به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) سید حمید خویی، نوه آیتاللهالعظمی خویی در این کنگره در شهرستان خوی، گفت: بندگی مختص خداوند و تسلیم در برابر حضرت حق، حضرت آیتالله خویی(ره) و امثال ایشان را به انسانهای سرافراز و عزتمندی تبدیل کرد که امروز پس از سالها، برای تکریم ایشان مراسم بزرگداشت برگزار میگردد.
وی با بیان این که حضرت آیت الله خویی(ره) به نیکی در یافت که بزرگی انسان در بندگی خدا است، تصریح کرد: امروز جامعه امروز به الگو گیری از بزرگان دین نیاز دارد.
نوه حضرت آیت الله خویی(ره)، ملاکهای انتخاب آن مرجع فقید را در همه امور، خدایی دانست و ابراز داشت: تمام تلاش ها، شب زندهداریها و اقدامات ایشان خدایی بود.
خویی، تواضع و فروتنی را از دیگر ویژگیهای بارز آن عالم جلیلالقدر عنوان کرد و افزود: من به عنوان عضو خانواده ایشان، سوگند می خورم که کوچکترین قدمی برای کسب مرجعیت بر نداشت، بلکه مرجعیت به سراغ ایشان آمد و این جمله را بارها خودشان فرموده بودند.
وی یادآور شد: قبل از مرجعیت، ایشان زعیم حوزه علمیه نجف بودند و این مطلب را بارها آیت الله حکیم یادآور شدند و این مسئله تکلیفی از ناحیه بندگی خدا بود.
مجدد علم رجال
همچنین آیتالله شیخ مسلم داوری از شاگردان آیتاللهالعظمی خویی(ره)، در پیامی تصویری به کنگره بزرگداشت این عالم جلیلالقدر در خوی، گفت: علم رجال و حدیث قبل از حضرت آیتالله خویی رو به افول و فراموشی بود که در اثر تلاشهای ایشان، تدریس آن تجدید و اصول علمی آن تکمیل گردید.
وی، علم رجال و حدیث را از پایههای اجتهادی و استنباط احکام شرعی دانسته و ادامه داد: شخص مجتهد باید در علم رجال و حدیث متبحر و مهارت کامل داشته باشد.
آیتالله داوری ادامه داد: معجم الرجال و الحدیث حضرت آیت الله خویی(ره) با نظارت و هدایت ایشان در 24 جزء نوشته شده است و در حال حاضر تمام فضلای قریب الاجتهاد مشغول تحصیل این کتاب هستند، چون بهره مندی از آن لازمه رسیدن به درجه اجتهاد است.
وی معجم الرجال و الحدیث حضرت آیت الله خویی(ره) را جمع آمدن تمام کتابهای رجالی و حدیثی در یک اثر عنوان کرد و گفت: کتابهای رجال کشی و رجال نجاشی و کتاب شیخ و رجال برقی مهمترین کتابهای جمع شده در این معجم هستند آمدن متن و ترجمههای رجال و بیان توضیح و اختلافها از ویژگیهای آن است.
راهاندازی مجتمع تحقیقی
حجتالاسلام والمسلمین شکوری، امام جمعه خوی نیز در سخنانی گفت: تشریح نقش سرنوشت ساز آیت الله خویی در حفظ و حراست از حوزه علمیه هزارساله نجف در شرایط بحرانی، نمایهسازی و روش تعلیم و تربیت و سجایای اخلاقی ایشان در حوزههای علمیه، تبیین نقش ایشان در مبارزات علیه حکومت پهلوی و قیام مردم عراق علیه صدام و حزب بعث، تبیین مواضع و سیره سیاسی ایشان در برخورد با حزب بعث، صهیونیزم، کمونیسم و ... از اهداف برگزاری این نشستها و کنگره است.
وی ادامه داد: مقدمات راهاندازی یک مجتمع علمی و پژوهشی به نام آیت الله خویی برای چاپ و نشر کتب علمای خوی از دیگر برنامههای ستاد برگزاری کنگره آیت الله خویی است.