به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) پرفسور محمد لگنهاوزن امروز 16 بهمن در نشست علمی «عاشوراپژوهی در غرب» که در قم برگزار شد، گفت: با وجود ترجمه کتابهایی چون الارشاد و... به زبانهای غربی اکثر دانشمندان الهیات و فیلسوفان هیچ خبری از عاشورا ندارند.
وی افزود: شیعهشناسی در غرب هم امروز بسیار محدود است و نگاه اسلامشناسی آنها بیشتر استراتژیک است ولی فکر مسلمانان و ادبیات و فرهنگ و ارزشهای آنها شناخته شده نیست.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: متأسفانه در اینجا منتظر هستیم که غربیها به خوبی ما را بفهمند و این اشتباه است زیرا ما باید جلو برویم و با زبان آنها این نهضت امام حسین(ع) را معرفی کنیم. این همه مراکز اسلامی در اروپا و آمریکا داریم که برنامههایی به زبان فارسی دارند ولی این افکار را معرفی نمیکنیم.
فهم نادرست غرب از عاشورا را اصلاح کنیم
لگنهاوزن بیان کرد: در فلسفه عاشورا چندین مبحث فلسفی در خصوص نهضت عاشورا وجود دارد که از آن جمله میتوانیم به حوزه اخلاقیات اشاره کنیم. غربیها بیشتر در حوزه فلسفه سیاسی کار کردند ولی بیشتر نوشتههای مورخین در غرب وقتی در خصوص تاریخ اسلام مینویسند به داستان عاشورا و نهضت امام حسین(ع) نگاه موجزی دارند که در آنجا به امام به دید یک طالب قدرت نگاه میشود و این بحث نیز در حد یک پارگراف خلاصه میشود.
وی افزود: در بحث عاشورا باید به بحث چیستی دین اشاره شود زیرا نهضت امام حسین(ع) ماهیت اسلام را نشان میدهد؛ باید در این حوزه به فلسفه تاریخ نیز توجه کنیم؛ گرایشی در فلسفه تاریخ وجود دارد که نگاه تاریخی را بدون هیچ نگاه ارزشی دنبال میکند ولی ما نباید به تاریخنگاری عاشورا به شکلی نگاه کنیم که فقط آن را یک شیعه میتواند قبول کند بلکه باید تحلیل ما روشن و دقیق باشد.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: در تحلیل واقعه عاشورا باید از ظاهر به باطن برویم و نباید همه چیز در ظواهر عاشورا به شکل تاریخی بیان شود زیرا عاشورا ابعاد اخلاقی و معنوی و فلسفی عمیقی در خود دارد.
لگنهاوزن بیان کرد: امروزه در میان دانشمندان در غرب که به تحقیقات عاشوراپژوهی علاقهمند هم شدهاند در حوزه الهیات تطبیقی وارد شدهاند. امروزه بسیاری از فلاسفه غربی به هیچ رسیدهاند. در آلمان در یک مرکز علمی کاتولیک حضور پیدا کردم و مشاهده کردم امروز جوانان غربی دیگر رغبتی برای کشیش شدن ندارند زیرا میگفتند که آنها اعتقاد ندارند.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: نکته جالب این بود که آنها می گفتند باید از اسلام یاد بگیریم که تا اعتقادات جوانانمان را بیشتر کنیم و از اسلام یاد بگیریم که چگونه به روز شویم.
تفکر عاشورا در غرب خریدار دارد
لگنهاوزن اظهارکرد: نهضت عاشورا در میان غربیها خریدار دارد و بیشتر گوش میکنند. این توجه بیشتر از کسانی است که شرق شناسی خواندهاند؛ توجه به عاشورا بیشتر در میان افرادی که به روحیات اخلاقیات و فلسفی علاقه دارد موج میزند.
وی افزود: پژوهشهای تطبیقی این نیست که نکتههای مشترک را بین دو مکتب فکری پیدا کنیم. باید مبانی را به درستی تبیین کرد تا مثلا تفاوت رنجی که حضرت مسیح کشید و رنجی که امام حسین(ع) کشیدند درک شود.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: امروز تفکر بازخریدن در مسیحیت که همان خون پسر خدا برای شستن گناه آدم دیگر در خود غرب هم خریدار ندارد و ما هستیم که باید اندیشه عمیق فلسفی را برای آنها بیان کنیم.
عشق مردم به اربعین در جهان مطرح شود
لگنهاوزن عنوان کرد: محبت مردم برای امام حسین(ع) در عاشورا و اربعین شگفتانگیز است و قطعا این مباحث باید در جهان مطرح شود و آنها را وادار به تحلیل کنیم تا در حوزه مباحث الهیات این مباحث را وارد کنیم.
وی افزود: محبت مردم نسبت به اهل بیت(ع) همچون معجزه است؛ هیچ کس نمیتواند باور کند که یک ملتی این گونه خود را برای امام خود به آب و آتش میزنند و چگونه رنج سفر به کربلا و هزینه و صرف جان و مال خود را عاشقانه در این راه میریزند.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: جاذبه امام حسین(ع) را نمی توان با معیارهای روانشناختی علمی بررسی کرد زیرا این امر کاملا الهی است که این مساله باید در غرب بیان شود. از دیگر مفاهیمی که باید در غرب به خوبی تبیین شود، مساله شهادت، ولایت و تشیع است.
لگنهاوزن تأکید کرد: الهیات اجتماعی مسئله بسیار مهمی است که مسیحیان در این حوزه کارهای بسیاری کردهاند که دیدگاههای آنها نسبت به صدسال پیش هم بسیار عوض شده است در حالی که خودشان این تغییر را قبول ندارند.