده است. نمای بیرونی شیشهای این فروشگاه هر رهگذر اهل کتابی را به سوی خود جلب میکند و شاید حتی کسی که اهل کتاب نیست، بخواهد یک بار سری به این فروشگاه بزند.
حضور در این فروشگاه بزرگ کتاب، لحظات هیجانانگیزی را رقم خواهد زد و بدون شک هر بینندهای از گردش در آن لذت خواهد برد و هر اهل کتابی، همه نوع کتاب را میتواند در آن بیابد. از کتابهای گروه خردسالان، کودکان و نوجوانان گرفته تا کتابهای با موضوعهای تخصصی دینی، قرآنی، اجتماعی، سینمایی، فلسفه، اخلاق و حتی کتابی با عنوان «کوچه پس کوچههای آشپزی». از سیاست تا مدیریت، ادبیات و عرفان تا تفاسیر قرآن.
این کتابفروشی مدرن بخش موسیقی و نرمافزار هم دارد و سعی شده آثار فاخری در آن به نمایش گذاشته شود که در این بخش نرمافزارهای رسانهای شهدا، علما، قرآن کریم و لوحهای فشرده موسیقی بیکلام به چشم میخورد. بخش دیگر نوشتافزار است که همسو با نگاه مجمع ناشران انقلاب اسلامی است.
وارد «ترنجستان بهشت» که میشوی، با فضایی وسیع مواجه هستی. مقابل درِ ورودی از تازههای نشر باخبر میشوی که بر روی یک میز چیده شدهاند. جلوتر که میروی به قفسههای کتاب طبقات همکف و پایین دسترسی داری. طبقه پایین به بخش کودک و نوجوان اختصاص یافته که در آن میتوان هم به کتابهای این گروه سنی و هم اسباببازی آنها دسترسی داشت. قفسههای این بخش به خوبی چیده شدهاند و حتی کودکان نیز به راحتی میتوانند کتابهای خود را انتخاب کنند. البته راهنمایانی هستند که بتوان از آنها درباره کتابها سؤال کرد.
طبقه دوم کتابهایی برای بزرگسالان است که موضوعهای گوناگون به تفکیک در قفسههای مجزا چیده شدهاند و خلاقیت در چینش آثار موج میزند. اما نکته مهمتر این است که در این قفسهها تازههای نشر هر بخش مشخص نیست و در قفسه علوم و معارف قرآن تفاسیری که وجود دارد، کامل نیستند. تفاسیری مانند «تفسیر تسنیم» که تنها شش مجلد آن وجود داشت، در حالی که از این تفسیر تاکنون 33 مجلد به چاپ رسیده است و یا از «تفسیر نمونه» 27 جلدی، فقط چهار جلد موجود بود و یا از تفسیر «شیخ ابوالفتوح رازی» فقط مجلدهای 1، 10 و 20 در دسترس بود.
علاوه بر این تفاسیر، تفاسیری چون «تفسیر روز» سیدیحیی یثربی، «تفسیر لاهیجی»، «قاموس قرآن»، «تفسیر قرآن» ترجمه محمدرضا عطایی و «تفسیر آیتالله شیخ محمد نهاوندی» در این قفسه وجود دارد.
یکی از نکات مهم دیگر درباره این بخش این است که قفسه قرآن با فاصلهای از قفسه علوم حدیث و معصومان(ع) و معارف قرآن چیده شدهاند و این چینش شاید یکی از معایب آن باشد، چرا که مخاطبی که به دنبال کتابهای با موضوعات قرآنی است، بهتر است به کتابهای قرآن نیز دسترسی آسانی داشته باشد.
در طبقه بالا، بخش ویژهای به آثار هنری اختصاص یافته و پوشاک و لوازم حجاب نیز در آن ارائه شده است که این بخش را میتوان یکی از ابتکارات این فروشگاه مدرن و زیبای کتاب و محصولات فرهنگی دانست.
فضای این فروشگاه کتاب و محصولات فرهنگی، علاوه بر اینکه به ارائه این محصولات پرداخته شده، فضایی مناسب برای مطالعه کتاب نیز هست و مخاطب میتواند کتاب مورد علاقه و انتخاب خود را با آرامش مطالعه و سپس خرید کند.
از این رو با توجه به اینکه یکی از مشکلات جامعه ما آمار پایین مطالعه است، وجود چنین فروشگاههایی در سطح شهر میتواند تعداد کتابخوانها را افزایش داده و فضای ذهنی تنگ و تاریک از کتاب و کتابفروشی را به فضای روشن و آرامشبخش تغییر دهد.
یکی از مواردی که مسئولان این فروشگاه در آن هدفگذاری کردهاند، عرضه کتابهای ارزشی برای مخاطبان است و بر این باورند که جامعه ما با سیل هجمههای فرهنگی دشمن مواجه است و شاید برای این گونه مخاطبان تشخیص سره از ناسره در کتابهای منتشر شده دشوار باشد، از این رو سعی میکنند همه نوع کتاب در آن عرضه نکنند و به نوعی بهترینها را انتخاب کنند.
هر چند این هدفگذاری میتواند مورد نقد و بررسی قرار گیرد؛ چرا که شاید از یک حیث خوب باشد، اما باید گفت؛ کتابی که در نظام جمهوری اسلامی از یک مرجع قانونی به نام اداره کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز نشر میگیرد، آیا باید برای بار دیگر ممیزی شود؟ آیا مراجع ما صلاحیت این کار را ندارند و یا ممیزی به خوبی انجام نمیشود؟
گزارش از سمیه قربانی