به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، هدف از برگزاری این دوره که توسط گروه روششناسی و تاریخنگاری پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار میشود، تمرین مهارتهای لازم برای درونیکردن مباحث و مسائل اصلی روششناسی تاریخی است.
بنا بر این گزارش، در این دوره به جای آموزش مستقیم مسائل و نکات روششناسی تاریخی، تلاش خواهد شد که تمرینها و سوالاتی طرح شود که در نهایت ذهن مشارکتکنندگان در کارگاه را به مسائل اصلی روششناسی تاریخی حساس کند. به گفته برگزارکنندگان، در پایان دوره، مشارکتکنندگان میتوانند معنا و پیامدهای انتخابهای روششناختی مختلف در حوزه تاریخ و جامعهشناسی تاریخی را درک کنند، با مباحث اصلی این شاخه از دانش آشنا شوند و مشکلات روششناختی موجود بر سر راه تحقیقات تاریخی را بشناسند.
این کارگاه سه روزه که در شش جلسه تنظیم شده است، به صورت دو جلسه در یک روز طراحی شده و در روزهای یکشنبه 18 و 25 آبان و 2 آذر از ساعت 14:30 تا 18:30 برگزار خواهد شد.
تاریخ چیست (با اشاره به پاساژهایی از نیچه)، طرح پرسش از ژانرهایی ـ هنر، علم، عمل ـ که گذشته را توصیف میکنند (با اشاره به تقسیمبندی ژانرها بر اساس منطق کانت)، سنجش تاریخنگاری نخبهگرایانه (تاریخ اجتماعی، تاریخ شاهان)، تاریخ غیاب، تاریخ انحطاط (با اشاره به هگل، توینبی)، تطور مفاهیم در تاریخ، فرایند مواجهه وترجمه فرهنگی، تاریخ پیشرفت و تئولوژیک و جدایی تجربه و انتظار (اشاره به بحثهای کوزلک) و نسبت نیتمندی و کنش/ نسبت هستی اجتماعی (ارزش) و اراده (نسبت فهمهای مختلف از مفاهیم و کنشهای سیاسی ـ اجتماعی با اشاره به تاریخ معاصر ایران) عناوین مباحث شش جلسه این کارگاه خواهد بود.