به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، امروز، 20 آبانماه، در مراسم بازدید جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور از دستاوردهای جدید جهاد دانشگاهی در مجتمع تحقیقاتی شهدای جهاد دانشگاهی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: امروز در دنیا همه به این یقین قطعی رسیدهاند که رسیدن به پیشرفت و تداوم در آن با رسیدن به اقتدار در حوزه دفاعی و اقتصاد عدالت محور و توسعه دانش فنی حاصل میشود.
وی افزود: کار ما در جهاد دانشگاهی از ابتدای تاسیس تا به امروز الگوسازی توان کشور در توسعه فرهنگی، آموزشی و به ویژه توسعه علمی و فناورانه و تجاری سازی آن تا ایجاد ثروت بوده است.
طیبی با بیان اینکه همواره در جهاد دانشگاهی حدود 20 درصد منابع مالی از بودجه دولت تأمین شده و 80 درصد از ارزش افزوده حاصل از فناوریهای تولیدی و تجاریسازی آن و یا منابع آموزشی تأمین شده گفت: این در حالی است که اگر علاقه به خریدهای خارجی و برخی مناسبات نادرست را کنار بگذاریم این ارزش افزوده بسیار زیادتر میشود.
صنعت در کنار فرهنگ جهادی
طیبی با اشاره به دستاوردهای جدید جهاد دانشگاهی تصریح کرد: نگاه مسأله محور به حل مشکلات جامعه و نیاز صنعت در کنار فرهنگ جهادی که حاصل تقاطع ایمان، علم، عمل و توکل به خدا است دلیل اصلی این موفقیتها بوده است.
وی جهاد دانشگاهی را آشنا با نیازهای فرهنگی، آموزشی، علمی و فناورانه کشور دانست و اعلام آمادگی این نهاد را برای حل و تأمین بسیاری از آنها در حوزههای مختلف اعلام کرد.
رئیس جهاد دانشگاهی با بیان این که فناوریهایی که امروز ارائه شد در رقابت با بهترین فناوریهایی است که وارد بازار شدهاند، ادامه داد: این مساله به معنی این نیست که فرش قرمز در مقابل ما پهن کنند و بازار را در اختیار ما گذارند. ما امروز اعلام میکنیم که در فناوریهای منتخب نه تنها قادر به تأمین نیازهای ایران هستیم بلکه میتوانیم به تدریج وارد بازار منطقه و بازارهای بینالمللی شویم.
وی با بیان اینکه امروز قادر هستیم بسیاری از فناوریهای مورد نیاز کشور را در حوزههای منتخب تولید و تأمین کنیم، گفت: برنامه ما برای ادامه فعالیتها در شکل حرفهای آن به صورت شرکتهای دانشبنیان طرحریزی و در شرف اجرای آن هستیم اما این کار نیاز به حمایت دولت دارد.
هیچ شکی در توان خود برای موفقیت آنها نداریم
وی ویژگی بزرگ جهاد دانشگاهی را تولید فناوری و به روزرسانی مداوم فناوری در حفظ رقابت پذیری آن برشمرد و تصریح کرد: برای اجرا در مرحله اول توقع داریم بازار ایران با حفظ سه اصل رقابت در کیفیت، قیمت و زمان ساخت در اختیار سازندگان داخلی و جهاد دانشگاهی قرار گیرد. ما نیاز به سرمایهگذاری و منابع مالی برای ایجاد این مجتمعهای بزرگ را داریم و هیچ شکی در توان خود برای موفقیت آنها نداریم.
طیبی ادامه داد: ما در زمینههایی که در کشور صاحب فناوری نیستیم و باید از خارجیها استفاده کنیم به ویژه در پروژههایی که تکرار پذیر هستند، آماده انتقال، فهم و ارتقای فناوری و اجرای پروژههای بعدی با دانش فنی خود هستیم. برای ما به عنوان یک محقق، مهندس و صنعتگر ایرانی بسیار تلخ و ناگوار است که شاهد باشیم در صنایع کشور یک فناوری دهها بار خریداری میشود. صنعت، نفت، سیمان و فولاد شاهد این اتفاقات دردناک در عدم انتقال فناوری است.
نقش جهاد دانشگاهی در حوزه علوم انسانی
وی به نقش جهاد دانشگاهی در حوزه علوم انسانی اشاره و بیان کرد: در حوزه علوم انسانی با توجه به توانمندیهای ارزشمندی که در این حوزه داریم آمادگی ایجاد مراکز رصد، ارزیابی و پایش توسعه فرهنگی، علمی و فناوری و بهبود محیط کسب و کار و کارآفرینی را داریم. پرداختن به مسائل و مشکلات روز کشور در حوزه علوم انسانی از دیگر توانمندیهای ما در این حوزه است.
وی با تأکید بر این که جهاد دانشگاهی در حوزه فرهنگی با توجه به امکانات خود در این حوزه میتواند نقش مهمی در ترویج خودباوری، کارآفرینی و نوآوری داشته باشد گفت: در حوزه اشتغال دانش آموختگان، جهاد دانشگاهی بیش از یک دهه قبل آن را به عنوان یک چالش اساسی شناسایی کرده و برای آن سازمان تخصصی ایجاد کرده است. اکنون با تجمیع برخی از فعالیتهای جهاد دانشگاهی از جمله پارکها و مراکز رشد و شرکتهای دانش بنیان در این سازمان با ساختارمند کردن تجاری سازی فناوریهای تولید شده در جهاد دانشگاهی به همراه پژوهش و تحقیق در حوزه اشتغال و کسب و کار و توانمندسازی و هدایت شغلی دانش آموختگان درخواست داریم با قبول عضویت جهاد دانشگاهی در مجامع سیاستگذاری و تصمیمسازی در حوزه اشتغال و کارآفرینی از جمله شورای عالی اشتغال بتوانیم نقش مؤثری در به کارگیری اثربخش سرمایههای انسانی کشور ایفا کنیم.