کد خبر: 2726959
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۰
عضو کمیسیون تلفیق:

دلیل کاهش قیمت نفت صرفا سیاسی نیست/ سه سناریوی مجلس برای درآمدهای نفتی

گروه اقتصاد: به گفته جلیلی، کاهش قیمت نفت، متغیرهای متعددی از جمله دلایل سیاسی و اقتصادی دارد و اینکه بخواهیم صرفا دلایل سیاسی را مدنظر قرار دهیم و از رخدادهای اقتصادی چشم‌پوشی کنیم صحیح نیست.

اسماعیل جلیلی، عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در پاسخ به پرسشی درباره تمهیدات کمیسیون تلفیق برای نوسانات قیمت نفت در بودجه سال 94 کل کشور اظهار کرد: ما یک شرایط فعلی داریم که روند قیمت نفت را نشان می‌دهد که اکنون زیر 50 دلار است و پیش‌بینی دیگری که انجام می‌دهیم برای سال آینده است که ما باید به گونه‌ای این برنامه‌ریزی را انجام دهیم که سال 94 قیمتی را که  اعلام می‌کنیم کمترین خطا را نسبت به عملکرد واقعی در این سال شاهد باشیم.

ضرورت پیدا کردن منابع جایگزین برای جبران درآمدهای نفتی

وی ادامه داد: اینکه روند قیمت نفت نزولی است، درست است و اینکه  پیشنهاد دولت در شرایطی  که ارائه کرده است با شرایط الان متفاوت است هم درست است و قطعا نظر مجلس بر کاهش برآورد این قیمت در لایحه بودجه است اما نکته حائز اهمیت، این است که اگر بخواهیم هزینه‌های دولت را پوشش دهیم باید به فکر جایگزین برای این کم شدن‌ها باشیم.

جلیلی تأکید کرد: ما بایستی به فکر درآمدهای جایگزین برای دولت به ازای این کاهشی که مد نظر قرار می‌گیرد باشیم و همانگونه که می‌دانیم به ازای هریک دلار که قیمت نفت کاهش پیدا می‌کند، دولت در منابع دچار کسری هزار میلیارد تومانی می‌شود؛ بنابراین باید به این موضوع فکر کرد و به هر میزانی که این اتفاق بیفتد باید جایگزینش ر از سایر منابع پیدا کرد.

هنوز وارد کلیات بودجه نشده‌ایم

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون در کمیسیون تلفیق تمهیدی برای این مشکل اندیشیده شده است؟ اظهار کرد: هنوز که بررسی این موضوع شروع نشده است و ما درگیر کلیات بوده و وارد جزئیات نشده‌ایم و مدل برنامه‌ریزی دولت و عملکرد دولت در برنامه‌ها در سال 93 را بررسی می‌کنیم و هنگام ورود به جزئیات به این موارد هم خواهیم پرداخت.

جلیلی در پاسخ به پرسشی درباره سخنان وزیر اقتصاد مبنی بر احتمال بستن بودجه با نفت 40 دلاری عنوان کرد: البته ایشان این سخن را تکذیب کردند و بنده هم همان روز عرض کردم که دولت تاکنون هیچ پیشنهادی غیر از پیشنهاد 72 دلاری ارائه نکرده است.

دلایل کاهش قیمت نفت

نماینده مسجدسلیمان در خانه ملت در پاسخ به این پرسش که تحلیل شما از کاهش قیمت نفت چیست؟ تأکید کرد: کاهش قیمت نفت، متغیرهای متعددی از جمله دلایل سیاسی و اقتصادی دارد اما اینکه بخواهیم صرفا دلایل سیاسی را مدنظر قرار دهیم و از رخدادهای اقتصادی چشم‌پوشی کنیم صحیح نیست. در حوزه خاورمیانه مشکلات و درگیری‌هایی وجود دارد که در این امر مؤثر است و نباید به صورت یک طرفه  فقط دلایل سیاسی را در کاهش قیمت نفت دخیل بدانیم.

وی ادامه داد: مواردی همانند عرضه و تقاضا و وضعیت رشد اقتصادی کشورهای استفاده‌کننده در این امر مؤثر است اما یک نکته مهم و اجتناب‌ناپذیر، این است که به ازای کاهش قیمت نفت، کسانی‌که مصرف‌کننده این نفت هستند شامل آمریکا، اتحادیه اروپا، ژاپن و چین بیشترین بهره را از این کاهش قیمت نفت می‌برند.

سه سناریو برای درآمدهای نفتی

جلیلی در پاسخ به این پرسش که کاهش ناگهانی قیمت نفت تا چه اندازه می‌تواند آسیب‌زا باشد و آیا ما می توانیم این مشکل را برطرف کنیم؟ اظهار کرد: اثر درآمد نفتی بر روی  بودجه ما زیاد نیست که از این بابت، خیلی دچار نگرانی شویم و با این کاهش قیمت، مشروط بر اینکه پیش‌بینی‌های افزایش قیمت نفت را نادیده بگیریم در مجموع چند سناریو در مجلس مد نظر است که یکی این است که ما اساسا پایبندی بودجه به درآمدهای نفتی را به صفر رسانده و همه درآمدهای نفتی را به صندوق ذخیره ارزی ببریم و دولت به تناسب نیازش برداشت کند.

وی افزود:‌ سناریوی دوم این است که ما قیمت واقعی نفت را ببینیم و بر اساس آن، درآمد حاصله را بین سایر منابع درآمدی تقسیم کنیم و از طرفی هزینه‌های جاری را مقداری کاهش دهیم و سناریوی دیگر هم این است که صددرصد منابع درآمدی نفتی را به سمت فعالیت‌های عمرانی ببریم و بودجه جاری را از دست منابع نفتی خلاص کنیم و انشاءالله نتیجه‌ای حاصل شود.

captcha