حسین اقبالینسب، روانشناس و کارشناس مذهبی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به برپایی دو سمینار آموزشی که در حاشیه پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان برگزار میشود، اظهار کرد: با توجه به ضرورت ترویج و تبیین سبک زندگی با محوریت آموزههای قرآن کریم دو سمینار با عناوین «شفاء» و «سبک زندگی هوشمندانه» در روزهای جمعه و شنبه، 12 و 13 دیماه از ساعت 14 تا 16 برگزار میشود، علاقهمندان جهت حضور در این دو سمینار میتوانند با شماره تلفن 66951158 تماس گرفته و ثبت نام کنند.
این قاری قرآن در زمینه محتوای این دو سمینار آموزشی عنوان کرد: سمینار سبک زندگی هوشمندانه، روی استعدادهایی تمرکز دارد که خداوند به ما عطا فرموده و در وجود ما قرار داده است و در روانشناسی از آن به «هوش» تعبیر میشود.
این مشاور مذهبی ادامه داد: علت نامگذاری این سمینار به «سبک زندگی هوشمندانه» این است که در کنار اجرای مسابقات قرآن کریم، سمیناری با موضوع روانشناسی جهت جذب جوانان و آموزش مبانی روانشناختی با رویکردی قرآنی برگزار شود تا سبک زندگی با رویکردی هوشمندانه و در سایه قرآن برای همگان تشریح و تبیین گردد.
اقبالینسب سمینار «سبک زندگی هوشمندانه» را بر معرفی «هوش معنوی» و «هوش اخلاقی» متمرکز دانست و گفت: این سمینار به شرکتکنندگان کمک میکند تا با مدلی تطبیقی از روانشناسی و قرآن در سبک زندگی آشنا شوند و در سایه استفاده از هوش معنوی، آمادگی لازم برای کاملتر زیستن را بدست آورند؛ به تعبیر دیگر، کاملترین پاسخ برای هوش معنوی آموزههای دینی است و در این بین، کاملترین آموزهها، تعلیمات قرآن کریم است که در این سمینار به صورت مستقیم و غیرمستقیم به آن پرداخته میشود.
وی همچنین استفاده از تلاوت آیات نورانی مرتبط با موضوع سمینار در حین سخنرانی را از دلایل آمیختگی مباحث سمینار با آموزههای قرآنی دانست و بیان کرد: در حین تبیین مطالب، آیات مرتبط با هر مبحث، با صوت زیبا تلاوت میشود تا اثری مطلوب در روح و جان شرکتکنندگان داشته و تلفیق دانش روانشناسی با قرآن کریم را درک و احساس کنند.
وی یادآور شد: انتظار میرود، شرکتکنندگان بعد از این سمینار با یک مدل کامل و معنویتگرا از سبک زندگی آشنا شده و راهکارها را بتوانند عملا، به صورت یک مهارت در زندگی خود پیاده کنند.
اقبالینسب در ادامه به تشریح سمینار «شفاء» پرداخت و گفت: سمینار شفاء، تبیین و تشریح رویکرد درمانجویانه از قرآن کریم است و در این سمینار، چهار کارکرد محوری از قرآن با عناوین «موعظه»، «شفاء»، «هدایت» و «رحمت» مورد بررسی قرار میگیرد.
این روانشناس اظهار کرد: همچنین در این سمینار جنبههای قرآندرمانی یا شفاء در مواجهه با دو بیماری شایع «اضطراب» و «افسردگی» و نقش قرآن در درمان این بیماریها مورد بحث قرار میگیرد و جایگاه درمانگرایانه قرآن و آموزههای نورانی آن، برای التیام امراض روحی تبیین میگردد؛ به نحوی که حاضران در سمینار در نگرش خود به دین از بحث ثوابمدارانه به نگرش درمانجویانه منتقل میشوند و مراجعه و رویکردی جدید به دین و بهویژه آیات قرآن پیدا میکنند و به لحاظ رفتاری بعد از این سمینار به چند مهارت شفاجویانه بوسیله آیات قرآن دست مییابند.
وی برای نمونه به آیه آخر سوره ضحی اشاره کرد و گفت: آیه آخر سوره ضحی «وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّثْ» گویای این نکته است که، کسانی که بر نعمات الهی که به آنان عطا شده تکیه نموده و آنها را یادآوری میکنند و شکر آن را به جا میآورند، این شکرگزاری، خود زمینهساز ایجاد نشاط درونی در آنها میشود و به انبساط درونی که در آیات قرآن با انشراح صدر معرفی شده دست مییابند؛ چنانکه در ترتیب سورههای قرآن نیز چنین است که بعد از آیات آخر سوره ضحی و ذکر نعمات الهی سوره انشراح قرار دارد و مؤید آن است که ثمره شکرگزاری، شرح صدر است.
اقبالینسب در پایان خاطرنشان کرد: داشتن درد، خود زمینه بهرهمندی درمان از قرآن است و با هر رویکردی به قرآن بنگریم با همان رویکرد قرآن برای ما جلوهگری مینماید و باید رویکرد ما به قرآن درمانجویانه بوده و صرفا به کسب پاداش و پرورش صوت زیبا و نیکو خلاصه نشود و برای خواندن قرآن و کسب فیض از آن، باید به دنبال کسب درمان بود، نه صرفا و بهتنهایی، به دنبال خوب خواندن و جنبههای آوایی آن باشیم.
لازم به ذکر است پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان طی 11 تا 14 دیماه سال جاری به همت سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در سالن همایشهای بینالمللی برج میلاد تهران برگزار میشود.