به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، استاد عبدالباسط محمد عبدالصمد در سال 1927 در جنوب مصر متولد شد و در فوریه سال 1988 براساس بیماری قند و التهاب کبدی دار فانی را وداع گفت. وی به مکتب استاد امیر در ارمنت ملحق شد و استاد امیر نیز به بهترین وجه از وی استقبال کرد.
استاد امیر که آثار مهارتهاى قرآنى و بسیاری از امتیازات و استعدادهایی مانند سرعت فراگیرى، هوش وی در تبعیت از استاد، دقت و نبوغ وی در خوب ادا کردن مخارج الفاظ و وقف و ابتدا و صوت زیبایى را در عبدالباسط دید.
محتوای سوره طارق
این سوره داراى 129 آیه است که همه آیاتش در مدینه نازل شده است. عمران مسجد در صلاحیت همه فردی نیست و در این آیه شرایط آبادکنندگان مساجد و کانونهاى پرستش و عبادت را ذکر مىکند و براى آنها پنج شرط مهم بیان مىدارد و مىگوید «تنها کسانى مساجد خدا را آباد مىسازند که ایمان به خدا و روز رستاخیز دارند«إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسجِدَ اللَّهِ مَنْ ءَامَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الاَخِرِ». این اشاره به شرط اول و دوم است که جنبه اعتقادى و زیر بنایى دارد و تا آن نباشد هیچ عمل پاک، شایسته و خالصى از انسان سرنمىزند، بلکه اگر ظاهرا هم شایسته باشد، در باطن آلوده به انواع غرضهاى ناپاک خواهد بود.
در ادامه به شرطهاى سوم و چهارم اشاره کرده و مىگوید «و نماز را بر پا دارد و زکات را بدهد؛ وَ أَقَامَ الصلَوةَ وَ ءَاتى الزَّکوةَ». یعنى ایمانش به خدا و روز رستاخیز تنها در مرحله ادعا نباشد، بلکه با اعمال پاکش آن را تأیید کند، هم پیوندش با خدا محکم باشد و نماز را به درستى انجام دهد و هم پیوندش با خلق خدا و زکات را بپردازد.
سرانجام به آخرین شرط اشاره کرده و مىگوید و جز از خدا نترسد «وَ لَمْ یخْش إِلا اللَّهَ». قلبش مملو از عشق به خدا است و تنها احساس مسئولیت در برابر فرمان او مىکند، بندگان ضعیف را کوچکتر از آن مىشمرد که بتوانند در سرنوشت او و جامعه او و آینده او و پیروزى و پیشرفت او و بالاخره در آبادى کانون عبادت او، تأثیرى داشته باشند.(تفسیر نمونه، ج 7، ص316)
در پایان اضافه مىکند این گروه که داراى چنین صفاتى هستند ممکن است، هدایت شوند و به هدف خود برسند و در عمران و آبادى مساجد خدا بکوشند و از نتایج بزرگ آن بهرهمند شوند (فَعَسى أُولَئک أَن یَکُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِینَ).(تفسیر نمونه، ج 7، ص317)
محتوای سوره طارق
این سوره در مکه نازل شده و داراى 17 آیه است. مطالب این سوره عمدتاً بر دو محور دور مىزند یکی محور معاد و رستاخیز و دیگری محور قرآن مجید و ارزش و اهمیت آن. اما در آغاز بعد از سوگندهاى اندیشه آفرینى، به وجود مراقبین الهى بر انسان اشاره مىکند.
بعد براى اثبات امکان معاد به زندگى نخستین و بدو پیدایش انسان از آب نطفه، اشاره فرموده و نتیجهگیرى مىکند «خداوندى که قادر است او را از چنین آب بیارزش و ناچیزى بیافریند توانایى بر بازگشت مجدد او دارد». در مرحله بعد به بعضى از ویژگیهاى روز رستاخیز اشاره کرده، سپس با ذکر سوگندهاى متعدد و پرمعنایى اهمیت قرآن را گوشزد مىکند و سرانجام سوره را با تهدید کفار به مجازات الهى پایان مىدهد. (تفسیر نمونه، ج 26، ص357)
محتوای سوره بلد
این سوره در مکه نازل شده و داراى بیست آیه است. این سوره در عین کوتاهى حقایق بزرگى را در بردارد. در قسمت اول این سوره بعد از ذکر سوگندهاى پرمعنا اشاره به این حقیقت شده که زندگى انسان در عالم دنیا همواره توأم با مشکلات و رنج است، تا از یکسو خود را براى رفتن به جنگ مشکلات آماده سازد و از سوى دیگر انتظار آرامش و آسودگى مطلق را در این جهان از سر بیرون کند، آرامش مطلق تنها در زندگى آخرت امکانپذیر است و بس.
در بخش دیگرى از این سوره قسمتى از مهمترین نعمتهاى الهى را بر انسان مىشمرد و سپس به ناسپاسى او در مقابل این نعمتها اشاره مىکند و در آخرین بخش این سوره مردم را به دو گروه اصحاب یمین و اصحاب شمال تقسیم کرده و گوشهاى از صفات اعمال گروه اول (مؤمنان صالح) و سپس سرنوشت آنها را بیان مىکند و بعد به نقطه مقابل آنها یعنى کافران و مجرمان و سرنوشت آنها مىپردازد.
تعبیر آیات سوره بسیار قاطع و کوبنده، جملهبندیها کوتاه و پرطنین و الفاظ بسیار مؤثر و گویا است و شکل آیات و محتوا نشان مىدهد که این سوره از سورههاى مکى است.(تفسیر نمونه، ج 27، ص4)
محتوای سوره قدر
این سوره در مکه نازل شده و داراى 5 آیه است. محتواى این سوره چنانکه از نامش نیز پیدا است بیان نزول قرآن مجید در شب قدر است و سپس به بیان اهمیت شب قدر و برکات و آثار آن میپردازد.(تفسیر نمونه، ج 27، ص 178)
تلاوت آیاتی از سوره توبه، آیات 18-29 و سورههای طارق، بلد و قدر با صدای استاد عبدالباسط
تا پایان سال جاری سه روز در هفته روزهای یکشنبه، سهشنبه، جمعه یک فایل از تلاوت قراء برتر جهان اسلام از گنجینه تلاوتهای ناب شبکه رادیویی قرآن بر روی تارنمای خبرگزاری ایکنا قرار میگیرد.