حجتالاسلام والمسلمین سید علیاکبر حسینی، کارشناس اخلاق در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، از جمله مهارتهای زندگی که امروزه در میان جوامع بشری اهمیت و جایگاه مهمی پیدا کرده است را مبارزه با استرسها و رسیدن به آرامش برشمرد و گفت: این مهم امروزه از طریق کلاسهای آموزشی و روانشناسی به افراد انتقال داده میشود اما از منابع دینی و در رأس آن قرآن تا حدودی در درمان این عارضه غفلت کردهایم.
وی با بیان اینکه خالق انسان به ارائه راه حل برای مشکلات وی نیز پرداخته و راه و روش سبک زندگی را آموخته است، گفت: کارشناسان دینی عموما به تبیین مبانی بسنده کردند در صورتی که باید به صورت به روز و همسو با نیاز و دانش جدید برای افراد عرضه شود.
آرمانیترین ثمره باورهای دینی هدیه آرامشی عمیق به روح انسان
حجتالاسلام حسینی آرمانیترین نتیجه و ثمره احکام و باورهای دینی را هدیه آرامشی عمیق و زوال ناپذیر به روح انسان برشمرد و گفت: انسان در سایه رعایت اخلاقیات و عمل به احکام دین میتواند به آرامشی شگرف برسد اما این راه حلها که در متون دینی آمده است به درستی تبیین نشده است.
وی اصلیترین رسالت معارف دین را فرو کاستن تنشهای انسان دانست و گفت: فردی که از پریشانی و استرس رنج میبرد به طور حتم نتوانسته است ارتباط قلبی مناسب و ایمان محکمی را نسبت به خداوند داشته باشد.
منشور اخلاقی و روانشناختی اسلام برای رسیدن به آرامش
این استاد اخلاق در خانواده، منشور اخلاقی و روانشناختی اسلام برای رسیدن به آرامش را آیه «أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» دانست و گفت: با یاد خداوند دلها آرام میگیرد اما این بیان نام خداوند و تصور وجود لایتناهی خداوند بخشی از این بهرهمندی است اما خداوند برای آرامش انسان اسباب و مصوباتی را در نظر گرفته است.
حجتالاسلام حسینی ادامه داد: برای درمان ناآرامی ایجاد شده از انتخاب هر رفتار و کلام ناشایستی و عدم اجتناب از پلیدیها نمیتوان صرفا به ذکر خداوند اکتفا کرد، بلکه ذکری آرامش بخش است که در برگیرنده آئین نامه تربیت انسان نیز باشد.
اسباب و مصوبات آرامش را بشناسیم
این استاد اخلاق «أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» را بکارگیری تذکرات خداوند و منشور اخلاقی ارائه شده در قالب دین دانست و گفت: از جمله این دستورالعملها اقامه نماز به عنوان عامترین دستور است. این حس ستایشگری تعظیم در برابر قدرتی لایتناهی که انسان را حمایت میکند و سبب ایجاد آرامش درونی در افراد میشود.
حجتالاسلام حسینی صله رحم را عامل ارتباطی مهمی در ایجاد آرامش درونی انسان دانست و گفت: غیبت و عیب جویی نیز از منظر روانشناختی امنیت اجتماعی و بهداشت روان انسان را تخریب میکند و ناامنی را به انسان تزریق میکند.
وی ادامه داد: وقتی انسان در روابط اجتماعی احساس امنیت نکند و هر لحظه ترس از آن داشته باشد که مورد تمسخر دیگران قرار گیرد به آرامش دست نمییابد. تجسس در زندگی دیگران و پرده برداری از رازهای مخفی آنان نیز سبب ایجاد تنش میشود و مؤمنان باید خود را از این خصیصه به دور نگه دارند.