به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، جلسه تفسیر آیتالله سیدمحمد ضیاءآبادی، مفسر قرآن کریم این هفته در مسجد علی بن الحسین(ع) دربند با حضور نمازگزاران برگزار شد.
وی با تبریک ایام میلاد پیامبر اکرم(ص) و امام صادق(ع) گفت: به تناسب این ایام مقتضی است که عرض احترام به آستانشان داشته باشیم. دعوت همه پیغمبران بر محور سه اصل اساسی میچرخد. اصل اول توحید؛ مبدأشناسی، اصل دوم معاد؛ منتهاشناسی و سوم صراط مستقیمشناسی.
آیتالله ضیاءآبادی افزود: توحید، معاد و دینداری در واقع همان تعهد به احکام الهی و صراط مستقیم هستند. از لوازم صراط مستقیم، نبوت و امامت است؛ یعنی باید کسی باشد که این لوازم سیر را از خدا بگیرد و به بشر برساند.
وی ضمن بیان اینکه امام کسی است که در همه زمانها باید مبین و مجری صراط مستقیم باشد، اظهار کرد: خداوند در آیه آخر سوره کهف میفرماید: «قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُکُمْ یُوحَى إِلَیَّ أَنَّمَا إِلَهُکُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَمَن کَانَ یَرْجُو لِقَاء رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا یُشْرِکْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا؛ بگو من هم مثل شما بشرى هستم و[لى] به من وحى مىشود که خداى شما خدایى یگانه است پس هر کس به لقاى پروردگار خود امید دارد، باید به کار شایسته بپردازد و هیچکس را در پرستش پروردگارش شریک نسازد».
مبدأ کار خدا و پایانش لقای خداست
این مفسر قرآن ادامه داد: حضرت محمد بشری است با تمام خصوصیات که به او وحی میشود. آمده است که بگوید مبدأ کار شما خداست و پایان کار شما لقای خداست. برای این دیدار هم باید طبق برنامه سیر و سلوک که همان عمل صالح است، عمل کرد.
وی افزود: در نماز هم در سوره حمد میخوانیم «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ ﴿۱) الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ ﴿۲﴾ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ ﴿۳﴾»، تا اینجا سخن از مبدأ اصلی و صفات جمال و جلال خداست. بعدش می فرماید «مَالِکِ یَوْمِ الدِّینِ ﴿۴﴾» که آخر کار را اشاره می فرماید و بعد هم به راه درست و مستقیم اشاره می فرماید «اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِیمَ ﴿۶﴾». برنامه سیر و سلوکی که انسان را به مقصد برساند.
آیت الله ضیاءآبادی با بیان اینکه آن انسانی مشمول رحمت خداست که بیندیشد، اظهار کرد: امتیاز انسان از سایر حیوانات، فقط فکر کردن است. هر وقتی که فکر کرد آنجا انسان است. شخصی این فکر را در راه تأمین زندگی حیوانی مصرف می کند، اگر این باشد، انسان، بزرگ جنایتی مرتکب شده است که روح شریف انسانی را خدمتگزار زندگی حیوانی کرده است. انسان را نوکر حیوان کرده است.
وی ادامه داد: اما وقتی انسان فکر را جهت شناخت مبدأ و منتهای خودش به کار گرفت، یعنی ریشه خود را یافته است و درخت انسانیت خودش را به محصول نشانده است. باید در شناخت اصول دینمان بسیار محقق باشیم. نباید مقلد باشیم، باید محقق باشیم. آخر عمر تمام می شود هیچ کاری نکرده ایم.
انسان، چیزی جز روح او نیست
این مفسر قرآن گفت: از فکر و وقتتان برای خودتان وقت بگذارید. خود شما روح شماست. آن است که بهشت و جهنم را تجربه می کند. او را بشناسید. خداشناس، معادشناس و پیغمبرشناس باشید.
وی با بیان اینکه در مورد یتیم شدن پیغمبر حرف های زیادی برای گفتن است، اظهار کرد: یکی از دلایلش این بود که تا احدی نباشد در این دنیا که بر این منت بخش عالم منتی بگذارد. هنوز در رحم مادرش بود که پدرش را از دست داد. در دوران شیرخوارگی هم آن حضرت را به دایه سپردند و در چهار سالگی هم مادر را از دست داد. از اول حق سرپرستی اش با خدا بوده است.
آیت الله ضیاءآبادی عنوان کرد: اول مخلوق در عالم نور حضرت محمد(ع) بوده است. هنوز آب و گل حضرت آدم(ع) مخلوط نشده بود که حضرت محمد(ص) پیغمبر بود. در حدیثی از پیامبر(ص) آمده است: تا کسی رزق و روزی خودش را نخورده باشد نمی میرد. مراقب باشید که در روزی طلبی افراط نکنید. رزق مقدر است کم و زیاد نمی شود. عمر هم مقدر است. در دنبال روزی رفتن میانه رو باشید. کاهل نباشید که جوان کاهل ملعون است.
یادآور می شود، جلسه تفسیر آیت الله سیدمحمد ضیاءآبادی، دوشنبه، 15 دی طبق روال معمول بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد علی بن الحسین(ع) دربند به نشانی تجریش، میدان قدس، خیابان دربند، کوچه زمانی با حضور نمازگزاران برگزار شد. صوت کامل این جلسه را بشنوید: