کد خبر: 2615123
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۱
آیت‌الله‌العظمی غروی علیاری:

لحظه‌ای بی فیض فیاض، عالم مضمحل می‌شود/ تنها یوم المعاد، عالم باقی است

گروه اندیشه: تمام عالم منوط است به فیض فیاض واگر لحظه‌ای فیض فیاض قطع شود، عالم مضمحل خواهد شد و جبال و کوه‌ها تماما برای ثبات عالم خاکی وتد قرار داده شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، آیت‌الله‌العظمی غروی علیاری، مفسر قرآن کریم در جلسه تفسیر خصوصی این هفته خود به آیه 7 سوره نبأ «وَالْجِبَالَ أَوْتَادًا» اشاره کرد و گفت: خداوند می فرماید ما کوه‌ها را وتد قرار دادیم. وتد از وسایط است. ما برای استقرار، ثبات و ثابت ماندن این زمین که حالش تغییر و تبدیل و احوال است، برای اثبات آن و اعمال قدرت خودمان، برای بقای این زمین و عالم ناسوت ما وتد قرار دادیم.
وی با طرح این پرسش که خداوند چه چیز را وتد قرار داده است، افزود: خداوند کوه‌ها را واسطه قرار داده است. تمام عالم منوط است به فیض فیاض و لحظه ای اگر فیض فیاض قطع شود عالم مضمحل خواهد شد؛ لذا از نظر ظاهری نظام خلقت هم عمودی را اعمال کرده است و در مسئله توحید افعالی برای ثابت و مستقر ماندن این زمین ناسوتی، این عالم خاکی، این کار انجام شده است و جبال و کوه ها تماما وتد قرار داده شده اند.

زمین فی حد ذاته استقرار و بقا ندارد
آیت الله العظمی غروی ضمن اشاره به اینکه زمین فی حد ذاته استقرار و بقا ندارد، گفت: اثبات آن ثبوتاً به یک شی دیگری که واسطه شود منوط است و آن جبال است. خداوند می فرماید جبال را ما برای ثابت ماندن آن هم برای بندگان خودمان نه به خاطر خود زمین و نه به خاطر ثابت ماندن آن فی حد ذاته، کوه ها را وتد قرار دادیم. کوه ها را ریسمان قرار دادیم. این ریسمان و حبل الله آن قدر قوی است که زمین را نگه می دارد و از تزلزل، عدم استقرار و عدم ثبوت جلوگیری می کند.
وی افزود: در اینجا بزرگی استظهاری دارد که مربوط به عالم قیامت است. فرق عالم قیامت و یوم المعاد این است که در آنجا استقرار ابدی نیست که این استظهار عجیبی است و فرق مابین عالم برزخ و یوم المعاد همین است. اینجا استقرار است ولی استقرار حقیقی نیست. نه این عالم نه عالم برزخ ابدیت دارند این عالم و آن عالم هر دو در جنب عالم قیامت و یوم المعاد قرار دارند.
آیت‌الله‌العظمی علیاری با بیان اینکه حقیقت عالم، عالم قیامت است، اظهار کرد: استقرار همیشگی در عالم قیامت است آنجا همه اش ثبوت است، آن جا به اذن الله همه چیز مستقر و سرمدی و ابدی خواهد بود. آنجا به چیز دیگری و تجددالاحوال نیاز نیست. آنجا اراده دیگری غیر از ذات باری تعالی نیست و نخواهد بود. آنجا ابدیت است؛ کما اینکه در آنجا مخلد الیوم خلود دارد.
وی افزود: این عالم، عالم ظلمانی است، بحثی هم ندارد. فرمایشاتی که امیرالمؤمنین(ع) در نهج البلاغه در تمجید این دنیا دارد برای اهل الله و عبادالرحمن است که آن هم مقدمه است که به نعمت های سرمدی رسوخ پیدا کنیم والا این دنیا فی حد ذاته تمجیدی ندارد. امیرالمؤمنین(ع) اینگونه فرموده است که من و شما تشویق شویم که این چند صباحی که هستیم کار کنیم و خودمان را به جایی برسانیم، از این بدبختی ها، ظلمانی ها و شقاوت ها خودمان را هر مقدار که می توانیم نجات دهیم چون آن عالم، عالم برزخ، عالم روزه و نماز نیست. از شما نماز نمی خواهند همین که وارد لحد شدیم قضیه تمام است. کسی از شما غیر از علوم غیبیه سؤال نخواهد کرد. انتقال از لحد به عالم برزخ مقدمه رستاخیز است، بین العالمین عالم ثبات نیست.
این مرجع تقلید عنوان کرد: امیرالمؤمنین فرموده های بسیاری در نهج البلاغه، کلمات قصار و ... دارد، اولیای خدا، این دنیا را دنیای مجاز می دانند، چون بقا ندارد و هر چیزی که بقا نداشته باشد مجاز است؛ حال برسیم به عالم برزخ، آن جا هم همینطور موقتی است، آنجا هم عمرمان تمام می شود و بعد اجازه می دهند که به عالم جزا وارد بشویم.
یوم المعاد حقیقت سرمدی است
وی با بیان اینکه در برزخ حساب و کتاب اجمالی است نه تفصیلی، گفت: فرق عالم دنیا، برزخ و یوم المعاد همین است. هر چه آن جا هست همه حقیقت عالم و حقیقت سرمدی است. آنجا عالم سرور است اینجا دارالابتلا است. آنجا هر چه هست سرمدی است. آنجا دیگر احتیاجی نیست که خداوند یک «وتد» درست کند، دیگر به چیزی که رابطه ای برای استقرار باشد نیازی نیست.
آیت الله غروی ضمن اشاره به اینکه بشر نمی میرد، بلکه از عالمی به عالم دیگر منتقل می شود، گفت: بشر از عالم مجاز به عالم بقا می رود. عالم برزخ و عالم قیامت باقی نیستند، تنها یوم المعاد عالم باقی است.
وی با طرح این پرسش که اوتاد چه نقشی دارند، گفت: اوتاد از نظر ظاهری به این عالم مجاز استقرار داده است. عالم ناسوت و همین دنیای خاکی یک بقای حقیقی دارد و یک بقای مجازی. بقای مجازی اش همین کوه ها و آثار ظاهری است که با توحید افعالی خداوند ایجاد شده است. امر دیگر این که بقای این عالم به وجود نازنین امام زمان(عج) مرتبط است. به یمن وجود او ما مرزوقین هستیم. رزق ظاهری، باطنی و حقیقی و مجازی داریم.

بنابر این گزارش، جلسه تفسیر خصوصی آیت الله غروی علیاری در روز چهارشنبه، 12 آذر برگزار شد.

captcha